Műmellek és karcsú test: ma is 20 évesnek néz ki a babaarcú szépség

Barbie baba mindössze harminc centi magas, mégis több mint hatvan éve popkulturális ikon. A világ leghíresebb játék babája számtalan kritikát kapott már élete során, mégsem csökkent a körülötte kialakult hatalmas kultusz. Barbie 1959-ben, a mai napon látta meg a napvilágot.

Az ikonikussá vált baba ötlete Ruth Handler, a Mattel játékgyártó vállalat társalapítója, Elliot Handler feleségének fejéből pattant ki. Egy ízben a házaspár és kislányuk, Barbara az NSZK-ban nyaralt, Ruth itt talált rá a Bild Lilli névre keresztelt német műanyag babára. A csinos, fiatal nőt formázó baba egy népszerű képregényfigurán alapult (és eredetileg felnőtteknek készült), sikere pedig abban rejlett, hogy a tulajdonosok tetszés szerint felöltöztethették különböző ruhákba. Ruth már korábban is megfigyelte, hogy a lánya mennyire szeret papírbabát öltöztetni. Több nem is kellett a nagy ötlethez, Handlerék hazavittek párat a Lilli babákból, és nekifogtak, hogy az amerikai ízléshez szabva lemásolják. Ruth útmutatásai alapján Jack Ryan tervezőmérnök alkotta meg a műanyag babát, amit Handlerék kislánya után Barbie-nak kereszteltek el. Barbie 1959. március 9-én debütált a New York-i Nemzetközi Játékvásáron, ezt a dátumot szokás a baba nem hivatalos születésnapjaként emlegetni.

Kultbait – ez a cikk meg mi a szösz?

Csak görgettél az információáradatban, és egyszerre megakadt a szemed ezen a címen? Elkapott a csúsztatás, a féligazság, beszippantott a botrány reménye? Nem vagy egyedül. Ennyi inger között már sokszor csak arra kapjuk fel a fejünket, ami igazán üt, ami kilóg a többi közül. Nem véletlenül van tele a net kattintásvadász címekkel, amik mögött általában semmi értékeset nem találsz, míg a tényleg alapos, minőségi tartalmak gyakran elvesznek a hírversenyben.

Nekünk fontos, hogy kapj is valamit az idődért, ahogy az is, hogy észrevedd, ha át akarnak vágni, hogy tudatosítsd, hogyan is érdemes felelősen fogyasztani az online írásokat. Így született meg új sorozatunk: napi kultúraadag, címében korunk ingerszintjéhez igazítva. Ez a kultbait.

Az első Barbie baba leginkább egy pin up lányra hasonlított: zebramintás egyrészes fürdőruhát, divatos napszemüveget és tűsarkút viselt, szőke és barna változatban is kapható haját laza lófarokban hordta, és szemével csábos oldalpillantást vetett az emberekre. Ruházatát a Mattel divattervezője, Charlotte Johnson tervezte, a babákat pedig Japánban gyártatta a cég. Rögtön az első évben 350 ezer példány kelt el belőle, a hatalmas siker magát a gyártót is meglepte. 1961-ben a Bild Lilli baba amerikai forgalmazója beperelte a Mattelt a dizájn ellopásának vádjával. Az ügyet bíróságon kívül rendezték, nem sokkal később pedig a Mattel megvásárolta a német játék baba jogait, és leállíttatta a gyártását.

Barbie népszerűsége azóta is töretlen, az évtizedek alatt komplett franchise- és médiabirodalom épült köré. Két évvel Barbie debütálása után jelent meg Ken, a lány barátjaként bemutatott férfibaba, mely a nevét – a szokáshoz híven – Ruth Handler kisfia után kapta. Az ekkoriban kiadott hivatalos Barbie-könyvek szerint a baba teljes neve Barbara Millicent Roberts, a Wisconsin állambeli fiktív Willows városból származik, és stewardessként dolgozik, de pilótavizsgával is rendelkezik. Ken Carsonnal viszonylag laza szerelmi kapcsolatban élnek. Több mint negyven házi kedvenccel – kutyákkal, macskákkal, pónikkal, oroszlánkölykökkel stb. – osztja meg otthonát.

Az idők során Barbie rengeteg foglalkozást kipróbált, a cég a nők számára adott karrierlehetőségek széles tárházát igyekezett megjeleníteni rajta keresztül. A kislányok elképzelhették magukat űrhajósnak, orvosnak, rendőrnek, tanárnak, sportolónak, katonának. (Az űrhajós Barbie érdekessége, hogy már 1965-ben kapható volt, miközben az USA csak 1983-ban küldött először női asztronautát a világűrbe.) Sőt még amerikai elnök és UNICEF-nagykövet Barbie is létezik. 2018-ban nőnap alkalmából piacra dobtak egy babasorozatot, melyben 17 híres, inspiráló nőt – köztük Frida Kahlót és Amelia Earhartot – formázták meg Barbie-ként.

Barbie világában mindig süt a nap
Barbie világában mindig süt a napBeeldbewerking / Getty Images Hungary

Nem mindenki volt azonban elragadtatva a baba sikerétől: a kezdetektől fogva rengeteg kritika érte Barbie-t. Többen úgy vélték, a figura akaratlanul is tele van erotikus felhangokkal, ezt jól mutatja a mintájául szolgáló, félvilági képregényhős, Bild Lilli alakja. Egyesek azon is kiakadtak, hogy Barbie-nak túl nagy a melle. A ’70-es évek elején – részben ezekre a vádakra reagálva – a készítők fontos változtatást eszközöltek a figurán: megfosztották Barbie-t csábos oldalpillantásától, és egyszerű, előre néző szemekkel látták el a babát. Szintén sokan kritizálták a figura irreális testarányait, mely szerintük lehetetlen elvárásokat tükröző, káros testképet közvetít a kislányok felé. Az idők során a készítők ezen is változtattak, kicsit nagyobbra vették Barbie derekát (állításuk szerint eredetileg azért volt ennyire darázsdereka, hogy könnyebben lehessen ráadni a különböző ruhákat), a figura testalkata azonban még így is nagyon távol esik a valóságostól. A 1/6-os méretarányban készülő baba egy 175 centi magas nő 29 centisre „lekicsinyített” mása, akinek a testsúlya 52 kiló – ez sem a sokak számára elérhető kategóriába tartozik. Még a ’60-as évek elején történt, hogy az egyik Barbie babához kellékként egy mérleget és egy fogyókúrás kiskönyvet is mellékeltek, melyben jó tanácsként – sokak felháborodására – az állt: Ne egyél!

A fentebb említett változatos karriertípusok dacára a gyártóknak azt is gyakran a szemére hányták, hogy termékük negatív sztereotípiákat és a nők számára káros szerepfelfogásokat közvetít. A ’90-es évek elején megjelent egy beszélő Barbie-figura, melybe leginkább olyan, már eleve kicsit sztereotip mondatok voltak programozva, mint Szeretnék új ruhákat venni vagy Tartsunk pizzapartit!. A legtöbb kritikát azonban A matek nehéz mondat miatt kapta a termék. Szintén sokan kritizálták a diverzitás hiányát a szőke, fehér bőrű Barbie-ra épülő franchise-ban. Erre reagálva a gyártó már 1967-ben piacra dobott egy színes bőrű Barbie babát, azonban a korai modellek többsége gyakorlatilag a fehér alapfigura volt kicsit sötétebbre festett bőrrel. Nem csoda, hogy ezek a kísérletek szinte mindig kudarcba fulladtak.

Sokak szerint rossz üzenetet közvetít a kislányoknak
Sokak szerint rossz üzenetet közvetít a kislányoknakPeter Cade / Getty Images Hungary

Bizarr próbálkozás volt az Oreo keksz gyártójával közös promóciós akció, melynek köszönhetően megszületett a fehér és fekete változatban is kapható Oreo Barbie. A gyártók nem számoltak azonban azzal, hogy az afroamerikai szlengben az oreo a „kívül fekete, belül fehér” embereket jelöli. 1997-ben jelent meg az első kerekesszékes Barbie baba, melynek az az apró hibája volt, hogy nem fért be a Barbie Álomház liftjébe. A Mattel ezután átdizájnolta a babaházat.

Nem véletlen, hogy Barbie nyomán megannyi paródia, sőt utánzat született az évek alatt. 2002-ben például, a 9/11-et követő terrorpánikra reagálva Simon Tyszko brit képzőművész megalkotta az öngyilkos merénylő Barbie babát. A dán–norvég Aqua popcsapat 1997-es slágere, a Barbie Girl szövege telis-tele van nem túlságosan burkolt szexuális utalásokkal („You can brush my hair, undress me everywhere / Imagination, life is your creation…”). A dal népszerűségét jól mutatja, hogy a Bestiák együttes és Császár Előd a Friderikusz Show egyik kellően bizarr momentumaként előadta a Barbie Girl magyarra fordított (ferdített) paródiaváltozatát (melyből kihúzták az említett sikamlósabb szövegeket).

Az utánzatok közül a legérdekesebb a 2003-ban piacra dobott Fulla baba, melyet kezdetben Szíriában gyártottak, később a cég átköltözött Egyiptomba. A hosszú, fekete hajú, tradicionális viseletbe öltözött Fulla a közel-keleti kislányoknak igyekszik pozitív példaként bemutatni, milyen egy szorgalmas, erkölcsös, vallását és családját tisztelő muszlim nő élete. Barbie-hoz hasonlóan Fulla életvidám, gyakran a barátaival lógó fiatal nő, akinek, amerikai kolléganőjével ellentétben nincs fiú az életében. A készítők ugyanis erkölcstelennek tartják a házasságon kívüli romantikus, szexuális kapcsolatot. Fulla karrierlehetőségei szintén jóval korlátozottabbak: a figura jelenleg kétféle hivatású, orvos és tanár változatban kapható, ezek ugyanis a gyártók szerint tisztességes foglalkozásnak számítanak.

Barbie karakterére több rajzfilmsorozat, animációs film, videójáték épült már, mostanság pedig úgy néz ki, az élőszereplős mozifilmet sem kerüli el sokak kedvenc játéka. A projekt eredetileg a Barbie-mítosz cseles kiforgatása lett volna, a főszerepben Amy Schumer humoristával. Schumer egy plus size Barbie-t játszott volna, akit pluszkilói miatt nem fogadnak el a társai, ezért bizonyítania kell, hogy ő is ugyanannyit ér. Ez a terv végül meghiúsult. A jelenlegi hírek szerint a klasszikus Barbie-imázsra jóval inkább hajazó Margot Robbie fog a figura bőrébe bújni, a bemutató talán 2021 nyarán várható.

Ez a kultbait-sztori is tetszett? Akkor olvasd el a tegnapit is:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek