Párolt körte kéksajt fagylalttal

Olvasási idő kb. 1 perc

kote_keksajtfagyival

ősz/körte/sajt

A körte mindenféle kéksajttal finom, de igazi koronája a valódi Roquefort.
Nem olcsó sajt, kilója közel tízezer forint, de nem is az a fajta, amiből húsz dekát reszelek a melegszendvics tetejére.

 

 

Egy csipetnyi is annyira intenzív, pikáns, hogy percekre elvarázsolja az ízlelőbimbókat. Ha idegenkedsz a szagosabb sajtoktól, azt tanácsolom, hogy kezd az ismerkedést valamilyen semleges fajtával, legyen az pl. az edami. A sajtok élvezete is egy tanulási folyamat - minden alaklommal egy picit pikánsabb, szagosabb, folyósabb, vagy éppen keményebb sajttal folytatva hamar rajongóvá válik az ember, és egyszer csak azt veszed észre, hogy már sajtszaküzletbe jársz, és a legrusztikusabb camembert kéred az eladótól.

Amióta az egyik budai cukrászdában ettünk nyáron gorgonzola fagylaltot, nem hagy nyugodni a gondolat, hogy valami hasonlót nekem is készítenem kell, így született ez a recept.

Hozzávalók a fagylalthoz:

4 tojás sárgája
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg roquefort sajt
4 ek cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet feketebors


A tejet keverd el a tojások sárgájával és a cukorral. Kis lángon, folyamatos kevergetés mellett főzd sűrűre. Zárd el a lángot, morzsold bele a sajtot, keverd hozzá a tejszínt és a fűszereket.
Hagyd teljesen lehűlni, majd tedd egy órára a hűtőbe. Fagylaltgéppel készíts belőle fagylaltot.
Ha nincs géped, töltsd műanyag dobozba, tedd a mélyhűtőbe és 40 percenkét keverd át. Az utolsó keverés történjen turmixgéppel. 4-5 óra fagyasztás után fogyasztható.

A körtéket pucold meg, hosszában vágd ketté, és egy kevés fehérbor és víz keverékén fedő alatt párold puhára.A fagyi tetejére szórhatsz szezámmagot, vagy diót is.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek