Ez a szörp leginkább hűvösebb időben hat üdítően, mint például ebben a nyári őszben, amikor csak álmodozunk a napsütésről. A rózsaszörpből elég egy pár csepp is, annyira erős, fűszeres az íze. Ilyenkor nyáron citrommal, lime-al, és pár szem bogyós gyümölccsel szoktam könnyűvé tenni.
Hozzávalók:
40 dkg piros rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor
A szirmokat egy nagy fazékba teszem, és felöntöm a vízzel. Addig főzőm alacsony lángon, amíg teljesen ki nem fehérednek. Nagyon össze fog esni, könnyű lesz leszűrni. Miután leszűrtem, beleteszem a fahéjat, a vékonyan lehámozott citromhéjat, és a fűszereket is. A vaníliát félbevágom, de nem kaparom ki a belsejét, úgy teszem vissza a szörphöz.
Két liternyi szörphöz, kb. 1 kg cukrot használok, de ez ízlés dolga, lehet többet is. Addig főzőm a szörpöt, amíg a cukor elolvad, majd leszűröm, és üvegekbe töltöm.
Amikor iszod, egy kancsóba tegyél egy lime-ot felszeletelve, és nyomd rá egy egész citrom levét. Ha fagyasztott bogyósgyümölcsöt dobsz rá, akkor jégkocka se kell bele. Öntsd fel szénsavas ásványvízzel, vagy szódával, és már kész is.