Oké, hőség van, de azért enni muszáj. Még szerencse, hogy ilyenkor amúgy se vágyunk körömpörköltre, csak valami gyors, könnyű, és lehetőleg olyan vacsorára, ami nem fűti fel a harminc fokos konyhát negyvenre. Életmentő konyhai tippek a kánikulára.
Turmixolj! - Gazpacho
50 dkg paradicsom felkockázva50 dkg kígyóuborka felkockázva
2 dl paradicsomlé
1 nagy szelet kenyér
3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
1 dl borecet
só, bors
1 fej hagyma apró kockákra vágva
Eredetileg paradicsomlé nem kell bele, de sokkal jobb ízű lesz vele, ezért nem érdemes kihagyni. A hagyma kivételével mindent alaposan leturmixolunk és behűtünk. Ha túl sűrű lenne, tehetünk bele kevés vizet. Tálalásnál megszórjuk a hagymakockákkal. Tehetünk a levesbe jégkockákat is.
Mentás sárgabarack-krémleves
1 kg sárgabarack kimagozva2 dl tejszín
5 dl natúr joghurt
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor menta levele
esetleg méz
1 csipet fahéj
Minden hozzávalót leturmixolunk vagy botmixerrel pépesítjük. A tetejére tehetünk plusz tejszínhabot vagy egy-egy gombóc vaníliafagyit is.
Pesto I.
2 csomó bazsalikom levele2 dl olívaolaj
10 dkg frissen reszelt parmezán
5 dkg fenyőmag
só, bors
Minden hozzávalót elturmixolunk és kifőtt tésztára tesszük.
Pesto II.
10 dkg aszalt paradicsom1 doboz konzerv paradicsom
1 marék bazsalikomlevél
1 dl olívaolaj
1 kk szárított oregánó
1 pici chili kimagozva
só, bors
A bazsalikomlevél kivételével mindent a turmixba teszünk, és pépesítjük. Tálalásnál megszórjuk az apróra tépkedett bazsalikomlevéllel.
Fűtsd a lépcsőházat
A csehek nagy találmánya az elektromos sütő-főző edény, a Remoska. Egy hosszabbítóval könnyen a lakásajtó elé tehetjük, ahol maximum egy óra alatt szinte minden elkészül benne. Legegyszerűbbek a „mindent bele” vacsorák, vagyis pár szem felkockázott krumpli, egy-két hagyma, paradicsom, némi kolbász, esetleg cukkini és padlizsán, majd só, bors és valami zsiradék, hogy ne égjen le. Negyedóránként nem árt kicsit megkeverni, hogy mindenhol egyformán süljön. Aki komolyabbra vágyik, süthet benne rakott savanyúkáposztát vagy meggyespitét is.
Mégiscsak jók a német szupermarket láncok
Szerkesztőségünk gasztro részlege beszerzett egy indukciós „rezsót” az egyik szupermarketből, mindössze kilencezer forintért. Mivel előtte soha nem használtunk indukciós lapot, el vagyunk ájulva tőle, és kezdjük megérteni azokat, akik hasonló szerkezeten főznek otthon. Csak akkor kapcsol be, ha valódi vas, vagy rozsdamentes edényt helyezünk rá, és ezt érzékeli a mágneses rendszer. Sokkal gyorsabban felforralja a vizet, mint a gázláng, és éppen csak ott fűt, ahol az edénnyel érintkezik. Semmilyen hő nem veszik el, nem fűti feleslegesen a konyhát. Kikapcsolás után pillanatok alatt lehűl. Imádjuk.
Nagyanyáinknak még volt esze
A nyári konyha az emberiség egyik legnagyobb találmánya. Télen feleslegesnek tűnik, de pont abban a pár hétben, amikor a sárgabarack meggy és málna érik, életmentő lehet. Kár, hogy a mai házakhoz nem építenek ilyet, pedig igencsak környezetbarát megoldás a befőznivalót egy külön kis épületbe űzni, messze a hűvös hálószobától. Nekünk már vagy be kell kapcsolni a légkondit, vagy ennek hiányában el kell viselni a hőséget.