Szülés utáni gyógyulást segítette a tömjén és mirha – ezért vitték a napkeleti bölcsek Máriának

GettyImages-1076205646

2000 évvel ezelőtt a tömjén és a mirha elterjedt gyógyszerei voltak a szülés utáni kismamák ápolásának. A mai tudomány azt is el tudja árulni, miként segítettek ezek a szerek.

Nem véletlenül kapták a „napkeleti bölcsek” elnevezést a háromkirályok, akik tömjént és mirhát vittek Betlehembe az újszülött Jézuskának. Ez a két növénykivonat ugyanis kétezer évvel ezelőtt gyulladáscsökkentésre és a szülés utáni fájdalmak enyhítésére használták – derül ki dr. Gary L. Wenk pszichológus, molekuláris virológus, immunológus és az idegtudomány, valamint az orvosi genetika professzora cikkéből.

Mirhát vittek Betlehembe a napkeleti bölcsek
Mirhát vittek Betlehembe a napkeleti bölcsekRkaKoka / Getty Images Hungary

Mirha

A mirhának a történelem során hasznát vették a kínaiak, a Közép-Kelet társadalmai is, az egyiptomiak pedig a mumifikálás során vetették be.

A mirha a morfiumnál egy hajszálnyit erősebb fájdalomcsillapító, amely az agy endogén opioid receptoraira fejtette ki hatását. Továbbá az aszpirinhez hasonlóan gyulladáscsökkentő anyag, mely fogyasztásra is alkalmas. Még a véralvadást is felgyorsította, tehát a szülés utáni vérzés is hamarabb elállhatott.

Kiderült, hogy azt is nagyon bölcsen tették a háromkirályok, hogy éjszaka utaztak, és nem is csak az útmutatójuk miatt. A mirha ugyanis instabillá válik a napfénytől.

Tömjént is vittek Betlehembe a háromkirályok
Tömjént is vittek Betlehembe a háromkirályokaicragarual / Getty Images Hungary

Tömjén

Friss kutatások kimutatták, a tömjénnek rendkívül jó gyulladáscsökkentő hatása van. Az ókori Egyiptomban például ízületi fájdalmak ellen használták.

A tömjénnek szorongáscsökkentő és antidepresszáns hatásai is vannak, amelyek a Valium és a Prozac nevű gyógyszerekhez hasonlóan működnek.

Szerencsés volt Mária

Tehát a tömjén és mirha párosítást elterjedten használták arra, hogy csökkentsék velük a szülés utáni fájdalmakat, a szorongást, a szülés utáni depresszió kialakulását és a szülés utáni vérzést. A megmaradt tömjént és mirhát általában illatosítóként elégették.

Oszd meg másokkal is!
Mustra