A Dining Guide étteremkalauz zsűrije a következő éttermeket juttatta a toplistára tavaly nyáron: Alabárdos, Aranyszarvas, Babel, Delicate, Bock Bisztró, Chaetau Visz, Costes, Csalogány 26, Fausto's, Kistücsök, Onyx. A Top 10-et az év végén záruló pontozás során 60 tagú társadalmi zsűri értékelte. A verseny az utolsó pillanatig szoros volt a tavalyi győztes, a Costes és a Chateau Visz között.
Az előző évhez hasonlóan ismét egy külföldi séf által vezetett konyha nyerte el a legjobbnak járó elismerést, annak ellenére, hogy a Chateau Visz a tavalyi év során konyhafőnököt váltott - Erik Schröter helyét a korábbi séfhelyettes, Stefan Gebhardt vette át. Külön öröm, hogy vidéki étterem nyerte az első díjat, ami reméljük sok vendéget hoz az étteremnek, így talán csökkenthetik meglehetősen borsos áraikat.
A Dining Guide a hatodik alkalommal meghirdetett Év Étterme díjátadón két különdíjat is kiosztott: a top éttermek séfjei által odaítélt Séfek díját az Onyx étterem vehette át, a tradícionális magyar ételeket megújító degusztációs menüiért a Babel Delicate étterem kapott elismerést.
Amiért mindenki jött: a kóstolás
A gyors díjkiosztó után mindenki megkapta, amiért jött - a top 10 étteremből nyolc kóstoló falatokkal kínálta a társaságot. Az estén ott volt mindenki, aki számít a magyar (csúcs)gasztronómiában, viselkedésükre - kevés kivétellel - leginkább a "jöttek, ettek, mentek" mentalitás volt jellemző. Persze mi ismét kitettünk magunkért, és kettő híján minden fogást megkóstoltunk. A Babel Delicate robbanócukorkáival ismét a szívünkbe repítette magát, nincs mese, mi idén is Pesti István mellett tesszük le a voksunkat. Sajnos nem voltunk elég gyorsak, így a nyertes Chateau Visz ételeiről lemaradtunk, de megkóstoltuk a szalonna-aszalt szilva nyalókájukat, ami az volt, aminek hangzik: apró szalonna, és aszalt szilva darabok cukorba mártva.
Szubjektív toplistánk (abc sorrendben) a tegnap este kóstolt falatok alapján:
Alabárdos (Kacsa részletek lencsével - külön köszönet a kacsamájért, Pásztortarhonya)
Aranyszarvas (kacsamáj pástétom)
Babel Delicate (Maracuja zselé levendulás robbanócukorkával)
Bock Bisztró (Kóstoló a tegnapi vágásból - kolbász)
Fausto's (Szarvasgombás risotto mangalicapofával)
A véleményekre kíváncsiak voltak
A kiszolgálás különdíját az Aranyszarvasnak és a Fausto's-nak ítélnénk oda a tegnap esti munka alapján: az Aranyszarvas munkatársai nem hagyták csak úgy továbbállni a vendéget, mindenkinek tudni szerették volna a véleményét, mindenkihez volt néhány kedves szavuk, a Fausto's risottojának híre pedig hosszú, kígyózó sort eredményezett, de nem hagyták a vendéget unatkozni, mindenkinek pezsgővel kedveskedtek sorbanállás közben.