A sütőtök fiatalon tart

A sütőtök az őszi-téli szezon kedvelt zöldsége, és rengeteg tápértéket tartalmaz. A hagyományos sült változat mellett számos egyéb ötlettel segítünk, hogy ne und meg ezt az értékes vitaminokkal, antioxidánsokkal teli zöldséget. Ne feledkezz meg a magjáról és az olajáról sem.

Számomra az ősz, tél elképzelhetetlen a sütőtök nélkül, eddig szinte csak sütve ízleltem, de idén talán megpróbálkozom a további variációkkal is. Érdemes kísérletezni, hiszen számos módon elkészíthető, akár édesre, akár sósra vágyunk.

Besorolása és eredete

A sütőtök (Cucurbita maxima) a tökfélék vagy kabakosok (Cucurbitaceae) családjába tartozik. Bécsi töknek, tamburatöknek vagy olasztöknek is hívják. A tök szó feltehetően szláv eredetű: szlovákul tekvica, csehül pedig tykev. Közép- és Dél-Amerikából származik, az indiánok, inkák, a maják és az aztékok kedvelt eledele volt. A XVI. században a spanyolok révén jutott Európába, hazánkban pedig az 1880-as években kezdték elterjedten termeszteni. Hazai fajtái a nagydobosi, kiszombori, óvári és a banántök, amelyeket leginkább szeptembertől januárig élvezhetünk. Nagydobos és környékén 1998 óta minden év szeptemberében megrendezik a nagy sikerű sütőtökfesztivált, ez azonban idén financiális okokból, sajnos, elmarad.

Kerekded vagy hosszúkás

A sütőtök termése sokféle lehet, akár hosszúkás (kanadai), gömb alakú vagy lapított. Héja szürkés vagy zöld, húsa világossárga, sárga vagy narancsvörös, a magja pedig fehér vagy szürke színűek. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb, bár ezt már csak a felvágást követően látjuk jobban vagy a már felszeletelt darabok esetén. A termést általában az első fagyok után szokták beszedni (amikor megcsípi a dér), de már korábban is megtalálhatjuk a piacon, zöldséges pultokon, így nem kell a mínuszokra várnunk.

Eltérő színek, eltérő formák.
Eltérő színek, eltérő formák.

Tápértékből ötös

Viszonylag sok szénhidrátot (16,5 gramm/100 gramm), ám kevés fehérjét, zsírt és élelmi rostot tartalmaz. Előbbi miatt azonban 1-es vagy 2-es típusú, illetve gesztációs (terhességi) cukorbetegség, vagy annak gyanúja esetén nem javasolt, vagy csak kis mennyiségben az étrend szénhidrát-tartalmába beszámítva.

Fontos megemlíteni a szem és a bőr egészségéhez, UV-sugárzás elleni védelméhez szükséges, antioxidáns hatású karotintartalmát (ez az A-vitamin előanyaga). Több vitamin, például a B1-, B2-, B5-, C-, E-vitamin, folsav is megtalálható benne. Az ásványi anyagok közül kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma érdemel külön említést. A húsában rejlő fehér színű tökmag pedig magnéziummal, káliummal, B-vitaminokkal és E-vitaminnal látja el testünket. Olaja kiváló E-vitamin- és omega-3 zsírsavforrás, így várandós édesanyák számára is hasznos csemege.

Sütni való

Mint ahogy a neve is mutatja, tipikus elkészítési módja, hogy a feldarabolt tököt sütőben megsütjük. Erre leginkább a hosszúkás alakú alkalmas, mivel ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta. A sütőtökben lévő cukor karamellizálódása révén még édesebb lesz. Akár így, akár főzve is, további receptek alapanyaga lehet. Így például levesnek is kiváló, ehhez csupán pürésítenünk kell, majd felönthetjük tejjel vagy tejszínnel. Ha nagyon ráérünk, akkor pirított olajos magvakkal (pl. napraforgómaggal) is megszórhatjuk. A sütőtökpüré édes vagy sós turmixitalok alapjaként reggelire vagy kisétkezésre is beválhat, de helyettesítheti a hagyományos burgonyapürét is. Reszelve vagy pürésítve édes vagy sós muffin, de akár lekvár is készülhet belőle.

Hozzáillő fűszerei a sáfrány, curry, babérlevél, szerecsendió; édességek készítésekor pedig a vanília, a szegfűszeg,a gyömbér, és a fahéj emelheti tovább a gasztronómiai gyönyöröket.

Belsőségei

A magjait felhasználás előtt gyűjtsük össze, szedjük le róla a rajta maradt húsát, majd egy tepsiben óvatosan, hogy le ne égjen, süssük meg. Ha van türelmünk megpucolni, akkor akár kenyér vagy péksütemény tésztájába vagy müzlibe is szórhatjuk.

A tökmag olaja nyersen salátákhoz tökéletes. Ne hevítsük fel, különben értékes zsírsavai a hő hatására károsodhatnak. Bármilyen hasznos, akár gyomor-, bélrendszeri problémákat is előidézhet. Ezt saját élmény alapján mondhatom, pedig íze, illata és értékes anyagai miatt szívesen használnám, de még kis mennyiség elfogyasztása után is már görcsoldóért rohantam a patikába.

Babáknak is

Mivel nem jellemző, hogy allergiát váltana ki, így a szoptatásról való elválasztás, hozzátáplálás során főtt, áttört vagy pürésített burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva a babák menüjébe is bekerülhet. Gyakran szerepel a kereskedelmi forgalomban kapható bébiételek alapanyagai között is.

Hintó és lámpás egy anyagból

Nem csak ételként funkcionál, de még közlekedési célra is alkalmas! Kedvenc meséim egyike Hamupipőke története. Főhősnőnk éppenséggel egy tökből varázsolt hintóba ülve indult útra a bálba, ahonnan azonban még éjfél előtt haza kellett jönnie. Bizony, egy cipellője oda is veszett a sietségben.

Fotó: Randy Robertson
Fotó: Randy Robertson

Itthon még mindig kevéssé bevett szokás, hogy mindenszentekkor töklámpással világítsuk be az udvart vagy lakást, pedig a tengeren túlon ez igen közkedvelt. Október 31-ére esik Halloween (All Hallows = minden szentek) ünnepe, amelynek a kivájt, mécsessel megvilágított sütőtök alapvető kelléke. Ha nagyobb méretű tököt vásárolunk, és kicsit kreatívkodni szeretnénk, így is hasznosíthatjuk a héját.

Oszd meg másokkal is!
Mustra