Elképesztő élete volt a magyar Rothschild dzsesszbárónőnek

nicamonk
Beszterczey Judit

Nem kért a kékvérűek csillogó, de unalmas életstílusából. Bár a világ legbefolyásosabb családjának volt a tagja, hidegen hagyta az arisztokrata-életvitel. Egyetlen dal hatására megváltozott az élete, s miután elhagyta a családját, a dzsesszzenészek védőszentje lett. Ő volt Pannonica Rothschild, a magyar származású dzsesszbárónő.

Az egyik legelőkelőbb kékvérű család sarjaként látta meg a napvilágot 1913-ban Pannonica Rothschild. Magyar szülei, Charles Rothschild és Wertheimstein Rózsika a magyar tájról és egy őshonos lepkéről nevezték el negyedik kislányukat. Bár idejekorán egy jó partit kerítettek neki, és férjhez adták, Nica azonban hátat fordított a világ elit köreinek. A gyönyörű arisztokrata bárónő a füstös a New York-i bárokban találta meg a helyét, fekete dzsesszzenészek között. Már ennyi elég lett volna a világbotrányhoz, de Pannonica ennél is tovább ment.

 

A magyar pillangó gyermekkora

Elvitathatatlanok a magyar gyökerek, hiszen Pannonica édesanyja, Rózsika Nagyváradon nőtt fel, az OsztrákMagyar Monarchia idején. Családja, a Wertheimstein família volt az első olyan zsidó család Európában, amely anélkül kaphatott nemesi rangot, hogy áttértek volna a kereszténységre. Bár Pannonica édesanyja elismert teniszbajnok volt, szó se lehetett lányai felvilágosult neveléséről. Nica édesapja, a Bihar megyei Alfred Rothschild pedig amellett, hogy élte a főnemesek néhol felszínes életmódját, minden idejét lekötötte a rovargyűjtés. Végül Nicát is a pannon tájról és egy nálunk őshonos lepkéről, az Eublemma pannonicáról, azaz a magyar gyopárbagolyról nevezték el.

A kalandos életű bárónő gyerekként a kép jobb szélén
A kalandos életű bárónő gyerekként a kép jobb szélén

Szőnyeg alá söpört tragédiák

Csupán keveset tudunk Pannonica Rothschild gyermekkoráról. Annyi bizonyos, hogy édesapját korán elvesztette, Alfred súlyos depresszióban szenvedett, és öngyilkos lett: édesanyja négy gyermeket nevelt fel egyedül. Nélkülözni azonban „csak” az apjukat kellett a gyermekeknek, hiszen a lányok London elit negyedében nőttek fel a Tring Park Mansion nevű palotában, amely a Rothschildok tulajdonában állt. Az is biztos, hogy Pannonica Rotschild távoli rokonságban állt a magyar divatdiktátor Rothschild Klárával. Csupán 22 éves volt, amikor édesanyja hozzákényszerítette egy francia diplomatához azért, hogy teljesítse az arisztokrata hölgyek életfeladatát: szüljön, és legyen szép. Nica felvette férje, Jules de Koenigswater nevét, és Franciaországba költöztek, ahol egy XVII. századi kastélyban éltek. Nica már ekkoriban is unta a diplomatafeleségek felszínes világát, s amint lehetett, bevetette magát. A második világháború idején titokban csatlakozott a francia hadsereghez a férje oldalán, aki titkos ügynökként dolgozott. Nica is harcolni akart a nácik ellen. Dekóderként, mentőautó-sofőrként és rádiós műsorvezetőként szolgált az ellenállásnál, gyermekeit pedig Amerikába küldte. 

Sorsdöntő melódia

Amikor a háború véget ért, a báró diplomata lett, s bár Nica még három gyereknek adott életet, de nehezére esett, hogy eljátssza a nagykövetfeleség szerepkörét. S még valami történt: egyszer az egyik lánya egy hangfelvételt mutatott neki, amelyen egy fiatal dzsesszzenész, Thelonious Monk a legismertebb dalát, a Round Midnightot zongorázza. Nica állítólag több mint harmincszor hallgatta meg a felvételt, amely azonnal megváltoztatta az életét. 1952-t írtunk, amikor hátrahagyta gyermekeit, férjétől különvált, és New Yorkba költözött, hogy a dzsessznek szentelhesse életét.

Pannonica Rothschild
Pannonica RothschildWikimedia Commons

A dzsesszbárónő whiskey-gőzös éjszakái

New Yorkban azonnal otthonra talált, s a szép bárónő előszeretettel fuvarozta a szegény dzsesszmuzsikusokat az ezüstszínű Bentley kocsijában, hatalmas botrányt okozva, hiszen az ötvenes években elképzelhetetlen volt, hogy ugyanabban a kocsiban mutatkozik egy fehér nő fekete férfiakkal. Nicát ez azonban egyáltalán nem érdekelte: imádta a füstös bárokat, ahol egy Bibliának álcázott könyvesdobozból vedelte a whiskey-t, kábítószert fogyasztott, és minden éjjel dzsesszzenére mulatott. S mindeközben jótékonykodott is, hiszen felkarolta a szegény dzsesszzenészeket, akiket sokszor beköltöztetett magához egy elit penthouse-ba, kiváltotta a zálogba adott hangszereiket, etette-itatta őket, és valószínűleg kábítószert is szerzett nekik. Sőt, számos zenésznek a temetését is kifizette. A dzsesszbárónő viselt dolgairól naponta cikkeztek a hírlapok, ám hírnevét az pecsételte meg, hogy az elismert szaxofonos, a 34 éves Charlie Parker egy Nica által bérelt szállodai lakosztályban halt meg 1955-ben. Ám Nica ekkor sem vonult vissza, hanem folytatta életművét, és tovább támogatta élete lelki társát.

Egy legendás kapcsolat: Thelonious és Pannonica
Egy legendás kapcsolat: Thelonious és Pannonica

A legendás szerelem

Aki nem volt más, mint a zenetörténelem egyik legnagyobb dzsesszzongoristája, Thelonious Monk, aki miatt New Yorkba költözött a dzsesszbárónő. Nica ugyanis arra tette fel az életét, hogy sikeres művészt faragjon pártfogoltjából. Legendás kapcsolatukról köztudott, hogy Nica pénzelte az akkor még feltörekvő zenészt, de emellett állandó hallgatója is lett a koncertjeinek, sőt, előadásokat is szervezett Monknak. Azt senki sem tudja, hogy mi volt köztük valójában, mindenesetre Monk sosem akart elválni feleségétől. Sőt, a feleség, Nellie ragaszkodott ahhoz, hogy Nica Thelonious közelében éljen, hiszen szavai szerint csakis a múzsa tudott jó hatással lenni a muzsikus depressziójára. Kapcsolatukat csak tovább mélyítette az a botrány, amikor 1958-ban a delaware-i rendőrség marihuánát talált Monknál. Nica azonban tudta, hogy pártfogoltja azonnal elveszíti a zenélési engedélyét, ha rácsok mögé küldik. Éppen ezért átvállalta Monkról a felelősséget, és ő maga vonult helyette néhány napra börtönbe. Végül Monk a ’70-es években már képtelen lett megbirkózni a démonjaival, és az egészségi állapota is hanyatlani kezdett. Miután befejezte nyilvános fellépéseit, visszavonulását követően a dzsesszbárónő egyik házában hunyt el 1982-ben. 

300 macskával élt együtt

Miután elvesztette lelki társát, a dzsesszbárónő teljesen magába roskadt, és teljesen visszavonult a társasági élettől. Igazi macskás néni lett a rocksztárként élő botrányhősnőből, aki állítólag 300 macskával osztotta meg szállodai lakosztályát, akik talán enyhítették soha el nem múló gyászát. A dzsesszbárónőt négylábú kedvencei társaságában érte a vég, 74 éves korában. Zenészberkekben azonban sosem halványulhat el a neve, hiszen számos dal is megörökítette egyedülálló lényét és mecénási tevékenységét. Közöttük Thelonious Monk Pannonica című dzsesszslágere lett a legismertebb. Nica házaiban, amelyeket a leszármazottai örököltek, a mai napig zenészek élnek.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra