Többször írtunk már arról, hogy milyen veszélyek leselkednek az irodákban dolgozókra, és most egy újabb fejezet következik köszönhetően a Kimberly-Clark Professional tanulmányának a legmocskosabb helyekről. A cél az volt, hogy a munkáltatóknak tippeket adjanak arról, hogyan is tudnak egészségesebb környezetet biztosítani az alkalmazottaik számára, akik így nyilván eredményesebbek lesznek majd - írja a WebMD. A felmérés során 4800 felületről vettek mintát különböző irodaházakban, és a helyszínek kiválasztásakor ügyeltek arra, hogy más-más profilú vállalatoknál végezzenek vizsgálatokat, jártak ügyvédi irodában, biztosítással, egészségüggyel foglalkozó cégeknél és persze call-centerekben is.
A mintákban az ATP, vagyis az adenozin-5'-trifoszfát szintet mérték. Ez a molekula a fő energiatároló és energiaátvivő anyag, minden élőlényben megtalálható a baktériumoktól kedzve az emberig, és az ételmaradékokból és egyéb szerves maradványokból is kimutatható. Sajnos ezzel a módszerrel nem lehet kimutatni, hogy milyen kórokozók tenyésznek a koszos felületeken, de az tény, hogy a baktériumok szeretik a koszt, vagyis ebben az értelmezésben, ahol magas az ATP-szint, az nem éppen higiénikus hely. Hogy mennyire számít szennyezettnek egy felület, azt az alapján határozták meg, hogy a vizsgálathoz használt eszköz milyen értéket mutatott. Százas érték felett még nem vészes a helyzet, de egy minimális tisztításra van szükség, 300 felett azonban már alapos takarítás kell, mert nagy a mocsok.
Most nézzük, hogy mik a legkevésbé higiénikus helyek, ahol 300 vagy afeletti mértéket mutattak ki.
- a közös konyhák csaptelepeinek 75%-ánál
- a mikrohullámú-sütők fogantyújának 48%-ánál
- a billentyűzetek 27%-ánál
- a hűtőfogantyúk 26%-ánál
- a csaptelepek 23% -ánál
- az étel- és italautomaták gombjainak 21%-nál
És most következzenek azok a felületek, ahol 100 vagy afeletti mértéket mutattak ki, vagyis egy kicsit lehetnének tisztábbak is
- a közös konyhák csaptelepeinek 91%-ánál
- a mikrohullámú-sütők fogantyújának 80%-ánál
- a billentyűzetek 69%-ánál
- a hűtőfogantyúk 69%-ánál
- Vízkiadó automaták vagy ivókutak gombjainak 53-ánál
- az egerek 51%-ánál
- a vonalas telefonok 51%-ánál
- a kávéfőzök és –kiöntők 48 %-ánál
- az étel- és italautomaták gombjainak 43%--ánál
Charles Gerba , az Arizoniai Egyetem munkatársa, akit egyszerűen csak Dr. Germnek (Kórokozó doktornak) hívnak a következőket nyilatkozta: „Az emberek tisztában vannak azzal, hogy a mosdóban milyen veszélyek leselkednek rájuk, de más helyiségeknél nem figyelnek ennyire, pedig gépelés, kávéfőzés és ebédmelegítés közben is szennyeződnek a felületek”.