Kérdezd a méhészt!

mzHogyan készül a bioméz? Miért kell évről évre költöztetni a méhcsaládokat? Mit csinál télen a méh, és mit a méhész? Mitől jó a méz? Vágó László bioméhész válaszolt kérdéseinkre.A Bodrog partján gyűjtött Vágó vegyes virágméz sokunk kedvence, az illatos hársmézről nem is beszélve. Sokat hallani mostanában arról, hogy a méz mennyire egészséges, és szerencsére egyre több helyen vásárolhatunk igazán jó minőségű, valódi mézet. De hogy is kezdődik mindez?

- Úgy, hogy a virágokról nektárt gyűjtenek a méhek, valamint más növényekről egyéb cukortartalmú nedveket is felszívnak - meséli Vágó László. - Ez utóbbiakat édesharmat néven ismerjük. A nektárt a méh a mézgyomrában szállítja a kaptárba, és a lépek sejtjeibe üríti. Tulajdonképpen itt történik az érlelés, besűrítés és itt alakul át a nektár mézzé. A többszöri felszívás és áthelyezés során a méh garatmirigyéből savak, enzimek és fermentanyagok kerülnek az érlelődő és egyre sűrűsödő mézbe.
Az érlelési folyamat befejeztével a viaszsejtekben elraktározott mézet viaszfedéllel lezárják a későbbi felhasználásig. Végsőképpen a nektár, alacsony nedvességtartalmú, nagy mennyiségű biológiailag aktív anyagot tartalmazó mézzé válik. Innen, a lépekből a méhcsalád élelmezéséhez szükséges mennyiség tiszteletben tartásával a felesleget, a pergetésnek nevezett művelettel kinyerjük, a viaszmorzsáktól megszűrve hordókba, tartályokba kerül, majd üvegekbe.


A méhek az év folyamán más-más helyre költözteti, miért van erre szükség?

A vándorlás a mai mezőgazdasági gyakorlat - a monokulturás gazdálkodás, és egy-egy fajtaméz koltozik_a_mehcsaladspeciális termőhelye miatt lett általános. Magyarországon nagyon kevés az olyan adottságú terület, ahol a méhek elegendő virágport és nektárt gyűjthetnek röpkörzetükben. Ezt a problémát próbáljuk áthidalni a költöztetéssel, pár óra alatt akár többszáz kilométerrel odébb telepítve az állományt, más növénykulturára.


A méhészt, a természethez nagyon közelálló embernek képzelem, aki sokat van távol a családjától, mint a juhászok. Ez igaz vagy az életben azért másképp van?

Tény, hogy az év 4-5 hónapjában a méhekkel végzett munka egyfajta ügyeleti teendőt is jelent, ami zömmel a nyári hónapokra esik. A mobilitásból adódóan ez fizikai távolságot is jelent, de családunkban a tanév végeztével kisebb logisztikai feladatként megoldható az együttlét.

Hány méhe van?
Méhészetünk közepes nagyságú állománynak számít Magyarországon 120-150-es családszámmal, amelyet családom segítségével, külső munkaerő igénybevétele nélkül el tudunk látni.

Egy kiló mézet hány méh, mennyi idő alatt tud előállítani?
Mivel a természetben soha nincs ideális és állandó érték, így ez játék a számokkal. Egy méh átlag 6 mg nektárt szállít a kaptárba s mire 1 kg méz "megterem" rengeteg tényező játszik közre. Milyen bőséges a nektárforrás milyen távolságról szállítja, hiszen repülés közben az energiát a gyűjtött dolgoz_mhnektárból nyeri, milyenek az időjárási tényezők stb. Szóval lehet számolgatni, de a valóság az, hogy a méhcsaládok életében nem beszélhetünk egyről. A méhek önmagukban nem életképesek csak szervezett, társas körülmények között. Ez a csapatmunka nagyon jól összehangolt munkamegosztás, ahol a feladat nemek, korosztályok szerint oszlik el, mindig a környezeti viszonyok és táplálékszerző lehetőségek figyelembevételével.

Mit csinálnak a méhek télen, és mit csinál a méhész?
Télen egyfajta nyugalmi, vegetatív állapotban vannak: nincs utódnevelés és gondozás. Az életben maradásukhoz szükséges meleget is közösen, egy speciális, szőlőfürtre emlékeztető alakzatot felvéve tartják meg. A tömbbe összehúzódott családban a külső, 9-10 °C-os héjon függő méhek alkotják a hőszigetelést, a belső 30 °C-on tartott magból folyamatosan helyet cserélve a külsőkkel. Januárban, a napok hosszabbodásával azonban elindul egy új generáció és a gondozásával járó feladatok. A méhész számára eszközök fejlesztésével, karbantartásával, ismeretszerzéssel-, frissítéssel, tanulással telik a tél.

Elmondható a mézről is valami hasonló, mint a dűlőszelektált borokról? Érezni különbséget a Bodrog árterében vagy az Alpokalján gyűjtött méz íze között?
Sok párhuzamot vonhatunk a borászat és a méhészet között. A termőhelyek adottságai itt is érzékelhetőek, eltérő lehet két különböző hely szüretének, azonos típusú méze. Ezt a színességet 20-30 km-es távolságokra kell értelmezni a méhészet estében. Itt is eltérő lehet egyazon hely, egyazon fajta eltérő évjáratú termése. Kóstolással, memorizálással, mintákkal jól nyomon követhető árnyalatokat találunk.

Az ön mézei "bio" mézek. Mit jelent ez?
A mezőgazdaságban előállított kommersz és bio/ öko termékeket jogszabályrendszerben rögzített termelési feltételek különböztetik meg. Így van ez a méz esetében is. Lényege abban áll, hogy olyan gazdálkodási módot alkalmazzunk, amelyben a méhcsaládok megőrizhetik ellenállóképességüket, kondiciójukat. Így a bioméhészetben nem alkalmazható a rablógazdálkodás. Méhegészségügyi kezelések során nem használhatóak antibiotikumok, durva kémiai szerek, helyette biológiai módszerekkel (atka-kérdésnél pl:családmegosztás...) vagy illóolajokkal (thymol) és természetes savakkal védekezhetünk. A viaszkészlete a méhészetnek saját, fedelezésből kinyert, szermaradvány-mentes viaszából állhat. A méhek otthonául szolgáló kaptárak természetes alapanyagból készülnek.
A másik igen fontos feltétele a biotermelésnek a méhlegelő. Magyarország flórája számtalan mézelő növénynek ad otthont. Mézelő növény alatt azokat a növényeket értjük amelyeket vagy virágának poráért vagy nektárjáért felkeresnek a méhek. Meglepő, de sok növényre rá se néznek. A bioméz gyűjtése során csak olyan növénykultúrát látogathatnak a méhek, amelyen ellenőrzött ökogazdálkodás folyik szántóföldi termesztés esetében. Erdei mézeknél, vadon növő növényeknél ez a feltétel önmagában teljesül. Ezenfelül a méhészet állandó vagy ideiglenes helyén egy 3 km sugarú zónának szükséges biztosítani a védettséget -ez a méhek repülési körzete a nem bio kultúráktól, illetve bármely szennyező forrástól.

Az utóbbi években nagyon sokat hallani a mézhamísításról. Mit tehet az ember, ha valódi, jó minőségű mézet szeretne venni?
Próbáljunk meg közvetlenül a termelőktől vásárolni, beszélgessünk, kérdezzünk a méhésztől! Ha van rá lehetőség tegyünk a méhesben látogatást, kóstoljunk - hasonlóan a pincészetekhez -, hogy több ismerettel legyünk gazdagabbak. Az érett, méhek által termelt méz víztartalma 18% alatt van. A valódi érett, folyékony mézzel feltöltött üveget, ha fejreállítjuk, az üvegben levő levegőbuborék lassan mozog.
Ne idegenkedjünk a kristályos mézektől, természetességükre utalhatnak a kristályok. Tulajdonképpen a mézekben jelenlevő szőlőcukor és gyümölcscukor arányának függvényében válik természetesen kristályossá az állapotuk. Ha ragaszkodunk mégis a folyékony állaghoz, kíméletes hőkezeléssel ( 38- 42°C-on ), felolvaszthatjuk ezeket.
A méz is, mint minden élelmiszer bizalmi kérdés, ha fontos számunkra, biztosan találunk a környezetünkben jó minőségű, megfelelő mézet kínáló méhészetet.

Vágó László blogja itt olvasható.


Kapcsolódó anyagok
A méz bizalmi kérdés, érdemes megtalálni a nekünk tetsző, megbízható méhészt. Mint mindent, ami eladható, a mézet is hamísítják. Honnan ismerhető fel a valódi méz, és mitől bio a bioméz?Mézes cikkünk első részét itt találod: Vigyázat, hamisítják! - Méz

Oszd meg másokkal is!
Mustra