Hatalmas faóriásokat vágnak ki az ünnep kedvéért: a legnagyobb karácsonyfák a világban

GettyImages-186835040

Mindenből versenyt csinálunk, pedig közben lassan nincs is nagyobb közhely annál, hogy nem a méret a lényeg. Az ünnep súlyát és valódi értékét nem a karácsonyfa mérete határozza meg, a karácsonynak sokkal fontosabb üzenete van, mégis nagy versengések mennek a legnagyobb karácsonyfa címéért. Versenyzők, zsűrizők és karácsonyfa-rajongók megnyugtatására közölhetjük, több kategóriában is hirdethető „karácsonyfaleg”, így nem kell elkeseredni, ha egyik-másik pusztán a mérete miatt nem rúg labdába.

A Guinness világrekordok könyve által számontartott legnagyobb karácsonyfa egy hozzávetőlegesen 65 méter magas Douglas fenyő volt még 1950-ben a Northgate bevásárlóközpontban, a Washington állambeli Seattle-ben.

Még több legnagyobb karácsonyfa

De nem kell ennyire messzire mennünk, hogy egy bevásárlóközpontban óriási karácsonyfára bukkanjunk. A Parndorf Designer Outlet is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy luxusra vágyó közönsége minden évben több tízméteres fára tekinthessen fel. A fát gondosan választják ki a környékbeli erdőségekből már tavasszal, nyár elején, s az ajándékbeszerző körútra érkező vásárlóközönséget már nagyban segíti az ünnepre hangolni.

Van másik!

Németország is kivívott magának egy karácsonyfaleget: a legmagasabb épített karácsonyfát ugyanis Dortmundban emelik a maga 45 méteres magasságával.

Dortmundé az egyik legnagyobb karácsonyfa
Dortmundé az egyik legnagyobb karácsonyfapicture alliance / Getty Images Hungary

Természetesen hol máshol csodálhatnák meg ezt a nagyjából 40 ezer kilogramm súlyú fakülönlegességet a látogatók, mint a dortmundi karácsonyi vásáron? A 48 ezer elektromos lámpával bevont fa felépítése négy hetet vesz igénybe, de megéri, mert évente több ezer turistát vonz. De miről is van szó pontosan? Se nem műfenyő, se nem egy fenyőóriás. A németek nem görcsölnek rá, lesz-e valaha is ekkorára növő fa az erdejeikben. Helyette minden évben habozás nélkül kivágnak a környéken úgy 1700 darab 3,5-5 méteres lucfenyőt, s azokat egy speciális talapzatba, egyfajta állványba illesztik, hogy a sok „kisebb” fa végül egyetlen óriási képét adja.

Még mindig van másik!

Srí Lanka is versenybe akart szállni, úgyhogy egyes források szerint övék a legmagasabb műfa Galle Face Greenben. A 2016 karácsonyán debütált mesterséges fa magassága állítólag meghaladta a 70 métert.

Athén sem fenyőiről híres, mégis gondoskodnak ott is komoly méretű fáról
Athén sem fenyőiről híres, mégis gondoskodnak ott is komoly méretű fárólNurPhoto / Getty Images Hungary

És még mindig…

Az egyik legszebb üzenettel rendelkező karácsonyfarekord-kísérlet Olaszországhoz fűződik. Kétségkívül nehéz versenybe szállni egy fával, amely 750 m magas. Nem, nem elírás. Ez úgy lehetséges, hogy az 1981 óta élő hagyomány során nem egyetlen igazi, vagy több kicsiből nem áll össze, de még csak műfával sem operálnak az olaszok, hanem a Monte Ingino lejtőin, kilátással a középkori Gubbio városra, Olaszország középső Umbria régiójában, 

a hegyoldalra rajzolnak ki egy gigantikus fenyőalakot.

A város több mint 700 fénnyel világítja meg varázslatos karácsonyfáját, mely 1991-ben a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

A legkarácsonyibb üzenetű legnagyobb karácsonyfa
A legkarácsonyibb üzenetű legnagyobb karácsonyfaRedaco / Getty Images Hungary

Nem is csoda, hiszen e fakompozíció fényeihez például 8,5 kilométernyi kábel szükséges. Ennek segítségével 300 zöld lámpa rajzolja ki a fa körvonalait, és 400 színes lámpa világítja meg annak belsejét, vagyis a hegyoldal azon részeit, melyek a megrajzolt fa kontúrján belül esnek.

A legek legszebbikének járó elismerés talán azért is ezt a mesés faóriást illeti, mert ragyogó külsején kívül eszmeisége is szép és méltó a karácsonyhoz. A fát alkotó lámpa mindegyike a város egy-egy lakójához tartozik, akik ezzel gondolnak és fejezik ki tiszteletüket, szeretetüket szeretteik felé, a frissen érkező újszülöttek és a pótolhatatlan űrt hagyó halottaik felé is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra