Zanza!

Bőrgyógyászunk szerint a műköröm semmilyen problémát nem okoz – ha elkerülöd a hozzá nem értő körmösöket, mert ellenkező esetben jön a gomba, duzzad a körömágy…

 

mukorom-pirosfeherSzép, esztétikus, kényelmes, ráadásul nem kell vacakolnod otthoni lakkozással, karbantartással. Sőt, ha jó körmöst választasz, aki megfelelő alapanyagokkal dolgozik, még a sárgulástól sem kell tartanod.

Mindez valóban a műköröm diadalmenete lehetne, de sajnos sok „kontár” dolgozik a piacon – a műköröm okozta problémák nagy többsége az ő számlájukra írható. Ilyenkor pedig irány az orvos!

A műkörömből eredő panaszokról dr. Vass Ilona bőrgyógyászt faggattam.

 

Ha nem profi

Előző cikkünkben eloszlattuk a tévhitet, miszerint a műkörömtől egyenes út vezet a körömgombáig, bár már akkor is megállapítottuk, hogy nem zörög a haraszt… Ha ugyanis nem profihoz mész, előfordulhat, hogy különféle kórokozók – gomba vagy baktérium – támadják meg körmödet, sárgássá, zölddé téve azt. Bőrgyógyászunk azt is hozzáteszi, hogy ha a körömágy vagy a műköröm melletti bőr fertőződik meg, az a körömágy megduzzadásával jár – emiatt az érzékennyé válik, vörös színű lesz, gennyesedhet.

Vagyis újra ki kell emelni: a nem megfelelően (és nem megfelelő higiéniai körülmények között) megépített laza vagy sérült köröm sok veszéllyel járhat.

Persze a műkörmöd akkor is károsodhat, ha nagy igénybevételnek van kitéve, bár tegyük hozzá: ha nem feszegeted-ütögeted, elvileg nem szabadna le- vagy betörnie.

 

Gyógyszer a gombásodásra

– A fertőzések kezelésére a házi módszerek mit sem érnek, célszerű inkább bőrgyógyászhoz fordulni – tanácsolja a szakértő. A köröm gombásodásakor az esetek nagy részében nem elegendő a helyileg alkalmazott gombásodás elleni kenőcs vagy oldat, esetleg körömlakk, mindezek mellett szájon át szedhető gyógyszerekre is szükség lehet. Sokan a mellékhatások miatt tartanak ezektől a gyógyszerektől, pedig nem kell! Ezek ugyanis korszerű készítmények, amelyeket az orvosok – feltételezhetően – körültekintően írnak fel, így minimális a mellékhatások esélye.

 

Tarts szünetet!

Korábban azt is letisztáztuk, hogy a saját körmöd elvileg nem vékonyodhat el pusztán a műkörömviselés miatt, ha mégis ezt tapasztalod, akkor:

• Válts körmöst, de előtte tarts szünetet, és erősítsd körmeidet cinktabletta szedésével!

• Ha alapból gyenge a körmöd, vagy esetleg rágod, netán deformitásod van (például egy régebbi körömágysérülés miatt hullámos, repedezett, formátlan a körmöd), kifejezetten áldásos lehet a műköröm.

 

Esztétikailag gázos

Mindent összevetve a doktornő az egyre jobb minőségű és megfelelő szakértelemmel felhelyezett műkörmöt nem tartja károsnak. Ez jó hír, de ne felejtsd: a biztonságos műköröm hordásnak a rendszeres karbantartás a záloga! Vagyis ha már egyszer felrakattad, 3-4 hetente szánj rá 1–1,5 órát, és menj el a körmösödhöz utántöltés miatt. Ellenkező esetben nemcsak esztétikailag lesz gázos, de a lenőtt köröm fellevegősödhet, a kórokozók pedig zöld jelzést kapnak.

 

Korábbi cikkeink műkörömtémában:

Én a magam kárán, az okos az én káromon tanulja meg: ne térj be könnyedén az első, utadba eső műkörmöshöz, menj profihoz – interjú az egyik legjobbal trendekről, körmösökről és arról, mi az, ami ma már ciki. | Kecses nő hosszú, hegyes karmokkal

Esküvőre megyek, a ruhám, cipőm megvan, a hajam rendben lesz, a sminkest is riadóztattam, és körmömszakadtáig harcolok majd az eldobott csokorért – már ha lenne normális körmöm… | Körme és körmöse


Blogmustra