Mit rejtett a retró mikuláscsomag? Konzumszaloncukor, Kajla és társai

fortepan 207898

Tegye fel a kezét, akinek ma is összefut a nyál a szájában, ha a nyolcvanas évek mikuláscsomagjaira gondol.

Akik a leáldozó szocializmusban voltak kisgyerekek, még nem nagyon írtak kívánságlistát a Mikulásnak, és garantáltan nem a gyerekcsatornák reklámjaiból áhítoztak valami csodajátékra a szépen megtisztított csizmájukba december 6-án. A mikuláscsomag akkoriban még valóban egy szolid csomag volt, és annak is úgy örültünk, mint majom a farkának. Egészségesnek persze távolról sem nevezhettük, de ez kit érdekelt?

Lássuk, miket rejtett egy retró mikuláscsomag, és mi az, amit ma is összeszedhetnénk ezekből!

1. Csokimikulás

A csokimikulás akkoriban természetesen csakis hagyományos piros színben pompázott, és esetenként tejcsoki helyett tejbevonóból készült. Ma már a piroson kívül lila, zöld és fehér színű csokimikulással is találkozhatunk. (És sajnos az érthetetlenül igénytelen tejbevonós megoldás sem teljesen kopott ki.) 

A retró mikuláscsoki hagyományosan piros
A retró mikuláscsoki hagyományosan piros

2. Kajla

A Kajla első látásra megtévesztően egy táblás tejcsoki benyomását keltette, de kibontva persze azonnal csalódnunk kellett, hiszen valójában egy nugáttábla volt. Ikertesója a Maci nugát volt – ma már egyik sem beszerezhető.

3. Boci csoki

És igen, a Boci csoki végre valóban egy ízletes és összetéveszthetetlen tejcsoki tábla volt! Ha eszünkbe jut, hogy ennénk egy szelet letisztult, ízparádéktól mentes csokoládét, akkor nagy eséllyel ennek az íze ugrik be. Ez olyannyira így van, hogy a Boci csoki nemcsak hogy még mindig létezik, de sok-sok év után visszahozták a retró csomagolását is.

A Boci csoki nemrégiben visszakapta retró csomagolását is
A Boci csoki nemrégiben visszakapta retró csomagolását is

4. Konzumszaloncukor

A konzumszaloncukor sokáig tartotta magát, nemcsak a karácsonyfákon, de díszítőelemként a karácsonyi ajándékok csomagolásán és bizony a mikuláscsomagban is. Hogy mit szerettünk rajta, az rejtély, de a nagyobb hipermarketekben olykor még ma is megtalálható a szezonális ünnepi kínálatban.

5. Zizi

A Zizi viszont tényleg jó volt, és talán ma sincs kisbolt Zizi nélkül, így hozzánk hasonlóan a gyerekeink is rajonghatnak érte. Mi pedig bele-belemarkolunk a kis zizis zacskójukba, és nosztalgikusan ropogtatjuk el még a keményebb szemeket is.

6. Melódia szelet

A Melódia szelet is minőségi édesség, amely túlélte a rendszerváltozást, és a különböző csokoládédivatokat. Ma már nem a Szerencsi, hanem a Stühmer kínálatában található, de ha veszünk néha egy szeletet, biztosan nem bánjuk meg.

A Zizi és a téli fagyi a csokimikulás mellett a retró csomag klasszikus elemei
A Zizi és a téli fagyi a csokimikulás mellett a retró csomag klasszikus elemei

7. Téli fagyi

A téli fagyi mai ízlelőbimbókkal meglehetősen tömény és kissé furcsa állagú nasi, amely az alakján kívül semmiben sem hasonlít a fagyira. Mégis jó megoldás volt arra, hogy elhitessük magunkkal, a téli hidegekben pótolni tudjuk a fagyizás hiánya okozta űrt. Természetesen ma is van lehetőségünk téli fagyizni.

8. Sport szelet 

A Népstadion megnyitására készült rumos-kakaós Sport szelet egy remekül eltalált ízösszeállítás, nem véletlenül éli újra és újra a reneszánszát. Egy modernizálódott forma és csomagolás után ennek is visszatért az eredeti külleme is, így hosszú évek óta már két változatban kapható.

A régi-új Sport szelet ma is beférne a mikulácsomagba
A régi-új Sport szelet ma is beférne a mikulácsomagba

Amiből pedig manapság összeállíthatunk egy mikuláscsomagot, ahhoz a kínálathoz képest még Gombóc Artúr csokoládéfelsorolása is semmi. 

Ha már a retrónál tartunk, idézzük is fel, íme:

Oszd meg másokkal is!
Mustra