Nagy bajba kerülhet, aki ezt nem végzi el időben: 130 ezer háztartást érint

GettyImages-492602997

Rekordszámú, több mint 130 ezer lakás-mellékvízmérő jár le a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén 2024-ben, amelynek cseréjéről a fogyasztónak kell gondoskodnia. Mutatjuk a részleteket.

Fontos betartani a határidőt, mert nemcsak a vízdíjszámítás bánhatja, hanem új szerződést is kell kötnöd, ha nem intézkedsz időben.

Fontos határidő a vízóra cseréjére

December 31-ével több mint 130 ezer lakás-mellékvízmérő hitelessége jár le Budapesten és környékén – adta hírül az MTI. Miután a mellékvízmérők jogszabályban meghatározott hitelessége nyolc év, ezért a 2016-ban felszerelt eszközöket idén már cserélni kell. A mérő lejárati éve egyébként ugyanúgy leolvasható a vízdíjszámláról és a vízmérő számlapjáról is. 

Hasznos tudni, hogy mivel a mellékmérő a vízfelhasználó tulajdona, ezért a cseréjéről neki kell gondoskodnia.

A tapasztalatok szerint a legtöbb fogyasztó novemberben és decemberben jelzi csereigényét, ami meglehetősen zsúfolttá teszi a munkálatokat, ezért a Fővárosi Vízművek idén arra kéri az érintetteket, hogy semmiképp se várjanak az utolsó pillanatig, lehetőleg időben gondoskodjanak a cseréről.

A mérő a hitelesítésének évében, és utána még 8 évig hiteles, így az idén februárban felszerelt mérők ugyanúgy 2032. december 31-én járnak le, mint azok, amelynek cseréjét decemberben kérte a fogyasztó.

Ha a vízmérő cseréje a hitelességi időn belül nem történik meg, vagy megtörténik, de az üzembe helyezés már csak a következő évben valósul meg, a szerződés megszűnik. Ekkor az üzembe helyezést követően a szerződés újraindítását kell kezdeményezni – olvasható a Fővárosi Vízművek oldalán.

Több okból is jobban jár az a fogyasztó, aki időben cserélteti le a vízóráját
Több okból is jobban jár az a fogyasztó, aki időben cserélteti le a vízórájátBet_Noire / Getty Images Hungary

A közlemény szerint a mellékvízmérők cseréje a legegyszerűbben és leggyorsabban a Fővárosi Vízművek szerződött partnereinek közreműködésével intézhető el, akik sok fáradságtól kímélik meg a lakástulajdonosokat: leszerelik a régi mérőt, beszerzik és felteszik a helyére az újat, ellátják a szükséges biztonsági záróelemmel, és elvégzik a szükséges papírmunkát is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek