Ismét bepánikoltunk a hízás miatt, ráadásul egyre több speciális menüt kínáló cég tűnik fel a palettán, ezért is döntöttünk úgy, hogy letesztelünk négyet, amelyek valami miatt különlegesnek vagy izgalmasnak tűntek, vagy olyan ígéreteket tettek, hogy csak lestünk. Bár korábban már számos tapasztalatot szereztünk a fogyós menükkel, kóstoltunk allergiásoknak való ételeket is, most viszont a speciális ételsorokat kínáló kiszállítókat vizsgáltuk. Nem mértük laborban a beltartalmi értékeket, de kíváncsian figyeltük, udvarias-e a futár, megfelelő-e az étel, mennyi sót rakott a szakács a vacsorába, és mennyire könnyű feltépni egy csomagolást.
A LifeTilt, a Bocsiviki, a Fittkaja és a Fitbalance lettek a kiválasztottak, melyeket 4-7 napon át teszteltünk. Nem az volt a cél, hogy fogyjunk, de ha valakinél ilyen mellékhatással járt a teszt, örültünk.
Life Tilt
Koncepció: A fentnevezett diéta atyja Balogh Tamás, aki erősen megosztó személyiség, de aki képes volt elég sok embert elég látványosan lefogyasztani. A koncepció annyi, hogy 1500 kalóriára jön ki az 5 étkezés, amiből a vacsora az mindig fehérjepor. Ez lehet Lifetilt, de 4490 forintba kerül 25 dkg, ami 8 napra elég, ha pontosan annyit fogyasztunk, amennyit ajánlanak. A napi 2590-2990 forintba kerülő ételeket lehet hal-, glutén- és tejmentesen is kérni.
Vélemény: A futárral maximálisan elégedett vagyok, időben jött, kedves volt, névjegyet adott, segített. Ez az, amit egy futártól várok. A napi menü átlátszó, lefóliázott műanyagdobozban érkezik, minden rajta a feliraton, mikor kell enni, mi az adott étel neve, meddig áll el, összetétel, súly. Ami első látásra megdöbbentő, hogy uzsonnára főtt ételt kell enni, ehhez nem vagyok hozzászokva. Tényleg, ki eszik lecsót uzsira? Mindegy, ha így, hát így. Az ételek alapvetően jók, de iszonyatosan érezni rajtuk hogy egy ételgyárban készültek, ahol nagyjából baromira leszarják a minőséget. A fagyasztott zöldség alap, az előre szecskázott saláta is, a hús ipari, és ezt érezni is rajta. Nem rossz, de a törődés nincs meg benne, ezt bizony nem a tulajdonos készíti és csomagolja, hanem a Junior, amely az egyik legnagyobb ételgyár, több tízezer adag étellel naponta. Az ételekben van egy csomó tök felesleges összetevő, margarin például, meg szerintem indokolatlanul liszt, ami viszont tönköly. Minden puhára van főzve, szegény hajdina szinte kása, a rizs nyugodtan lehetne barna a fehér helyett, és néha jó lenne, ha nem a mexikói fagyasztott mix kerülne a szakács kezébe, hanem valami kreatívabb.
Azt gondolom, van egy jó koncepció, és van egy viszonylag döcögős konyha, ahol nincs idő elmerengeni azon, hogy esetleg hogyan lehetne bevonni a csicsókát, a káposztát, a zellert és a céklát, vagy a pasztinákot és a madársalátát. Mert van helyette szuper fagyasztott, tényleg nem kell vacakolni a konyhalánynak, fillérekért megkapja a cég, a maradék mehet a gyerekeknek a fitt menzára, és mindenki boldog, gyártási költség lenyomva, a megrendelő olcsóért ehet fogyósat. És persze ez alapján úgy tűnik, mintha minden ehetetlen lett volna, de ez nincs így, csak a minimális izgalom is hiányzott az ételekből, és ez szomorú.
Egyébként azt hittem éhen fogok halni, főleg az esti fehérje gondolata rettentett el, de ehhez képest simán túléltem, sőt, volt, hogy nem fogyott el az összes étel, mert képtelen voltam annyit enni, amennyi ki volt szabva, ez leginkább az ebédre volt igaz, ahol mindig leves és főétel kombó volt. A plusz jó hír, hogy sosem éreztem magam úgy, mint aki lenyelt egy mázsa követ, de mardosó éhséget sem. Drukkolok, hogy találjanak egy kreatív szakácsot, aki mellé leül egy dietetikus és együtt összehoznak valami extra jó dolgot.
Ár: 2590-2990 Ft + fehérje/nap
Rendelés: www.lifetilt.hu
BocsiViki
A koncepció: Bocsi Viki étrendjének alapja az, hogy nem vagyunk egyformák, és ha eredményeket akarunk elérni, akkor a táplálkozási- és hormontípusunknak megfelelően kell étkeznünk. Vagyis mást kell ennie annak, aki szénhidráttípus és mást annak, aki fehérjetípus, és itt nincs vége a kategóriáknak, mert állítólag az sem mindegy, hogy az agyalapi, a pajzsmirigy, a mellékvese és a petefészek típusú emberek közé tartozunk. "Az 1950-es években Henry Bieler kutató kezdte el vizsgálni, hogy miért, és mitől híznak egyesek egyenletesen, mások pocakra, vagy „úszógumiszerűen”, illetőleg főként combra és fenékre. A megoldást a hormonrendszerben találta meg. Rájött, hogy az alkati adottságok és bizonyos kaják gyakori, túlzott kívánása és fogyasztása között kapcsolat van. Azaz a különböző alkati adottságokkal rendelkező egyének esetében egyes ételek, italok befolyást gyakorolnak egyes hormontermelő mirigyek működésére, és hogy ezek az ételek, italok képesek az ember energiaszintjét átmenetileg megemelni is. Megfigyelte azt is, hogy ezekkel az ételekkel, italokkal ingerelhetővé válnak egyes hormontermelő mirigyek, kialakul bennük egy fokozott vérbőség, egy fokozott hormontermelés. A hasnyálmirigy természetesen mindenkinél bekapcsol, ez egyértelmű. De ő ezen kívül 4 olyan hormontermelő mirigyet talált, melyeknél látszott, hogy ilyen szempontból szoros kapcsolatban állnak az anyagcsere működésével" - olvasható a honlapon, ahol egy tesztet kell kitölteni ahhoz, hogy kiderüljön, melyik a mi két típusunk. A kérdésekre adott válaszok alapján én szénhidrát- és agyalapi típus vagyok.
Vélemény: Amikor teszteltük, nem volt egész napos menü, csak ebéd, de azóta vacsorával is bővült a kínálat. A fehérje, a szénhidrát és az egyensúlyi étrend ebédje is egy levesből és két főételből áll, meg persze a vacsoránál is két étel közül lehet választani. Mindegyik fogás mellett fel van tüntetve, hogy milyen hormontípusnak ajánlott, hogy mennyi szénhidrát van benne és az is, hogy mik az összetevők. Ez utóbbit mindenképpen érdemes megnézni, hogy ne járjon úgy mint én, a fűszeres csirkenyárs sütőtök rizottóban ugyanis nem rizzsel, hanem quinoával készült. Kicsit meglepődtem, de becsülettel megettem az álgabonát is. Az már más kérdés, hogy a zöldfűszeres kéregben készült tőkehalnál kicsit összefüggőbb kéregre számítottam, de ez egyéni probléma.
Az első ebéd (csirkesteak fitness salátával) egyébként tökéletes volt, jól nézett ki, finom is volt, a hús még a mikrózás után is omlós maradt. A másodiknál (olívás kakukkfüves szárított paradicsommal rakott csirke totuval, grillezett cukkinivel, kölessel) kicsit hiányoltam a fűszereket, a sót, de ez is nyilván ízlés kérdése. A harmadik ebéd (fűszeres csirkenyárs sütőtök rizottóval) után viszont éhes maradtam, amikor kibontottam a dobozt, túl sok volt a hagyma, a hús sem nézett ki túl jól, és a munkatársak is osztoztak a véleményemen. A levest (petrezselymes édesburgonya-krémleves) el is raktam másnapra. Lehettem volna bátrabb is, ez ugyanis finom volt, nem úgy éltem meg, hogy tényleg szenvednem kell a szépségért. Negyedik napra tőkehalat rendeltem zöldfűszeres kéregben brokkolis barna rizzsel. Ez sem tűnt bizalomgerjesztőnek, de végül belapátoltam az egészet, és jólesett. Szóval az én megítélésem szerint kicsit hullámzó a minőség, de lehet, hogy az idővel stabilizálódik majd, és a teszt óta eltelt pár hét, így lehet, hogy ez meg is oldódott.
A futárral sajnos nem találkoztam, mert a munkaidő kezdete előtt jött, de a kollégáktól nem érkezett panasz, így biztosan minden rendben volt. Az adagok egyébként kiadósak, kisétkűként volt, hogy estére is maradt az ebédből, és a címkén feltüntetett súly is stimmel. Jó pont az is, hogy nemcsak a fővárosba, hanem rengeteg más településre szállítanak, és egyéni szaktanácsadásra is van lehetőség.
Ár: A leves ára 520 forint, a főételé pedig 1380-1430 forint, vagyis ha csak utóbbiból rendel egy egész hétre, az 6900 forintot, ha pedig levest is eszik mindennap, akkor 9500 forintot kell fizetnie. A vacsora pedig 920 forint.
Rendelés: bocsiviki.hu/konyha
Fitbalance
Koncepció: Annyit tudtam meg, hogy öt étkezést kapok naponta, és a holnapon található étlap szerint napi kb. 1400-1700 kalóriát fogok enni. Ez volt számomra a legnagyobb hiányosság egyébként, hogy erősen alulinformáltnak éreztem magam. Kifejezetten örültem volna, ha kapok valamiféle bővebb eligazítást, mi ez, miért ez, mi fog történni, ha ezt eszem, hogyan és mikor egyem, ehetek-e mellé plusz zöldséget, gyümölcsöt, mit és mennyik igyak, stb.
Vélemény: A futár akkor jött, amikor kértem, mindennap megbízhatóan ugyanakkor érkezett, ráadásul kedves volt és udvarias. Minden stabilan volt csomagolva, semmi nem folyt ki, mindenre rá volt írva, hogy mi az, melyik étkezés, mik az összetevők és a tápértékek, tápanyag-összetétel is. Ami a mennyiséget illeti, az első sokkot akkor kaptam, amikor megláttam az első napi adagot. Rengeteg kaja, komolyan! Nem tudom, ki mennyit eszik egy nap, de ez a duplája volt annak, mint amit én meg szoktam enni. Így aztán soha nem voltam éhes, és nem volt egyetlen nap sem, amikor képes lettem volna megenni a kirótt mennyiséget, simán volt, hogy vacsorára az ebédet bontottam fel. Az ételek minősége lenyűgözött, komolyan. Pedig egy igazi fikázó gasztrosznob vagyok, akinek mindig minden túl sós, túlfőtt, vegetás, meg ízfokozós. Részt vettem már néhány ilyen kajaszállítós tesztben, de most először kaptam olyan kaját, amit az ízlésemnek megfelelően sóztak és fűszereztek. Ha valamit ki lehet emelni, amiben nem túl erősek, az a köretek, kaptam egy erősen szétfőzött rizst, meg egy érthetetlen krumplipürét. Ezt leszámítva minden jó volt, ették a gyerekeim is, és ők is nagyon elégedettek voltak.
A reggeli változatos volt, tízóraira mindig zabkása volt, ez hetente azonos, mivel két hétbe is belekóstoltam, az első héten meggyes volt, a másodikon kakaós-málnás, kifejezetten szeretem a zabkását, mindkettő finom volt. Az ebéd főétel és köret, soha nem volt kevés, sőt. Itt is volt olyan, hogy uzsonnára is főtt ételt hoztak, ami nekem fura, és soha nem tudtam uzsonnára megenni, de vacsorára megettük a lányaimmal. A vacsora elvileg egy vacsorapótlópor, vagyis egy fehérjepor-csomag, első héten csokis-mogyorós, másodikon epres. A menü számomra egyértelműen túl kevés friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazott, ebből ettem külön is bőven.
Az egyetlen aggasztó jelenség, amit tapasztaltam az volt, hogy a második napon jelentkezett egy nagyon furcsa ízületi fájdalom a térdemben és a könyökömben, olyan érzés, amit soha életemben nem tapasztaltam korábban. Úgy értem, hogy volt már olyan, hogy éreztem a térdem (pl. futás után), de ez egy teljesen ismeretlen fajtájú, kellemetlen érzet volt. Ez aztán el is múlt, amikor abbahagytam a menüevést. Nem biztos, hogy van összefüggés, de arra gyanakszom, hogy egyszerűen túl sok és nekem nem passzoló fehérje van az étrendben, a zabkása is fehérjeporos, időnként az uzsonnába is jutott, a rántotta is főleg tojásfehérje, a vacsoraporról nem is beszélve - szerintem ez az én szervezetemnek túl sok volt.
Ár: napi 2800 forint, ezért jár 5 étkezés (na jó, 4 étkezés meg vacsorára fehérjepor) és kétféle tabletta, a zöld vitamin és a piros CH-blokkoló (????), ez utóbbit nem mertem megenni.
Rendelés: http://www.fitbalance-etrend.hu/etlap
Fittkaja
Koncepció: "Heti lebontásban az úgynevezett szénhidrát hullámoztatás módszerét alkalmazzuk, azaz a hétfői naptól csütörtökig folyamatosan csökken a keményítőből számolt szénhidrát mennyisége, majd péntektől vasárnapig egy hasonló hullám következik. Ezzel a szervezet nem tud hozzászokni állandó CH-szinthez, így nem fogja raktározni testzsír formájában az extra bevitelt, sőt folyamatosan veszíteni fogunk testzsírunkból" - áll a cég honlapján, és hát annál jobbat el sem tud az ember képzelni, hogy többet eszik mint eddig és mégis fogy.
Vélemény: Bevallom, már az első napon szívrohamot kaptam, amikor megérkezett a napi adag, ugyanis máskor ennyit nagyjából két nap alatt eszek meg. Aztán jött a felismerés, hogy nekem uzsonnára meg kellene ennem egy fél grillcsirkét, majd vacsoráznom is kellene. A gourmet menüsort kaptam, ami azon felül, hogy rengeteg húst tartalmazott, még különleges is volt, így nagyjából tényleg úgy éreztem magam, mintha egy hétig valami Michelin-csillag-várományos hely étlapját olvasgatnám. Persze voltak mélypontok, többször is előfordult, hogy alig tudtam magamon és a csokiimádatomon uralkodni. Ráadásul az is kiderült, hogy ennyit tényleg nem tudok enni úgy, hogy jólessen, márpedig úgy jó enni, ha az jól is esik, így rendszeresen haza is hordtam a maradékot.
Maguk az ételeknél is fel lehetett fedezni a hullámzást, de a napi ötszöri étkezés miatt ha valami nem is aratott osztatlan sikert, nemsokára jött a következő adag. Elsőre azt hittem, hogy a gourmet vonal a hangzatos nevekben és abban merül majd ki, hogy a húsra édes szószt öntenek, ráadásul a hétvégi adagnak még ki kellett állni a nagy próbát is, bizonyítani az extra kritikus szakácshúgom előtt is. De ne rohanjunk ennyire előre. Az első napon tricolor terrine csilis almamártással, pármai sonkás-gyömbéres párolt csirkemell gesztenyés basmati rizzsel, valamint juharkérges lazac mustáros burgonyapürével is terítékre került, de ezek mellett még csokis narancsos zabmuffint és fekete erdei salátát is kaptam. Az édes szószos hús előítéletemen elég hamar átlendültem, és míg a zabmuffint elsőre íz alapján is valami furcsa húspótlós fasírtnak hittem, összességében nem volt okom panaszra. A második nap teljesen elvesztem, leginkább azért, mert a kaják feléről elképzelésem sem volt mik azok. Lazacos cappellini citromos vodkás kapormártással? Bahia rákos csirke? A Bahiában legutoljára kb. 20 éve voltam fülbevalót venni. Szerdán a zöld tökmagszószos csirke párolt zöldségekkel nem lett nyerő, a kecskesajtos jérceragu lapos brokkolifeljfújttal viszont kimondottan finom volt, ráadásul a kecskesajt nagyon erős ízét sem éreztem, amit egyébként nem bántam volna, de aki nem szereti, az fellélegezhet. A xiao fan gőzpárolt csirkemell tofuval is dicséretes, a csirke önmagában is finom volt és a szósz is kiváló választás volt hozzá. Másnap a rozmaringos marhanyakat emelnénk ki, mert nagyon omlósra sikerült és a fűszerezése is pont jó volt, talán még valamilyen szószt elbírt volna, meg egy kicsit több köretet.
A hét legnagyobb csalódása a túrórudi torta volt, valószínűleg azért, mert addigra már tényleg a lelkemet eladtam volna egy adag csokoládéért, sajnos csoki alig volt benne, ellenben a túró mellé tojásfehérje darabkák is kerültek, ami csak akkor lett egyértelmű, mikor nem értettem miért főtt tojás ízű a süti. Magával a tojásfehérjével semmi bajom, sőt az andalúz kolbászos csirkeraguhoz tökéletesen passzolt. A mozzarellás padlizsán grillezett paradicsomjának a paradicsomja nagyon finom édes volt, de a szarvasgombás somlói nem nyerte el a tetszésemet. Meglepő, de nem a szarvasgombával volt a baj, hanem az édesítőszer utóízével. A hétvégét is átvészelte a menüsor, sőt a buffalo csirkeszárnyak és a mézes csilis sütőtökös csirkecomb még elismerést is kapott a kritikus szakácstól.
Ár: 3540-4340 Ft/nap a céloktól függően
Rendelés: www.fittkaja.com