Nagyon veszélyesek ezek az útszakaszok Magyarországon, itt vannak a friss adatok

GettyImages-472561350
Olvasási idő kb. 2 perc

Megemelkedett a vasúti átjárókban történt balesetek száma a tavalyi adattal összehasonlítva. Az ilyen ütközések oka az esetek túlnyomó részében a türelmetlenség.

Az idei évben eddig 30 baleset történt vasúti átjárókban, ami kilenccel több, mint a tavalyi év azonos időszakában – derül ki az Index cikkéből. A sínek keresztezésénél különösen fontos a KRESZ betartása, hiszen ezeket a baleseteket minden esetben vagy a figyelmetlenség, vagy pedig a szabályok be nem tartása okozza.

Az elmúlt 16 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű ütközés.

 

A sietség az oka a veszélyes helyzeteknek a vasúti átjáróknál  

A MÁV a balesetek megelőzése érdekében edukációs filmeket is készített Sín-tér címen, amelyek a többi között érintik a féktávolság, az elsodrási határ és az áramütés témaköreit is. Az első epizód, amelyből megtudható, hogy a vonat féktávolsága több száz méter, már elérhető a MÁV YouTube-csatornáján. Azzal is próbálja a társaság csökkenteni a balesetek számát, hogy 280 vasúti átjáróhoz tett ki figyelmeztető táblát.

Berzai Zsolt, az ORFK Baleset-megelőzési Osztályának vezetője elmondta: a szabályok megszegői az esetek nagy részében a sietséggel indokolták tettüket. Különösen nagy probléma, hogy az autósok gyakran nem tudják felmérni a közeledő vonat sebességét. Ahogy arra Zerkovitz Dávid közlekedéspszichológus felhívta a figyelmet: nem véletlenül létezik az úgynevezett kettes szabály – vagyis, hogy a mozdony kétszer olyan gyorsan ér oda, mint gondolnánk, és kétszer akkora az elsodrási határa is, mint ahogy arra a legtöbben számítanak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek