Ezeket tedd a lakásba, ha télen sem maradnál virág nélkül

GettyImages-1037706760

Télen, a kinti szürkeség után, felüdülés, ha a lakásban üde, színes virágok várnak. Külön öröm, ha épp te nevelgetted egész évben a növényt, ami szirmot bontott.

A téli zord időszakban, amikor a legtöbb fa már rég megszabadult a lombjától, különösen jólesik a szemünknek egy kis természetes zöld. Egy jól elhelyezett szobanövény egész évben feldobja a környezetét, legyen az egy stílusosan berendezett lakás, egy iroda vagy családi ház. Amellett, hogy barátságosabbá teszik a helyiséget, még hasznosak is, hisz megtisztítják a levegőt és pótolják az oxigént. Ha szeretnénk egy kis tavaszt, színt csempészni a mindennapokba, akkor csak a megfelelő növényt kell az ablakba költöztetnünk. A télen nyíló növények látványa a lelkünket is ápolja éppúgy, ahogy a kertészkedés, hisz kinek ne okozna örömet, ha látja, ahogy szépen cseperedik és egyre újabb szirmokat bont az általa gondozott kis virág.

Virágok a lakásban télen is

Bár a télről nem kifejezetten a színes virágok jutnak eszünkbe, azért szép számmal vannak olyanok, amelyek közül választhatunk, hogy színesebbé tegyük a környezetünket. Ezekből hoztunk néhányat, hogy kiválaszthasd a szívedhez legközelebb állót. De ha olyan virágmániás vagy, mint én, és van elég helyed, akkor egymás mellett is szépen elférnek. 

Ezek a virágok egész télen feldobják a hangulatot a lakásban
Ezek a virágok egész télen feldobják a hangulatot a lakásbanMaksims Grigorjevs / Getty Images Hungary

Korallvirág
(Kalanochoe blossfeldiana)

Ez a Madagaszkárról származó fagyérzékeny kis félcserje nagyon könnyen beszerezhető. Sok áruházláncban megtalálhatod, és már virággal borítva azonnal szép dísze lesz új otthonának. Változatos színekben jelenik meg, így nem okoz gondot olyat találni, ami a lakás színeihez is passzol.

Pozsgás növény, ezért nem kell túlzásba vinni az öntözését, a kevesebb néha több elv alapján az sem gond, ha néha megfeledkezel róla.

Ha elmúltak a fagyok, akkor virágzás után nyárra a kertbe is telepítheted, és ősszel a lakásban megint virágba borul, ha biztosítod számára, hogy naponta legalább 12-14 órát sötétben töltsön. Elég, ha olyan szobába rakod, ahol nem ég esténként a villany, de ha nem találsz ilyet, akkor megteszi az is, ha letakarod.

A ciklámen levelei is szépek
A ciklámen levelei is szépekOwl Stories / Getty Images Hungary

Szobaciklámen
(Cyclamen persicum)

Ez a fehéren vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban virágzó fagyérzékeny, gumós évelő egy hűvösebb szobában, vagy két ablak közé betéve virágzik leghosszabban. Ezüstös, márványos mintázatú levelei önmagukban is dekoratívak. Alulról locsold, így elkerülheted a levélrothadást.

Orchideából nagyon sok változatot találhatsz
Orchideából nagyon sok változatot találhatszDebraLee Wiseberg / Getty Images Hungary

Lepkeorchidea
(Phalaenopsis)

Ez a legelterjedtebb orchideafajta itthon, szinte mindenhol beszerezheted, és a gondozása nem is olyan bonyolult, mint gondolnád.

Elég hetente fél órára vízbe állítani, és utána jól lecsöpögtetve mehet vissza az ablakba.

Amire figyelj, hogy érzékeny a huzatra, de ha jó helyen van, és néha kap egy kis tápoldatot, akkor gyönyörű színes virágokkal hálálja meg akár egész télen. 

Fokföldi ibolyák
Fokföldi ibolyákAnna_Hirna / Getty Images Hungary

Fokföldi ibolya
(Saintpaulia)

Ez a kedves kis növény ősztől egészen kora tavaszig hozza fehér, rózsaszín vagy sötétlila virágait. Alulról öntözd, a víz lehetőleg ne érje a leveleit, és ne álljon alatta sem.

Az amarillisz önmagában is mutatós a lakásban
Az amarillisz önmagában is mutatós a lakásbanJohner Images / Getty Images Hungary

Amarillisz
(Hippeastrum)

Ez az igazán dekoratív, hatalmas virágokat hozó hagymás növény változatos színeivel különleges dísze lehet otthonunknak. Bimbós hagymákat vásárolhatsz, amelyekkel egyéb teendőd nincs is, csak tedd az ablakba, néha locsold meg, és 2-3 naponta forgasd meg a cserepet, hogy szép egyenesen nőjön a virágszár.

Amikor elhervad, vágd le a virág fejét, de öntözd tovább, így a hagyma szépen növekedhet.

Tavasszal akár a kertbe is telepítheted, és ha a fagyok előtt beviszed, pihenteted – vagyis nem öntözöd, hűvös helyen sötétben tartod –, akkor néhány héten belül megjelennek az új hajtások, ezeken fejlődnek majd az új virágai. Ha a virághajtások kibújtak, már látod a bimbót, akkor öntözd meg, tedd az ablakba, és egy-két hét elteltével már gyönyörködhetsz is a figyelmes gondozás eredményében.

A jázmin nem csak szép, illatos is
A jázmin nem csak szép, illatos isPenpak Ngamsathain / Getty Images Hungary

Sok virágú jázmin
(Jasminum polyanthum)

Ez az örökzöld liánnövény a kertben is szépen fejlődik, de mivel fagyérzékeny, felénk inkább szobanövényként tartjuk. Télen virágzik, és minél hűvösebb helyet találsz neki, annál több virágot hoz. Fényigényes, de a közvetlen napot nem szereti, ezért ha tavasszal kitelepíted, félárnyékos helyet keress neki.

A karácsonyi kaktusz épp az ünnepek alatt virágzik, ha jól időzíted a sötétítést
A karácsonyi kaktusz épp az ünnepek alatt virágzik, ha jól időzíted a sötétítéstClaraNila / Getty Images Hungary

Karácsonyi kaktusz
(Schlumbergera)

Ezt a Brazíliából származó szépséget szinte mindenki ismeri. A korallvirághoz hasonlóan nem szereti, ha túlzásba visszük az öntözést, és rövid nappalos, de a világos órákban sok fényt igényel. Ha nem bimbósan vásárolod, akkor virágoztatáshoz hűvösebb helyre van szüksége. Tavasszal akár az erkélyen is kereshetsz neki helyet, de még fagyok előtt kerüljön vissza a lakásba.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra