Én is mindennap csomagolok. A férjem egész nap úton van, ezért viszi magával a szendvicset, tortillát, salátát, sőt a süteményt is. Egy felnőttel könnyű dolga van az embernek, csak azt a két-három dolgot kell észben tartani, amit nem hajlandó megenni.
De egy gyerek már nehezebb eset! Kisiskolásként nehéz azt mondani neki, hogy akkor is egye meg az almát, ha ő inkább csokoládét majszolna, mert az almában sok a rost és a vitamin, viszont kevés a kalória.
A másik nehézség a nagyon hamar kialakuló „csordaszellem”. Ha az osztály hangadója kitalálja, hogy sárgarépát enni ciki, akkor nagy eséllyel végzi a gyönyörű hasábokra vágott répa a szemétben, még ha otthon meg is eszi a gyerek.
Mondhatnám, hogy igazán nehéz ügy!
Én pl. úgy jártam ki az általános iskolát, hogy nyolc évig vágyakoztam a mögöttem ülő lány tízóraijára, amelyet a nagymamája csomagolt minden reggel: pontosan a közepén félbevágott kifli, vastagon megkenve vajjal, rajta párizsi és sajt. A kifli szabályos patkót formázott, a párizsi és a sajt egyforma vastag volt, és sehol nem lógott ki a kifliből, viszont mindenhol elért a széléig.
Nálunk az osztályban ez volt a sztáruzsonna.
Amikor gyerekem született, és elkezdtünk játszótérre járni műanyag dobozba csomagolt almakockákkal, és babapiskótával, akkor rájöttem, hogy a gyerekeket nagyon könnyű befolyásolni, és szinte mindegy, hogy kétéves vagy tizenkettő az illető!
Diktáljuk az uzsonnadivatot mi!
Egy aktuálisan nagyon menő rajzfilmfigura a szalvétán, vagy egy Barbie/Transformers formájú uzsonnásdoboz sokkal könnyebben „eladja” az egészséges ételeket is.
A héten recepttippeket adunk arra, hogyan teheted az uzsonnamenüt is válozatossá. Nem állítjuk, hogy az uzsonnadivat-teremtés nem jár némi pluszmunkával, de egy kis odafigyeléssel és előkészülettel még belepasszírozhatod a hetirendbe. A cél egyértelmű: amikor csak lehet, egészséges ételt egyenek a gyerekek!
De mi is legyen az, amiről a srácok azt gondolják, hogy menő, de mi tudjuk, hogy egészséges?
Sütőtökös-zabpelyhes muffin
• 20 dkg liszt
• 1 csomag sütőpor
• 2 ek zabpehely
• 15 dkg sütőtök (előre megsütve)
• 1 tojás
• 1 dl kefir
• 1 fej hagyma
• só, bors, kömény ízlés szerint
A hagymát vágd apró kockákra, majd az olajon dinszteld üvegesre egy csipet sóval.
A sütőtököt villával törd össze, keverd bele a tojást, a kefirt és a hagymát. A lisztbe szitáld a sütőport, keverd bele a sót, a borsot és a köményt is, majd végül a zabpelyhet.
Keverd el a száraz hozzávalókat a nedvesekkel, majd oszd szét a papírral bélelt muffinformába. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig süsd, de mielőtt elzárod a sütőt, végezz tűpróbát: az egyik muffin közepébe szúrj egy hústűt. Ha nem ragad rá tészta, akkor elkészült.
A muffinba tehetsz bacont és kolbászdarabkákat is, amelyeket a hagymával együtt süss ropogósra.