Milyen az igazán finom kalács Limara szerint? Így sikerülhet a tiéd is mindig a legjobbra!

Limara receptjei mindig tökéletesek. Nézzük meg, hogyan lesz a te kalácsod is tökéletes, de fussuk át azt is, hogy vajon mit érdemes kezdened az elkészült adagokkal, és hogyan készíts tökéletes négyes fonatot.

Nemcsak szendvicsként, de egy nagy adag vajjal megkenve sonkás-sajtos-tormakrémes melegszendvicsként is isteni egy-egy szelet kalács, ha pedig már nem puha, egy kis tojásos-tejszínes keverékkel epres tejszínes kalácsfelfújtat is készíthetsz belőle. Ezenkívül az összes olyan étel mellett érdemes kipróbálnod az évnek ebben a szakában, amelyiket egyébként kenyérrel ennéd, mert remek édes és sós bundás kenyérként, de egy jó csípős, indiai zöldségragu mellett is sokkal finomabb, mint a naan vagy a kenyérszeletek. 

Ha igazán jó kalácsot szeretnél készíteni, érdemes minden részletre odafigyelni. Először talán macerás, de ha már néhányszor elkészítetted, garantáltan rutinból megy majd. 

Ezek gyönyörű kalácsok
Ezek gyönyörű kalácsokak_phuong / Getty Images Hungary

Így készül a legfinomabb foszlós kalács

A legfontosabb lépés, hogy minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Ha kézzel vagy kézi mixerrel dagasztasz, akkor készíts kovászt, ha kenyérsütő géppel vagy a robotgép dagasztókarjával dolgozol, akkor nem kell, egyszerűen csak morzsold az élesztőt a többi hozzávalóhoz.

Ezekre lesz szükséged:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos tej (+ 0,5 dl a kovászhoz, ha kell olyat csinálnunk)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 8 dkg olvasztott vaj

Lényegében semmi más dolgod nincs, csak a tésztát alaposan meggyűrni, eleget pihentetni, majd nem túl lazára összefonni három vagy négy ágban. Ha géppel dolgozol, akkor a vaj kivételével az összes hozzávalót egyszerűen csak adagold a tálba, és indítsd el a dagasztás programot. A vajat csak öt-hat perc után kezdd adagolni, két-három részletben add a tésztához.

Ezek után vagy tedd át a tésztát kelesztőtálba, vagy hagyd a kikapcsolt gépben, a tetejét zárd le, és 30-35 percig pihentesd, majd egy kelesztőtálban is adj még neki ugyanennyi pihenőt langyos helyen. 

A megkelt tésztát oszd négy részre, és adj még neki negyedóra pihenőt. 

Kalácsot fonni csak elsőre tűnik varázslásnak, valójában egyetlen videóból könnyen elsajátítható. Csak oszd a tésztát négy részre, formázz egyforma hengereket, és csináld úgy, ahogy a profik!

Ezek után verj fel egy egész tojást, és azonnal kend le a kalácsot.

Hagyd 30-40 percig szobahőmérsékleten pihenni. A megkelt kalácsot még egyszer kend le felvert tojással, majd 170 fokos, előmelegített sütőben, 40 perc alatt süsd készre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek