Hiánycikk egy fontos oltás Magyarországon: veszélyes betegség ellen véd

veszelyes-oltas-1937211749
Olvasási idő kb. 2 perc

Egyre gyakrabban érkeznek hírek szamárköhögés-fertőzésről nemcsak a környező országokból, de Magyarországról is. Szakemberek szerint érdemes lehet felnőtteknek is beoltatniuk magukat a veszélyes betegség ellen, ám a nem gyerekeknek adható oltás egyelőre hiánycikk hazánkban.

Jelenleg tartós hiány lépett föl a felnőtteknek adható szamárköhögés-elleni oltásból – derül ki a Portfolio beszámolójából. Az értesülést nemcsak gyógyszeripari szereplők, hanem a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) is megerősítette. Hozzátették: felvették a kapcsolatot a gyártókkal, hogy mielőbb megoldódjon a probléma, és kapható legyen a receptre felírható vakcina, amelyet egyre többen keresnek. Az NNGYK közölte:

a gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag.

Az oltás elérhetősége azért is fontos, mert – noha a csecsemőket oltják a szamárköhögés ellen – szakemberek szerint a felnőtteknek is érdemes lehet ismétlő oltással védekezniük a fertőző betegség ellen, amely súlyos esetben akár agykárosodást, halált is okozhat. Békássy Szabolcs vezető háziorvos elmondta: az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek, őket különösen fontos lehet beoltani. Rósa Ágnes házi gyerekorvos arról beszélt, hogy 18 év felett mindenképp érdemes megismételni a védőoltást, gyerekvállalás előtt pedig különösen javasolt.

Az időseknek és a terhes nőknek különösen fontos lenne, hogy oltást kapjanak a veszélyes kór ellen
Az időseknek és a terhes nőknek különösen fontos lenne, hogy oltást kapjanak a veszélyes kór ellenFatCamera / Getty Images Hungary

Noha van oltás a veszélyes betegség ellen, egyre terjed

Noha Magyarországon 98 százalékos az átoltottság a szamárköhögés ellen, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne bárki hordozója a betegséget okozó baktériumnak. Ilyenkor ráadásul gyakran nem is diagnosztizálják a kórt, hiszen nem lép föl a jellegzetes szamárhanggal járó köhögés, csak egy elhúzódó, felsőlégúti megbetegedésnek tűnik. Szakemberek szerint  fertőző betegség jelenleg rendkívüli sebességgel terjed: idén az első 24 hétben 76 gyanús esetet regisztráltak, amely komoly emelkedés a korábbi évek hasonló időszakainak 0 és 15 közötti esetszámához képest.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek