Tízből kilenc magyar számára nincs karácsonyi menü hagyományos fogások nélkül, de többségük többé-kevésbé nyitott az újdonságokra is. Csak minden ötödik honfitársunk ragaszkodik kizárólagosan a megszokott ételekhez, derül ki a Rama országos, reprezentatív kutatásának eredményeiből.
A hagyományos karácsonyi ételek között a legnépszerűbbnek a töltött káposzta bizonyult, a kutatásban részt vevők közel fele nyilatkozott úgy, hogy ez a fogás nem hiányozhat az ünnepi menüből. A halas ételeket is megelőzve került azonban egy meglepő fogás is a dobogóra, a rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, ezt követi a halászlé és a rántott hal.
A karácsonyi menü elengedhetetlen része a desszert
Kevésbé meghökkentő a finomságokat listázó statisztika, a bejglik még mindig töretlenül tartják elsőségüket. A legtöbben a mákos verziót kedvelik, a második helyen pedig a diós áll. A zserbó és a mézeskalács egyformán kedvelt ünnepi édesség, azonban a töltött tekercset egyik sem tudta megelőzni népszerűségben.
A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez. Itt továbbra is nagy a nemek közötti differencia: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában.
Szívesebben főzünk otthon
Az is kiderült hogy a többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen, az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt - áll a kutatást összegző közleményben. A legtöbben azért is készülnek házi koszttal, mert szeretnék megvendégelni a családjukat és barátaikat, de számos válaszadó érvelt az otthon készített ételek kedvező ára mellett is. Úgy vélik, átlagosan 2000-5000 forintot költenek fejenként így az ételre. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de
a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez.
A válaszadók jelentős része kiemelt figyelmet fordítani a főzés során a családban jelen lévő élelmiszerallergiákra és speciális igényekre is. A legtöbben a diabéteszt és a tejcukor-intoleranciát említették az okok között, de magas a cöliákiások száma is. A kutatásban részt vevők 13 százalékának kell az ünnepi étkezéseken jelen lévő gluténérzékenyekre is figyelnie.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés