Hozzávalók
• 50 dkg spárga – zöld és fehér vegyesen
• 1 csomag bébispenót (kb. 30 dkg)
• 2 ek vöröskáposzta-csíra
• 3 ek szezámmag pirítva
• 2 ek olívaolaj
• só
• frissen őrölt bors
Az öntethez
• 2 ek olívaolaj
• 2 ek málnaecet
• 2 ek méz
• 2 tk dijoni mustár
A szezámmagot száraz serpenyőben pirítsd aranybarnára. Az öntethez a hozzávalókat keverd össze.
A spárgákat tisztítsd meg – a zöld spárgának elég a száraz szárát letörni ott, ahol elpattan, ha meghajlítod. A fehér spárgát zöldséghámozóval meg kell pucolni. Vágd őket 2-3 cm-es darabokra, a fejeket vágd le és tedd félre. A szárakat forgasd össze 1 ek olívaolajjal, sózd, borsozd, és forró sütőben 25–30 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha kívül kissé megpirulnak, de belül puhára sülnek a szárak. A fejeket kb. félidőben tedd csak a tepsibe, hogy ne égjenek meg.
A bébispenótot mosd meg, tedd salátástálba, ehhez keverd a langyosra hűlt spárgát, a szezámmagot és az öntetet. A végén szórd rá a vöröskáposzta-csírát. Köretként fogyasszátok egy szelet steak vagy sült marhahús mellé.
Változat: nagyon finom, ha sütéskor 1 ek barna cukrot szórsz a spárgára, ettől egy kicsit karamellizálódik is. Ha így teszel, kevesebb méz kívánkozik az öntetbe.