Mennyei újkrumpli

tepsis_ujkrumpliAz újrumplit még azok közül is sokan szeretik, akik egyébként izzadó talpukra hivatkozva keresnek kibúvót, ha krumplis ételt kínálnak nekik. Újkrumpliból nem lehet rosszat vásárolni, csak elkészíteni kell tudni. Ehhez pedig csupán egy kis kreativitásra és néhány jó receptre van szükség.

Szerencsénk van vele, mert tavasztól szinte nyár végéig nem kell azon aggódni, hogy vajon a megvásárolt krumpli alkalmas-e az eltervezett étel elkészítésére, vagy csak hámozás közben derül ki, hogy rossz minőségűt kaptunk.

Az ókrumplinál sokkal zsengébb, frissebb, édesebb gumókat párolhatod, főzheted, sütheted sütőben, tepsiben, serpenyőben. Nem érdemes belőle pürét vagy hagyományos sült krumplit készíteni, mert magas víztartalma miatt a püré szappanos állagú lesz, a forró olajat pedig kitörő vulkánná változtatja. Kevés olajon vagy más zsiradékon tepsiben sütve sokkal finomabb és egészségesebb sült krumplit készíthetsz belőle. Az élvezetek fokozásához társítsd zöldfűszerekkel.

Vérbeli újkrumpli-fanatikusok készíthetnek belőle egytálételt sok más tavaszi zöldséggel, salátával fogyaszthatják önmagában, és persze számtalan módon elkészítve köretként is. A hagyományos konyha kedvelői pompás paprikás krumplit dobhatnak össze belőle, vagy szerepeltethetik a jól ismert és közkedvelt petrezselymes krumplit a vasárnapi menüben.

A héten újkrumplirecepteket ajánlunk az egészen egyszerűektől a kissé szofisztikáltabbakig.

Tepsiben sült petrezselymes újkrumpli

Tejfölben sült újkrumpli

Mézes sonka újkrumplisalátával

Újkrumpli tejszínnel és zöldségekkel