Nevezhetnénk sajttortának, de az valahogy nem az igazi. Sajt + torta? Nem hangzik igazán étvágygerjesztőnek, pedig ez a sütemény mennyei! Sűrű, krémes, édes, de kissé savanykás is, főleg, ha gyümölcsöt teszünk bele. Az áfonyaszezon végén még épp meg tudtam menteni pár szemet a csízkéjkem számára, hogy ezzel intsek szomorú búcsút a nyárnak.
Áfonyás cheesecake-rudacskák
• 12 dkg vaj
• 15 dkg barna cukor
• 12 dkg liszt
• 10 dkg hántolt mandula
• 75 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
• 1 dl kefir
• 15 dkg cukor
• 2,5 ek liszt
• 4 tojás
• 15 dkg áfonya
Egy 20 x 30 cm-es tepsit bélelj ki sütőpapírral úgy, hogy a papír kilógjon a tepsiből – ezzel fogod majd kiemelni a süteményt, ha elkészült. Kend be vajjal a papírt.
A tésztához a vajat a cukorral robotgépben keverd krémesre. Alacsony fordulatszámon keverd hozzá a finomra vágott mandulát és a lisztet. Ha a tészta összeáll, lisztes kézzel nyomkodd az előkészített tepsi aljára, és tedd 160 fokra előmelegített sütőbe. 20 percig süsd, amíg egy kevés színt kap. Vedd ki, hagyd kihűlni, a sütőt pedig vedd le 150 fokra.
A töltelékhez a krémsajtot robotgéppel vagy kézi habverővel keverd el a liszttel és a cukorral. Add hozzá a kefirt és egyenként a tojásokat. Jól keverd el. A megmosott áfonyát szórd a lehűlt tésztára, erre öntsd a krémet.
A süteményestepsit tedd egy nagyobb tepsibe, ezt töltsd meg forró vízzel, és így tedd a sütőbe (így nem fog megrepedezni a sütemény). Süsd 30-40 percig, amíg a töltelék a széleken megszilárdul, de középen még egészen kicsit laza marad. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, majd legalább 2 órára tedd a hűtőbe. A közepe is meg fog szilárdulni a hűtés alatt, és így nem lesz száraz.
A sütőpapírnál fogva emeld ki a tepsiből a süteményt, vágd csíkokra vagy kockákra.
Következő sütireceptünk hagyományos/„nem divatos” lesz, talán Rákóczi túrós vagy valami más… kitaláljuk és közzétesszük hamarosan! Ötleteket is szívesen fogadunk.
Eddig megjelent divatos/nem divatos sütireceptjeink:
Divatos: Barackos cobbler
Hagyományos: Sárgabarackos piskóta