Zanza!

raspleadRáspi a papa gúnyneve volt, mert mindig élesítette a ráspolyt. Kellett is a Fertő-tó nádjaihoz. A fiúgyermek pedig nem füredőzni járt le a tóhoz, hanem ment a családdal szőlőt kapálni. A mai napig a boraira a legbüszkébb, második vendéglője február elsején nyílt meg Pest Belvárosában.

cikk-tipus-altalanos

rasp3Szép nagy pincéje van, sokféle jó borral.Viszik szerte a világba ( Olaszországba, Franciaországba, Angliába, Japánba és Amerikába) mert ahogy - Németh Ráspi József (a Ráspi név használatáért már a szülők sem haragszanak, hírnevet szerzett vele) mondja, nincs jobb reklám egy a jó palacknál. Büszke a 2003-ban odaítélt, 5 csillagos kékfrankos vörösborára. Hangoztatja: nem kell az aktuális divatnak megfelelni, őt aztán semmiféle trend nem érdekli, benne még megvan a természet iránti alázat. Olyasmiket tud mondani, hogy rövid az élet ahhoz, hogy rossz bort igyunk, hogy rossz ételt együnk, meg aki Ráspi borát issza, vágyik annak szíve vissza...

Sokan furcsállják, hogy milyen kevés szőlője terem, míg meg nem értik a "filozófiáját": nála a legfiatalabb tőke 30 éves, a legidősebb 80, és a drasztikus hozamkorlátozás híve. Ez bevált.

A hosszú, hajdanai családi ház alatt egyre jobban terjeszkedik, pincéjében tekervényes utak, fahordók, rajtuk krétával írt felíratok. Itókájában nincs semmiféle tartósítószer, színezőanyag - ezért is kapósak, meg azért, hogy a köves talajú dülők (mészkő, gneisz, csillámpala) ízét őrzik.

Vallja, hogy vörösbor színe vörös és nem fekete, a bor tanninja annál selymesebb, minél több pénzt vagyunk hajlandók érte adni. Aki készíti, meg aki veszi. Mi tagadás, meg is kéri az árát. Míg a falusi házaknál 250 forintért vagy olcsóbban adnak egy liter sopronit, ő a kékfrankosáért tízszer annyit kér, az "Édes" Leánykájáért majdnem 12 ezret számol, de legtöbbet a 2006-os Mátéért (így hívják a hatéves fiacskáját, ő a csoda és a borcsoda ihletője) 50 ezret számol.

rasp1A konyhájában készült ételek is különlegesek - nincs egy idényben még tízféle választék sem -, köztük a legfelkapottabb finomság a szarvasgomba (vannak keresőkutyái) meg a kemencében frissen sült bárány és harcsa. Nincs mikró, csak öntöttvas serpenyő. A kenyeret is maguk, a családtagok dagasztják, saját fűvészkertjük van, Juli és Bözsi néni szedik a virágokat - a bodzától az orgonáig, a ringlótól az ibolyáig -, ebből lesznek az üdítőitalok, az aperitif több éven át érlelt balzsamecet.

Egy menü előételtől a desszertig, és minden fogáshoz a hozzá illő borral több mint 30 ezer forint, bor nélkül tíz ezerrel kevesebb. Jól megél Fertőrákoson, utaznak hozzá az élmény kedvéért is. Mert csipketerítőkkel terített, antik asztaloknál, ezüst evőeszközzel (kesztyűvel) szolgálnak fel, a gazda szépen faragott padjain falvédőkből varrt díszpárnák, virágos takarók, kék cserépkemence réz vízmelegítővel, ódon lámpák, szentképek és kredencek (füstölőkkel a vécében is), szobrok és háncsfigurák. Hely és asztalfoglalás bejelentkezésre, originált Ráspis vendégfogadással.

Blogmustra