A nagy melegben egy jó fröccs vagy jéghideg sör nehezen túlszárnyalható, de ha alkoholmentes italra vágysz mit iszol? Persze házi szörpöt szürcsölgetni szuper, de ha nem készültél előre, ezeket az italokat frissen is elkészítheted, a befőzést pedig csak hagyd a nagymamára. Le a palackozott, cukros italokkal!
1. Aguas frescas (friss vizek): elsősorban Közép-Amerikában népszerű ital, amely hideg vízhez kevert gyümölcsből, zöldségből vagy gabonából készül. A legelterjedtebb ízek a gyümölcslevekkel, turmixolt gyümölcsökkel készülő üdítő vizek, de közkedvelt a tamarinddal vagy uborkával ízesített változat is. A víz-gyümölcs arány általában 1:3-hoz, a gyümölcs/zöldség/gabona mellé gyakran kerül valamilyen fűszer, citrom vagy lime gerezd és jég. Nagy kannákból merőkanállal merik poharakba az utcai árusok Mexikóban.
2 l görögdinnyés-gyömbéres agua frescához turmixolj össze 10 bögre kockára vágott görögdinnyét, 3 bögre vizet, 1/3 bögre lime lét, ¼ bögre cukrot és 2 ek gyömbérlevet. Hűtsd be legalább 3 órára vagy tegyél bele sok jégkockát.
2. Jeges tea: a nagy melegben talán a legjobb serkentő, üdítő ital. A teát bármilyen általad kedvelt ízben elkészítheted, a házilag készült jeges tea garantáltan mentes minden tartósítószertől és egyáltalán nem nagy kunszt elkészíteni.
3. Smoothie: a smoothie a 60-as években vált népszerűvé az Egyesült Államokban, amikor számos üzlet pürésített gyümölcsöket kezdett árulni szívószállal, papír poharakban. A smoothie a turmixszal ellentétebn nem tartalmaz semmiféle tejterméket, kizárólag préselt és/vagy turmixolt gyümölcsből készül víz hozzáadása nélkül, ezért az itthon ismert tejes turmixnál sokkal sűrűbb. Számos smoothie gyártó cég azzal reklámozza termékét, hogy 2 smoothie-val szinte a teljes napi gyümölcsszükségletünk kielégíthető.
4. Thickie: a smoothie kistestvére, joghurt, gyümölcs, méz és fűszerek keveréke. Ideális folyékony reggeli.
5. Turmix (shake): Magyarországon a turmix általában tejből és gyümölcsből készül, legelterjedtebb a banános vagy epres változat. Vannak, akik egy tojássárgáját is tesznek a turmixgépbe mielőtt beindítanák. Amerikában nem babrálnak friss gyümölccsel, a turmixot (milkshake) tejjel készítik ugyan, de 1-2 gombóc fagylalttal sűrítik, ízesítésként pedig gyümölcsszirupot tesznek bele. A általában a tetejére tejszínhab is kerül. Nem kifejezetten reggeli ital, inkább egy kiadós uzsonnának felel meg.
6. Limonádé: az egyik leginkább hűsítő, frissítő nyári ital. Számos változatban készítik, van ahol egy pohár citromos vizet és mellé egy kevés cukrot kapunk, Spanyolországban és Portugáliában egészen sűrű, nagyon sok citrommal kevert vizet tesznek elénk az asztalra, mellé egy kis kancsóban több vizet adnak, és aki akar cukrot is tehet bele. A tökéletes limonádé elkészítésének titka a cukorszirup (cukor és víz 1:2 arányban sűrűre főzve), amit nagyobb mennyiségben előre el lehet készíteni és így csak egy keveset kell a limonádéba keverni fogyasztás előtt. Legnagyobb előnye, hogy nem kell megvárni, kevergetni, amíg a cukor felolvad. A szirupot lehet ízesíteni (citromhéjjal, mentával, citromfűvel, bodzával, stb). Sok helyen készítenek gyümölcsös limonádékat is, a különböző változatoknak csak a képzelet szab határt.