Ripsz-ropsz menünk összeállításakor szakítottunk a magyar karácsonyi hagyományokkal és hagytuk, hogy különböző nemzetek konyhái befolyásoljanak minket. Az eredmény elsőre talán kicsit szokatlan, de az ételsor mindenképpen változatos, ízletes és maximálisan ünnepi.
Ripsz-ropsz karácsonyi menü 6 személyre:
• Ünnepi sütőtökleves
• Fűszeres pulykamelltekercs
• Alma-mangó-vörösáfonya csatni
• Kuszkusz aszaltgyümölcsökkel
• Ricottatortácskák karamellizált naranccsal
Ütemterv:
Bár karácsonyi menünk gyorsan elkészíthető, megkönnyíted a dolgod, ha néhány dolgot már előző nap előkészítesz. Ezek közül egyes mozzanatok jelentéktelennek tűnhetnek, de a nagy hajtásban örülni fogsz, ha egy-két lépéssel beljebb vagy. Ha így teszel, karácsony napján 2,5 óránál többet nem kell a konyhában töltened.
Előző nap:
1. Vágd fel a pulykamellet és fűszerezd be, fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.
2. Aprítsd fel az aszalt gyümölcsöket a kuszkuszhoz, tedd zárható edénybe.
3. Készítsd el a csatnit.
4. Süsd meg a sütőtököt a leveshez, húzd le a héját, kockázd fel és lezárható edényben tedd a hűtőbe.
5. Daráld le a kekszet a desszerthez.
Karácsony napján:
1. A vendégek érkezése előtt 2 órával tedd a sütőbe a pulykamellet.
2. Amíg a hús sül, készítd el a desszertet és tedd a hűtőbe.
3. Készítsd el a levest, ezt nyugodtan felmelegítheted közvetlenül fogyasztás előtt.
4. Az ebéd/vacsora előtt 20 perccel készítsd el a kuszkuszt.