Sokan pofátlanságnak tartják, pedig jó érvek szólnak a karácsonyi kívánságlista mellett

GettyImages-1290339602

Gyerekkorban még biztattak, hogy írj kívánságlistát, felnőttként viszont már könnyen arcátlannak bélyegeznek, ha ilyennel előállsz. Pedig sok érv szól amellett, hogy készíts idén egyet.

Ha el akarod kerülni, hogy egy újabb nem kívánt tárgyat kapj, vagy vágysz valami különlegesre, akkor a legegyszerűbb, ha ezt megfogalmazod. Igen ám, de karácsonykor minden a meglepetésről szól, és nem bevett szokás a barátaidnak, családtagjaidnak átadni a személyre szabott karácsonyi kívánságlistádat. Kicsit pontosítva: nem bevett szokás, ha már felnőtt vagy. 

Gondolj az utolsó alkalomra, amikor felesleges ajándékkal leptek meg. Ugye nem volt jó érzés?
Gondolj az utolsó alkalomra, amikor felesleges ajándékkal leptek meg. Ugye nem volt jó érzés?SrdjanPav / Getty Images Hungary

A gyerekektől ugyanez nem ciki, sőt, sok családban bátorítják a szülők és nagyszülők a kicsiket, hogy fogalmazzák meg a vágyaikat és írjanak levelet a Mikulásnak (Jézuskának, Télapónak és a sor szabadon bővíthető). Valamikor a kamaszkor körül azonban a dolgok kezdenek megváltozni az elvárások. Amikor a szüleid, a barátaid vagy a párod megkérdezi, hogy mit vegyenek neked, te csak azt mondod vállvonogatva, hogy „Ó, nem tudom”. A másik gyakori és bosszantó válasz lehet az „Ugyan, nem kell nekem semmi„ és a mindegym hogy ezt lustaságból vagy szemérmességből mondják.  

Nos, itt az ideje, hogy ezen változtass! Talán meggyőződésed, hogy a gyerekkor elmúltával az ajándékkérés és a mohóság közt egyenlőségjel van, pedig dehogy! Lehet, hogy a megszokást megfejeli a sok ünnepi cikk, amelyekben azt bizonygatják, hogy a legjobb ajándék a meglepetés, amelyet anélkül telitalálat, hogy az ajándékozónak tanácsokra lenne szüksége, mit szeretnél. Az igazság azonban az, hogy nem mindannyian vagyunk gondolatolvasók, és a zsúfolt ünnepi szezonban nincs végtelen mennyiségű szabadidőnk arra, hogy mindenfelé kutakodjunk a remekbe szabott ajándék után. Ráadásul, gondolj bele abba, mennyit segíthetsz a szeretteidnek. Igaz, egy új hagyomány megteremtése nem könnyű, de most segítünk, hogy ne legyél ellenszenves, ha előállsz a kívánságlistáddal.

Az alábbiakban néhány tippet adunk egy átgondolt, ízléses, felnőtteknek szóló karácsonyi lista összeállításához

Tervezz előre!

Az év során biztosan lesznek olyan tárgyak, amelyekre nem feltétlenül van szükséged, vagy nem akarsz pénzt költeni, de nagyon szeretnél. Talán már régóta szemezel egy dizájnos fülhallgatóval a napi ingázáshoz, vagy egy masszázsra bármikor rá lehet venni, és örülnél egy alkalomnak. Legyen szó akár júniusról, akár szeptemberről, ha eszedbe jut valami, írd fel magadnak, hogy az ünnepek közeledtével folyamatosan számon tudd tartani. Ez amúgy fordítva is hasznos: amikor valaki év közben megemlít neked valamit, írd fel, hogy vágyik rá. 

Kaptál már haszontalan ajándékot karácsonyra? Hidd el, az ajándékozónak sem jó érzés, ha melléfog
Kaptál már haszontalan ajándékot karácsonyra? Hidd el, az ajándékozónak sem jó érzés, ha melléfognicoletaionescu / Getty Images Hungary

Beszéld meg az ajándékcserét a barátaiddal

Tedd meg az első lépést, és ülj le beszélgetni azzal, akivel meg szoktátok ajándékozni egymást. Fontos, hogy ne legyél szégyenlős. Nyíltan kérdezz rá, mire vágyik, például így: „A hétvégén belevetem magam az ünnepi bevásárlásba, mi az, amit szeretnél, vagy amire szükséged van?”. Ha visszakérdez, akkor jöhet a saját listád, ha nem, akkor nyugodtan dobd be, hogy te már gyűjtöttél pár ötletet.

Ha nincs konkrét listád, adj ötleteket!

Lehet, hogy te sem tudod, mire vágysz egészen konkrétan, vagy valóban úgy érzed, nincs szükséged semmire. Csak emlékeztesd a családodat és a barátaidat, miket szeretsz: például a teákat, krimiket, konyhai eszközöket vagy ritka recepteket, vagy a tudásalapú társasjátékokat. Ez teret hagy nekik, hogy egy kicsit kreatívak legyenek, de nem hagyja őket a vaksötétben tapogatózni. 

Korlátozd a listát (vagy listákat) legfeljebb négy tételre!

Felnőttnél már nem olyan aranyos a kilométer hosszú karácsonyi kívánságlista
Felnőttnél már nem olyan aranyos a kilométer hosszú karácsonyi kívánságlistaThomasVogel / Getty Images Hungary

Aranyos, amikor a kisgyerek egyméteres listát ír, de felnőttként éppen elég, ha két-három tétel szerepel rajta. Ha több embernek kell listát adnod, ügyelj arra, hogy ne legyen átfedés.

A választási lehetőség fontos

Mindenképpen adj a szeretteidnek választási lehetőséget, ha tudsz – ez segít fenntartani valamiféle meglepetéselemet, ha te vagy ők szeretik az ilyesmit. Ha van összegkeret, akkor ahhoz tartsd magad, de ettől függetlenül is igyekezz eltérő árkategóriát feltenni a listára. Ezt valószínűleg magyarázni sem kell. 

Legyen ez mindkettőtök számára ajándék!

Ez egy kicsit trükkös, mivel a személyes ízlésed nem mindig fog egyezni az ajándékozóval. De ha mégis, akkor javaslom, hogy ajándékozzon neked egy olyan szórakoztató kirándulást, amit mindketten élveznétek, például egy közelgő koncertet, színházi előadást vagy egy kedvenc éttermet. Ha még mindig furcsán érzed magad a listakészítésben, ez megnyugtathat – mindkettőtök számára előnyös.

Egy utolsó jó tanács: ne vásárolj már magadnak karácsony előtt, ha mégis, ezt jelezd azoknak, akikkel ajándékozásról beszéltél. Praktikus ötlet, ha bizonyos oldalakról válogatsz, és adsz hozzáférést a családtagoknak, így látják, mire vágysz egészen pontosan, és nem kapod több embertől ugyanazt az ajándékot.

Az ajándéklistával mindenki jól jár
Az ajándéklistával mindenki jól járfotostorm / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Mustra