6 reggeli, amitől összerándul a gyomrod
Az ébredés utáni egyszerű szénhidrátokon szocializálódott inzulindzsankik csatolják be a biztonsági öveiket, ezek a reggelik kicsit más dimenzióban mozognak, mint a lekváros kenyér-csokis kroaszan-fél üveg nutella. Persze attól még finomak. Vagy nem.
Akiszilva
Származási hely: Jamaica
Mi ez? A szappanfafélék családjába tartozó Blighia Sapida gyümölcse
Az akiszilvát nevezhetjük a gyümölcsök fugujának is, ha ugyanis nem értő kezek készítik el, akkor könnyen az életünkbe kerülhet a reggeli. A Jamaicában elterjedt, jellegzetes ízű, tojásrántotta állagú gyümölcsöt jellemzően valamilyen tengeri hallal keverve teszik tányérra.
Huitlacoche
Származási hely: Mexikó
Mi ez? Kukorica és gomba. Penészgomba.
Közkedvelt omlett alapanyag ez a speciális gomba által megfertőzött kukorica, ami megfeketedik, és jellegzetes gombás aromát kap a penésztől. A fertőzéssel preparált kukorica általában többe is kerül a simánál, amit egy delikát csemegétől el is vár az ember.
Kimcsi
Származási hely: Koreának az a része, ahol van étel
Mi ez? Fermentált zöldség
Ezt az egyébként ízletes és vitamingazdag fogást itthon is ismerheti bárki, aki valamelyik koreaiban evett már. És aki kóstolta, az valószínűleg egyetért abban, hogy semmi eshet olyan jól a másnaposságtól liftező gyomornak, mint kora reggel az átható, csípős illatú, csilivel meglökött pikáns savanyúság.
Loco Moco
Származási hely: Hawaii
Mi ez? Rizs, tojás, hús.
A könnyűnek nem nevezhető reggeli a maga 871 kalóriájával ideális napindító lehet nehéz fizikai munkát végzőknek, és simán kitart délután kettőig. A rendes adag rizsre kerül egy hamburgerpogácsa, arra egy tükörtojás, és az egészet meglocsolják bőségesen zsírosabb pecsenyelével. Ez így önmagában jól hangzik, de az igazán autentikus élményt keresők becserélik a pogácsát egy szelet megpirított löncshúsra, úgy az igazi.
Scrapple
Származási hely: USA
Mi ez? Sertésaprólék
A gazdaságos sertésfelhasználás jegyében fogant ételben minden benne van egy disznóból, amit másra nem nagyon tudnak fölhasználni. Ezt a mindent szépen megfőzik, aztán ledarálják, kukoricaliszttel összegyúrják, hogy legyen egy kis tartása, aztán olajban kisütik. Az élvezeti értékhez valószínűleg sokat ad, ha vendéglátóhelyen fogyasztjuk, ahol az olajat nem cserlik olyan gyakran, mint kellene.
Siri Paya
Származási hely: Pakisztán, Banglades
Mi ez? A "Siri" fejet jelent, a "Paya" lábat. Többet nem segítünk.
Pontosan az, amit a neve alapján sejtene a gyanútlan, de vállalkozó kedvű reggeliző. Leves, amibe lassú tűzön főtt fejet és lábat (általában tehén, birka vagy kecske) találunk, amihez aztán paradicsomot, hagymát és fűszereket tesznek. Állítólag van olyan finom, mint a bundáskenyér, és nincs is benne annyi szénhidrát.
forrás: travelandleisure.com