Hatalmas vihar közeleg óriási zivatarral: itt csaphat le

vihar-zivatar-villam
Olvasási idő kb. 2 perc

Mind a 19 vármegyét érinti az elsőfokú viharjelzés, az ország középső része és keleti fele is nagy zivatart kap ma a nyakába.

Záporokra, zivatarokra és jégesőre is számítanunk kell a HungaroMet mai előrejelzése szerint. A sárga, azaz elsőfokú viharjelzés szombat éjfélig van érvényben. 

Viharra figyelmeztet a HungaroMet. A csendes, napsütéses délelőtti órákat követően egyre nagyobb területen alakulhatnak ki zivatarok az előrejelzések szerint. 

Az egész országra kiterjesztették a vihar miatt a veszélyjelzést
Az egész országra kiterjesztették a vihar miatt a veszélyjelzéstTobias Ackeborn / Getty Images Hungary

19 vármegyére terjesztették ki az elsőfokú viharjelzést

A meteorológiai szolgálat szerint a legnagyobb eséllyel és számban északon, északkeleten, illetve az Észak-Alföldön fordulhatnak elő zivatarok, de a Nyugat-Dunántúlon is nagy a hirtelen lezúduló csapadék esélye, és az ország más területein is előfordulhatnak a délután folyamán esőzések.

Este nyugalmasabb időszakra számíthatunk csapadék szempontjából, azonban van, ahol éjjel sem csengenek le teljesen a zivatarok. Az éjszaka második felében leginkább egy nyugat-kelet irányú sáv mentén várható eső.  Az erősebb gócokhoz intenzív csapadékhullás, akár 15-25 mm, viharos (~60-80 km/órás) széllökés, illetve akár 1-2 cm átmérőjű jégeső is társulhat. 

Szombat délutánig a mainál kisebb területen, főleg az ország délnyugati felében lehet zivatar, de délutántól nyugat, és délnyugat felől is egyre többfelé lehet számítani előfordulásukra. 

Az egész ország érintett lehet a lecsapni készülő viharban

Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyében is elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Habár fronthatással nem kell számolni, a nagyfokú felmelegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek