Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg teljes kiőrlésű tészta
50 dkg koktélparadicsom
5 dkg fenyőmag
2 marék vegyessaláta-levél
10 levél bazsalikom
2 gerezd fokhagyma
½ citrom frissen facsart leve
½ dl olívaolaj
1 ½ tk só
frissen őrölt bors
frissen reszelt parmezán
A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, s felhasználásig tedd félre.
A tésztát főzd al dentére a csomagoláson található utasítás szerint. Szűrd le, locsolj rá egy kis olívaolajat, és hagyd langyosra hűlni.
Amíg a tészta fő, a koktélparadicsomokat mosd meg, tedd hőálló tálba, sózd ½ tk sóval, borsozd ízlés szerint, és told 15 percre 200 fokra előmelegített sütőbe.
A fokhagymagerezdeket mozsárban törd péppé 1 tk sóval, öntsd hozzá a citromlevet és az olívaolajat, és alaposan keverd el.
A tésztát tedd egy nagy salátástálba, dobáld rá az összetottyadt paradicsomokat, a pirított fenyőmagot, a saláta- és bazsalikomleveleket. Az egészet öntsd nyakon az öntettel, keverd össze, ha kell, fűszerezd, és szórj a tetejére egy kevés frissen reszelt parmezánt.