Alkalmi süketeknek kiskorú fülügyelete mellett

Pandacsöki Boborján úr már megszületése előtt gépírónőnek állt, de a pötyögtetést viszonylag gyorsan abbahagyta, új időknek új szele fújt – zenélt hát, lemezeket írt, meg mindenféle mást is. Mostanra például egy könyvet. Csupán  az érthetetlen, vajon miért pont Dolák-Saly néven jegyzi?

cikk-tipus-ajanlo


Győrött született, Dunaújvárosban kezdte az iskolát, de Budapesten érettségizett, Egerben járt főiskolára Szegeden egyetemre. 

Aztán meggondolta magát. Komolytalan ember lett. 

„Ez azért nagyon jó dolog, mert ki tudom fizetni a villanyszámlát” - mondta egy interjúban Dolák-Saly Róbert, aki végzettsége szerint biológia - rajzszakos tanár, dalszövegíró, zenész, olykor Pandacsöki Boborján, meg Parittya Setét Antal, néha Naftalin Ernő. De még mielőtt ez mind lett, négyórás gépírónői állást töltött be a Tűzoltó utcai gyerekklinikán. Ami azért volt jó, mert Mester utcai lakásától három percre volt a munkahelye, és leszálltak róla a rendőrök. Akkoriban ugyanis mindenkinek dolgoznia kellett. Dolák-Saly azonban zenélt, és az akkoriban nem számított munkának. 1983-ban például az első kislemeze a Hungaroton lemezkiadó szaklapjának 48-as sikerlistáján a 48. volt. Aztán még történt egy csomó dal, meg lemez. De jött a Besenyő család, (meg az igazi család) és most az új könyv.
 

Az agyatlanság végső határáig

Új könyve a az Agyatlantisz, avagy az ember: tragédia címmel decemberben jelent meg az Európa Kiadónál. Így kezdődik: „Kórhatár – Tizennyolc éven felüli alkalmi süketeknek felolvasni csak kiskorú fülügyelete mellett ajánlott!”

A kötet a hat kiadást megért kultikus Madáretető című könyvének folytatása. Illetve az előzménye. A Madáretető arról szólt, hogy egy bizonyos elsüllyedt kontinens, az Agyatlantisz kutatása során a régészek a távoli jövőben felbecsülhetetlen dokumentumok birtokába jutnak: három épen maradt napilapszám kerül a kezükbe i. e. 2002-ből. A lapszámok belföldi és külföldi tudósításokat, riportokat, ételrecepteket, rendőrségi- és sporthíreket, divatot, mesét, képregényt, apróhirdetést, horoszkópot tartalmaznak - az agyatlanság végső határáig. Az új könyv, ami úgyszintén gyilkos bulvár paródia, szintén az ősi szigetvilágon játszódik, az Óperenciás-tengeren túl, valahol a komédia és a tragédia határvidékén. Agyatlantisz éghajlata abszurdba hajlik. Morbid légköri frontok uralják. Lakossága fokozott koponyaűri nyomásnak van kitéve, következésképpen az idők során szétesett kontinensen az általános agyi keringés folyamatosan károsodik. Egy időutazás során a szerző, vagyis Dolák- Saly Róbert erre a szigetcsoportra tér vissza.

Dolák-Salyval egyébként vigyázni kell, mert minden mondatát másként fejezi be, mint várható. Ez így van a civil életben, a színpadon és a könyveiben is. Ezzel a kommunikációs technikával folyamatos szellemi izgalomban tart. Azonmód, amint elfelejtünk zavarban lenni, csak hagyjuk, hogy hasson ránk Dolák Saly gyilkos humora, már nevetni is tudunk. Na jó, nem mondom, hogy felszabadultan, főleg nem boldogan. De mégis. 

Dolák-Saly második önálló könyvében nemcsak ír, de rajzol is. Jól. S mivel ő maga rendhagyó, könyve, s könyvének maga alkotta illusztrációi is azok.  A kötet rendkívüli erénye, hogy a benne lévő írások nem csak egyben, (sőt szerintem egyen nem) olvashatók, Lévén minden mondatnak, szóösszetételnek több értelme is. Tehát a könyv olyan éjjeliszekrényre való, állandó olvasgatásra szolgáló mű. A javából.

 

konyvajanlo-agyatlantiszDolák-Saly Róbert: Agyatlantisz, avagy az ember tragédia

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2009.
Ára: 3600 forint

 

cikk-tipus-linkek

Karácsonyi mesekönyv toplista - 2. rész

Állítom, hogy gyerekkönyvek terén majdhogynem a Kánaán köszöntött be, és lehetetlenség a teljes körű ajánlatot felvonultatni – íme az általam szabott tizes határ második köre. Nyulász Péter mesekönyv-mustrája.

Oszd meg másokkal is!
Mustra