Ezért nem keresnek párt a Z generáció tagjai: beérik ezzel a bizarr trükkel

GettyImages-1400278923
Vermes Nikolett

Tudatosan döntenek a magányos élet mellett. Nem akarnak elköteleződni, és még a kémia sem veszi rá őket arra, hogy komolyan fontolóra vegyenek egy párkapcsolatot. Íme, a sokkoló statisztika.

A 18–25 év közötti fiatalok körében végzett kutatást a Tinder nevű online társkereső platform. Arra kerestek választ, hogy vajon miért nem tudnak elköteleződni a Z generáció tagjai. Több mint ezer válaszból kiderült, hogy nem is akarnak. A fiatalok határozottan elutasítják a párkapcsolatot, a házasság gondolata pedig fel sem merül bennük – legalábbis a válaszadók nagy többségében.

Könnyebben mondanak nemet a Z generáció tagjai

A kutatók által feltett kérdés így hangzott: véleménye szerint boldogabb lehet egyedül? A Z generációsok 81 százaléka mondott egyértelmű igent. Legtöbben a szinglilét előnyeivel érveltek, mint a karrierépítés, a függetlenség vagy az egyéni célok teljesítése. Utóbbi kapcsán a válaszadók több mint fele mondta, hogy az edzések területén jobb eredményeket szeretnének elérni, és ennek érdekében inkább egyedülállók maradnak. A trükk tehát nem más, mint az „én” szeretete és előnyben részesítése másokkal szemben. A mai huszonévesek büszkén vállalják, hogy senki sem állhat az útjukba, még a mesebeli, fehér lovon érkező szőke herceg sem. 

A Z generációs fiatalok magabiztosak a céljaikkal kapcsolatban
A Z generációs fiatalok magabiztosak a céljaikkal kapcsolatbanGettyImages

A kapcsolat elkerülése tudatos

A felmérés második kérdése arra volt kíváncsi, hogy vajon mennyire tudatos ez a döntés. A válaszadók 71 százaléka beszélt arról, hogy olyan személlyel sem akar párkapcsolatot folytatni, akivel egyébként minden adott lenne egy kiegyensúlyozott kapcsolat fenntartásához. Vagyis a zoomerek felismerik a potenciált a másik félben, szívesen randiznak vele, viszont ezen a ponton megállnak, és nem hagyják, hogy komolyabbra forduljanak a dolgok.

Elmondásuk szerint egy hosszú távú párkapcsolat hátráltatná őket az életcéljuk elérésében.

Mondván, ha rajtuk kívül van egy másik személy az életükben, akkor kevesebb idő jut önmagukra. 

A szabadság szent és sérthetetlen 

A fiatalok valóban elhiszik, hogy a szinglilét egyenlő a szabadsággal. A válaszadók 51 százaléka szerint, aki egyedülálló, az független, és aki független, az boldogabb. A Z generációs szemlélet szerint jobb egyedül, mint párban. Az más kérdés, hogy demográfiai szempontból hova vezet ez a trend, ahogyan az is, hogy meddig tetőzhet.

Elképzelhető, hogy évtizedek múlva nem lesznek párok?

Hogy a „szülő” fogalom ugyanolyan idegen és visszataszító lesz, mint Aldous Huxley Szép új világ című regényében? Ezt talán korai kijelenteni, de a számok alapján biztos, hogy évről évre kevesebb lesz az esküvő. A zoomereket azonban nem érdemes hibáztatni azért, mert másképp gondolkodnak egyes kérdésekről, ki tudja, az is meglehet, hogy nekik van igazuk. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra