Meglepő étel a listán: ezek a magyarok kedvenc karácsonyi ételei

karácsony menü
Olvasási idő kb. 3 perc

Meglepő ételeket is tartalmaz a magyarok kedvenc karácsonyi fogásait összegző lista. A bejgli, a töltött káposzta és a rántott hal mellett a rántott hús is helyet kapott rajta.

Tízből kilenc magyar számára nincs karácsonyi menü hagyományos fogások nélkül, de többségük többé-kevésbé nyitott az újdonságokra is. Csak minden ötödik honfitársunk ragaszkodik kizárólagosan a megszokott ételekhez, derül ki a Rama országos, reprezentatív kutatásának eredményeiből.

A hagyományos karácsonyi ételek között a legnépszerűbbnek a töltött káposzta bizonyult, a kutatásban részt vevők közel fele nyilatkozott úgy, hogy ez a fogás nem hiányozhat az ünnepi menüből. A halas ételeket is megelőzve került azonban egy meglepő fogás is a dobogóra, a rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett, ezt követi a halászlé és a rántott hal.

Meglepő: a karácsonyi menü egyik kedvence a rántott hs
Meglepő: a karácsonyi menü egyik kedvence a rántott hsWestend61 / Getty Images Hungary

A karácsonyi menü elengedhetetlen része a desszert

Kevésbé meghökkentő a finomságokat listázó statisztika, a bejglik még mindig töretlenül tartják elsőségüket. A legtöbben a mákos verziót kedvelik, a második helyen pedig a diós áll. A zserbó és a mézeskalács egyformán kedvelt ünnepi édesség, azonban a töltött tekercset egyik sem tudta megelőzni népszerűségben. 

A megkérdezettek háromnegyede készít legalább egyféle ételt az ünnepléshez. Itt továbbra is nagy a nemek közötti differencia: a férfiak 61 százalékával szemben a nők 83 százaléka szorgoskodik ilyenkor a konyhában.

Szívesebben főzünk otthon

Az is kiderült hogy a többség nem vásárol, illetve nem rendel házhoz semmilyen ünnepi fogást. Aki igen, az főleg – a megkérdezettek ötöde – valamilyen süteményfélét, bő egytizede pedig hagyományos karácsonyi főételt - áll a kutatást összegző közleményben. A legtöbben azért is készülnek házi koszttal, mert szeretnék megvendégelni a családjukat és barátaikat, de számos válaszadó érvelt az otthon készített ételek kedvező ára mellett is. Úgy vélik, átlagosan 2000-5000 forintot költenek fejenként így az ételre. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de

a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez.

A válaszadók jelentős része kiemelt figyelmet fordítani a főzés során a családban jelen lévő élelmiszerallergiákra és speciális igényekre is. A legtöbben a diabéteszt és a tejcukor-intoleranciát említették az okok között, de magas a cöliákiások száma is. A kutatásban részt vevők 13 százalékának kell az ünnepi étkezéseken jelen lévő gluténérzékenyekre is figyelnie

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek