Recept (30-35 golyócskához)
2,5 dl víz
2,5 dl tej
20 dkg rizs
10 dkg érett gouda (vagy ízlés szerinti sajt, de jobb karakteres ízűeket választani)
2 dkg frissen reszelt parmezán
2 ek puha vaj
1 kis csokor snidling
2 tojás
só
frissen őrölt bors
zsemlemorzsa a panírhoz (kb. 10 dkg)
olaj a sütéshez
A vizet a tejjel forrald fel, öntsd bele a rizst, és alacsony lángon, fedő alatt főzd puhára. Ha az összes folyadékot magába szívta a rizs, és megpuhult, húzd le a tűzről, és egy kicsit hagyd állni. Keverd hozzá a reszelt sajtokat, a vajat, a felaprított snidlinget és a fűszereket.
Hagyd kihűlni, néha keverd át, hogy az olvadt sajttól ne álljon össze, ha kell, tegyél még bele fűszert.
A tojásokat kissé verd fel, és keverd a lehűlt rizses masszához.
A zsemlemorzsához keverj egy kevés sót és borsot. A rizsmasszából formázz diónyi labdákat, forgasd meg őket a morzsában, és nem túl sok, kb. 3 cm-nyi forró olajban süsd ki, néha megforgatva, hogy minden oldalon pirosra süljenek.
Kínálhatod hidegen is, de melegen az igazi. Ha előre elkészíted, sütőben remekül újramelegíthető (180 fokon kb. 10 perc alatt).
Édes csiliszósszal, joghurttal, szójaszósszal és egyéb mártásokkal is nagyon finom.
Egyéb javaslataink finger food bulihoz:
Baconbe göngyölt csirkemáj aszalt szilvával