Jó tudni, hogy a cukrot a legtöbb esetben helyettesítheted mézzel, csak néhány dologra kell odafigyelned amikor összeállítod a süteményt.
1. Ha a receptben 20 dkg vagy ennél kevesebb cukor szerepel egyszerűen helyettesítsd ugyanennyi mézzel. A 20 dkg feletti mennyiséget 2/3-3/4 rész mézzel helyettesítsd, attól függően, hogy mennyire édesszájú vagy.
2. Ha 20 dkg-nál több mézet használsz csökkentsd 1/4 dl-vel a tésztához adott folyadék mennyiségét, mert a méz is folyékony.
3. 10 fokkal vedd lejjebb a sütési hőmérsékletet, mert a mézzel készült sütemények gyorsabban odaéghetnek. Gyakrabban nézz rá sütés közben a tésztára.
4. Ha a recept nem tartalmaz szódabikarbónát, adj egy csipetet a tésztához, ha mézet használsz.
Hozzávalók
5 dkg + 2 ek kókuszreszelék
20 dkg liszt
20 dkg méz
1/2 tk szódabikarbóna
20 dkg vaj
15 dkg zabpehely
2 ek darált mandula
3 púpozott ek málnalekvár
Az 5 dkg kókuszreszeléket terítsd szét egy sütőlapon és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe. 3-4 percig süsd, amíg egy kicsit megpirul, vedd ki a sütőből és tedd félre.
Robotgépben keverd össze a lisztet a mézzel és a szódabikarbónával. Add hozzá a vajat. Amikor összeáll keverd hozzá a pirított kókuszreszeléket és a zabpelyhet. Egy almányi adagot tegyél félre a tésztából, a többit nyomkodd bele egyenletesen egy kivajazott 20x30 cm-es tepsibe. Kend meg málnalekvárral, szórd rá a 2 ek kókuszreszeléket és a darált mandulát. A félretett tésztát morzsold a sütemény tetejére és az egészet tedd a 160 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt készre sül.
Vedd ki a sütőből, hagyd teljesen kihűlni a tepsiben, majd egy éles kést húzz végig a az oldalán és egyben emeld ki a süteményt. Vágd szeletekre.