Félreértés ne essék, nincs semmi baj a paradicsommal, de jóból is megárt néha a sok, ezért nem árt ha ismerünk más lehetőségeket is. A ricotta remek választás: tejes ízű, sima, jól ízesíthető és ami a legfontosabb, a legtöbb sajt- és tejféleségnél sokkal alacsonyabb a zsírtartalma.
A másik, amivel ügyes lehetsz maga a tészta: minden helyzetben jót teszel magaddal, ha teljes kiörlésű tésztákat vásárolsz és fogyasztasz. Egyre több helyen lehet ezekből is jó minőségű – nem fűrészporízűt kapni.
Ha munkahelyre viszed az ebédet a tésztát és a mártást csak közvetlenül fogyasztás előtt keverd össze – így nem tűnik el a mártás, vagyis nem szívja magába a tészta jóval fogyasztás előtt. Miután kifőtt a tészta locsold meg egy kevés olívaolajjal és tedd műanyag dobozba. A mártást külön dobozban vidd magaddal.
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiörlésű tagliatelle (szélesmetélt)
20 dkg csirkemell filé
2 ág kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 citrom frissen reszelt héja
25 dkg ricotta
só
frissen őrölt bors
olívaolaj
parmezán a tálaláshoz
Egy serpenyőben hevíts 2 ek olívaolajat. Dobd rá a kissé összenyomott fokhagymagerezdeket és lassú tűzön pirítsd egy keveset – vigyázz hogy ne égjen meg. Add hozzá a falatnyi kockákra vágott csirkemellet, sózd, borsozd. Vedd feljebb a lángot és pirítsd meg a húsdarabokat. Amikor majdnem kész, szórd meg kakukkfűvel és reszelt citromhéjjal. Keverd össze és pirítsd még egy kicsit. Összesen 8-10 perc.
Egy lábosban forralj vizet, ha felforrt tegyél bele 1 ek sót, forrald fel újra és főzd ki a tésztát a dobozon található utasítás szerint. Mielőtt leszűröd, tegyél fére egy jó merőkanálnyit a főzőléből.
Keverd a húshoz a ricottát, majd a tésztát. Ha túl sűrű, lazítsd a mártást egy kevés főzőlével. Tálalás előtt szórj még rá egy kevés reszelt citromhéjat, frissen őrölt borsot és frissen reszelt parmezánt.
• Sült csirkemell zöldségekkel és citrommal
• Paradicsomos tészta
• Cannelloni spenótos ricottával