Így találod meg a tökéletes karácsonyfát

GettyImages-901202814

A tökéletes karácsonyfa megtalálásához többféle szempontot is érdemes figyelembe venned a vásárlásnál.

Rohamosan közelednek az ünnepek, ezért egyre aktuálisabbá válik a karácsonyfa beszerzése, amit a tapasztalatok szerint nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, hiszen minél tovább vársz, annál jobban megcsappan a kínálat. A vásárlást ugyanakkor elkapkodni sem szabad, mert ha csak otthon jössz rá, hogy rosszul döntöttél, már késő bánat lesz! Itt van néhány tipp, ami segíthet, hogy megtalálhasd a számodra tökéletes karácsonyfát!

Igazi vagy műfenyő legyen?

A műfenyők kis terekben is jól működnek, és mivel nem hullatják a leveleiket, nem kell utánuk állandóan takarítani. Bár vannak, akik azért is vesznek műfenyőt, mert beszerzésük csak egyszeri költséget jelent, és azt remélik, hogy így a környezetet is kímélik, ez nem feltétlenül igaz.

Noha a műfenyőnek is megvan a maga piaca, nem árt tudni, hogy a piacra kerülő áruk nem erdők „kiirtásából” erednek, hanem a karácsonyfának nevelt fenyők faiskolákból származnak.

Számolni kell azzal is, hogy a műfenyők zöme Kínából érkezik, így jelentős az ökológiai lábnyomuk. Ráadásul gyakran 5-6 év elteltével leselejtezik őket, miközben legalább 20 év használatra lenne szükség ahhoz, hogy valóban környezetkímélő alternatívák legyenek.

A vásárlásnál arra is gondolni kell, hogy a kiszemelt karácsonyfa befér-e az autóba
A vásárlásnál arra is gondolni kell, hogy a kiszemelt karácsonyfa befér-e az autóbaAleksandarNakic / Getty Images Hungary

A vágott fenyők ezzel szemben sokkal természetesebb hatást nyújtanak, és illatukkal is hozzájárulnak a karácsonyi hangulathoz, de cserébe több törődést igényelnek. Ha nem gondoskodsz a nedvességpótlásról, menthetetlenül ki fognak száradni, és akár már karácsony előtt elhullathatják leveleiket.

Ha környezetbarát megoldást keresel, ám nem szeretnél lemondani az élő fenyő varázsáról, megfontolhatod a földlabdás fa vásárlását is. Ez esetben azonban gondoskodnod kell róla, hogy az ünnepek végeztével időben ki legyen ültetve.

Melyek a legnépszerűbb vágott fenyők?

Magyarországon 3000-3500 hektáron folyik kifejezetten karácsonyfa-értékesítési célú fenyőtermesztés, ami – ideértve a forgalmazást is – 600-700 családi gazdaságnak ad munkát – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által közölt adatokból. Ha hazai fenyőt veszel, nekik is segíthetsz.

Jellegzetes illata miatt itthon is a lucfenyőt tartják a klasszikus értelemben vett karácsonyfának. Hátránya csak annyi, hogy tűlevelei hamar lehullanak a meleg lakásban. Kedvelt karácsonyfa a lucfenyő nemzetségébe tartozó ezüstfenyő is, amelynek sűrű ágrendszerét igen dekoratívvá teszik a kékeszöldes viaszréteggel bevont tűlevelek, de azok nagyon szúrósak. Ez a fajta ezért kevésbé ajánlható kisgyermekes családoknak.

A nordmann fenyő népszerűsége továbbra is töretlen
A nordmann fenyő népszerűsége továbbra is töretlenpicture alliance / Getty Images Hungary

A legnépszerűbb karácsonyfaféle a Kaukázusban őshonos nordmann. Szabályos alakú, tetszetős formájú, lombozata sötétzöld, fényes tűlevelei puhák, 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak. Meleg lakásokban is hónapokig megmarad” – írja a NAK.

Ennyi az annyi

Az előzetes becslések szerint a lucfenyők átlagára idén 4–6 ezer forint között alakul méterenként, míg a nordmanné 5–10 ezer forint között. Ez azt jelenti, hogy a legjobb minőségű lucfenyők ára megközelítőleg egy szinten mozog a gyengébb nordmannéval.

Milyen méretűt vásároljak?

Általános érvényű tanácsot nehéz adni, hiszen minden helyiség és fa más és más, de annyi azért elmondható, hogy a nagyobb nem mindig jobb. A szakemberek szerint a túl nagy fa vizuálisan túlterhelheti a teret, és gondozása is több macerával járhat. És akkor az anyagi vonzatáról még nem is beszéltünk!

Mivel a fák mérete első ránézésre csalóka lehet, érdemes mérőszalaggal felszerelkezve érkezni a fenyőfaárushoz. Nemcsak a magassága számít (amihez hozzá kell számolni a csúcsdísz méretét is), hanem a kerülete is, ami szűk keresztmetszet lehet, ha a helyiség teli van bútorokkal. Persze még mindig ott a lehetőség, hogy kicsit visszavágd az ágait, de ez nagy rumlival jár, ezért jobb elkerülni, és eleve megfelelő méretben megvenni a karácsonyfát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra