Hamburger
Kihagyhatatlan, és a jó hamburger bizony isteni finom. Mitől is lenne rossz? Szaftos marhahús, egy jó buci, kellemesen fűszeres paradicsomszósz és hagyma. Persze, aztán kerülhet bele minden, a sajttól kezdve a salátán át a savanyúságig. A jó hamburgerben a húson és némi zsíron kívül nem sok minden van, de mindenki turbózhatja a saját ízlése szerint.
Hamburger buci hozzávalói:
1,5 csésze sima liszt (1 csésze 2,25 dl)
1/4 csésze tejföl
1 tojás
4-5 ek tej
1 kk só
1kk cukor
1 kk szárított élesztő
A lisztet meglangyosítottam a mikróban. Hozzákevertem a szintén langyos tejet, a tojást, tejfölt, sót, cukrot, és élesztőt. Magas fokozaton dagasztottam a tésztát, így a gép egy idő után teljesen feltekerte a dagasztórúdra, és folyamatosan, erősen nekicsapkodta a tál oldalának. Szerintem ettől lett finom! Duplájára kelesztettem, majd kinyomkodtam belőle a levegőt, 8 golyóvá formáztam, és hagytam újra duplájára kelni. Megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Húspogácsa hozzávalói:
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej hagyma lereszelve
3 gerezd fokhagyma összetörve
só, bors
ketchup
mustár
kakukkfű
1 kk szódabikarbóna
Olajban sütöttem ki a húspogácsákat.
És végre elkészítettem a szószt is, szerintem nagyon jó lett, nem is értem eddig miért nem álltam neki. Azt, hogy hasonlít-e az eredetire, már nem tudom megmondani sajnos, de ezentúl mindig csinálok majd a hamburgerhez, az biztos!
Hamburgerszósz:
1 rész majonéz
1/3 rész ketchup
1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka
1/3 rész nagyon apróra vágott hagyma
só, bors
kevés méz és ecet
Chili con carne
Igazi tex-mex étel, vagyis olyan, amit a mexikóiaknak tulajdonítanak, de valójában az Államokban született. Ettől még nagyon finom!
Hozzávalók:
2 nagyobb kaliforniai paprika
2 paradicsomkonzerv
3 babkonzerv vegyesen (apró szemű, nagy fehér, vesebab)
1 kukoricakonzerv
70 dkg sovány darált marhahús
3 dl sör
1 dl narancslé
10 dkg 70% kakaótartalmú étcsokoládé
2 kk majoránna
só
chili ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A fűszerkeverékhez a fűszereket száraz serpenyőben megpirítottam:
2 kk kömény
2 kk koriander
2 babérlevél
2 darabka fahéj
A paprikát gázlángon megsütöttem, majd műanyag dobozba tettem. 10 perc után a héját könnyedén lehúztam. Az olívaolajon megpirítottam a húst, majd hozzáadtam a fűszereket és a falkockázott paprikát. Felöntöttem a sörrel és a narancslével. Beleöntöttem a paradicsomkonzervet, és miután újraforrt hozzáadtam a babot, és a kukoricát, majd belekevertem az apróra tört csokoládét. Belenyomtam a fokhagymát, és már el is zártam a lángot.Én csak enyhén csípősre készítem, és külön kínálom hozzá az apróra vágott chili paprikát. Van aki lime-ot, van aki sajtot vagy tejfölt kér hozzá.
Mac and cheese
Szénhidrát és zsír. Naná, hogy eszméletlen finom! Utána szigorú kanapén heverészés javasolt!
Hozzávalók:
6 dkg vaj
3 szelet fehér kenyér, héj nélkül
6,5 dl tej
2 ek liszt
25 dkg cheddar sajt reszelve
10 dkg Gruyère sajt reszelve
10 dkg Pacorino Romano/parmezán sajt reszelve
30 dkg Maccheroni (kb 4 cm-es makaróni, Barilla itthon is forgalmazza)
3 tk só
1/2 tk szerecsendió
1/2 tk frissen őrölt bors
pici cayenne bors
A tésztát sós vízben a csomagoláson feltüntetettnél 2 perccel kevesebb ideig főzöm, leszűröm, félreteszem. A sütőt 175 fokra előmelegítem, egy hőálló tálat kivajazok. Ezután besamelt készítek: a tejet felmelegítem, 2 ek vajat felolvasztok és a liszttel világos rántást készítek. A rántáshoz adom a meleg tejet, közben folyamatosan keverem. Közepes lángon, kevergetve sűrűre főzöm, amíg buborékokat puffogtatni kezd. Ekkor leveszem a tűzről, hozzákeverem a sajtok 2/3-át (cheddar, Gruyère, parmezán), a sót és a többi fűszert. A sajtszószhoz keverem a kifőtt tésztát és a tálba terítem az egészet. A kenyérszeleteket apróra morzsolom vagy felkockázom, 1 ek olvasztott vajat öntök rá. A maradék sajtot a szószos tésztára szórom, erre pedig a kenyérmorzsát. Az egészet a sütőbe teszem és kb. 30 perc alatt készre sütöm.
Játssz velünk!
A Dívány.hu és a Forum Hungary közös játékán páros jegyeket nyerhettek A segítség (Eredeti címe: The help) című film november 2-i, premier előtti bemutatójára, ha helyesen válaszoltok az alábbi kérdésre:
Milyen húsból készül az eredeti hamburger húspogácsa?
A válaszokat a divany@divany.hu e-mail címre várjuk! A nyerteseket e-mail-ben értesítjük.