Nagyon sajnáljuk, hogy nincs egész évben szilvaszezon! Szerintünk a legfinomabb sütemények, lekvárok, és szószok is szilvából készülnek, és akkor még a szilvás gombócot nem is említettük. Maradunk még egy kicsit a tüzes témánál: szilvacsatnit készítünk.
A szilvacsatni tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szilvalekvár-szerű gyümölcslekvár, amit leginkább húsok mellé szokás kínálni. Ugyanúgy eltehető befőttesüvegbe télire, mint a hagyományos lekvárok. Nagyon tömény íze van, ezért egy-két kanállal elég is fejenként belőle. Célszerű maximum három decis üvegekbe tölteni, felbontás után pedig a hűtőben tárolni.
Hozzávalók:
• 1 kg szilva
• 2 nagy körte
• 50 dkg vöröshagyma
• 4 gerezd fokhagyma
• diónyi reszelt gyömbér
• 15 dkg mazsola
• 40 dkg méz
• 2 teáskanál só
• 1 kk római kömény
• 1 kk kurkuma
• 1 kk őrölt koriander mag
• 1 kk kardamom mag
• 10 szem szegfűszeg
• 2,5 dl vörösborecet
• 1 db chili paprika
Minden gyümölcsöt és a hagymát is alaposan tisztíts meg, majd a szilvát magozd ki, és vágd félbe. A hagymát vágd vastag karikákra, a gyömbért reszeld le a nagylyukú reszelőn. A chilit karikázd fel. Ha szereted a nagyon csípőset, akkor tehetsz bele nyugodtan kettőt is.
Minden hozzávalót az ecet kivételével tegyél egy fazékba, és folyamatos kevergetés mellett főzd 30-40 percig. A végén öntsd hozzá az ecetet és újra forrald fel.
Forrón szedd a tiszta befőttesüvegekbe, zárd le, és fordítsd fel pár percre, hogy a teteje is fertőtlenítve legyen a hő által. Tedd be az ágyneműartóba 2-3 napra, utána mehet a kamra polcára.
Ha ez bejött, nézz rá erre is:
A szexi konyhatündér mit csinál augusztus végén? Olyan lekvárt tesz el, amelyben garantáltan örömüket lelik a párjával egy téli hideg reggelen: az alkohol tartósít is, kellemes is, a gyömbér pedig felpezsdíti a pasik vérét. | Felnőttszilvalekvár