7 százalékkal boldogabb lehetsz, ha ezt csinálod

GettyImages-1324447173

Mi kellhet a boldogsághoz? Biztos, hogy mindenkinek más a válasza, de a toplistán ott lenne a szerelem, a megértő társ, az egészség, a pénz, a jó munka, na meg az utazás. Egy kutatás kifejezetten az utazás és a boldogság kapcsolatát vizsgálta. Arra jutottak, hogy akik rendszeresen elindulnak felfedezni a világot, azok hét százalékkal boldogabbak, mint azok, akik nem akarnak vagy nem tudnak élni ezzel a szórakozási lehetőséggel.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatása arra mutat rá, hogy azok az emberek, akik rendszeresen utaznak, boldogabbak és elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik egyáltalán nem járnak semerre.

Az utazás akkor boldogság, ha rendszeres, és legalább 120 kilométerre visz

Az egyetem munkatársai az utazás, illetve az utazás iránti vágy mögött meghúzódó motivációt kutatták, és arra voltak kíváncsiak, hogy az elhúzódó pandémia milyen hatással van a mentális jóllétre.

Te tudod már, hova utazol legközelebb?
Te tudod már, hova utazol legközelebb?Virojt Changyencham / Getty Images Hungary

Persze, nem kell egyetemi kutatás ahhoz, hogy megmondjuk: utazni jó! Az utazás feltölt, élményeket ad, és sokáig tudunk töltekezni belőle. Most mindenki idézze fel a legutóbbi utazását, legyen az egy nyaralás külföldön vagy csak egy hosszú hétvége belföldön – hogy ez jó volt, az nem meglepetés, de számszerűsített adat is megmutatja, mennyire. A rendszeres, legalább 120 kilométer távolságba történő utazás akár 7 százalékkal is boldogabbá teheti az embert, és jelentős hatással van az általános jóllétre.

Kiderült az is, hogy azok, akik jobban odafigyelnek az utazásokkal kapcsolatos részletekre, és rendszeresen beszélnek barátaikkal utazási terveikről, nagyobb valószínűséggel is mennek el nyaralni, mint azok, akik nem törődnek aktívan a következő utazásukkal.

„Bár az olyan dolgok, mint a munkavállalás, a családi élet és a barátok, nagyobb szerepet játszanak az általános jóllétben, mégis úgy tűnik, hogy

az utazási élmények csekély, de mérhető hatással vannak az elégedettségünkre,

a boldogságérzetünkre” – mondta a kutatást vezető professzor.

Utazás: szabadás, élmény, újdonság és boldogság is!
Utazás: szabadás, élmény, újdonság és boldogság is!Gary Yeowell / Getty Images Hungary

Van, aki ki sem veszi a szabadságát?

Korábbi tanulmányok azt már vizsgálták, hogy a turisztikai élmények hogyan hatnak a stresszoldásra, az egészségre és az általános jóllétre, de ezek inkább egyetlen utazás vagy nyaralás kihatására irányultak. A 2021-es kutatás viszont már alaposabb, mivel a rendszeres utazással járó előnyöket és tapasztalatokat helyezi előtérbe.

A résztvevőket arról kérdezték, mennyire fontos számukra az utazás, mennyi időt töltenek a jövőbeli vakációk tervezésével, és általában hányszor utaznak el.

Persze, az élettel való elégedettségükről, a boldogságukról is kérdezték a résztvevőket. A felmérésben részt vevő 500 ember valamivel több mint a fele számolt be arról, hogy évente négynél több szabadidős kiránduláson vesz részt. A résztvevők mindössze 7 százaléka nem vett ki egyetlen nap szabadságot sem az adott évben.

Na még egy fotót!
Na még egy fotót!Kathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Ünneppé válik az utazás

Ha az emberektől azt kérdezik, hogy mi az utazás, a racionális válasz ez: „a megszokottól eltérő környezetbe menni, ahol lehetőleg új élmények várnak”. Az emocionális válasz pedig ez: „szabadság, boldogság, újdonság”. A kettő együtt a legfontosabb, hiszen az utazás valóban új élményeket ad, ami pozitívan befolyásolhatja a mentális és lelki jóllétünket. 

Az utazást nemcsak letudjuk, hanem átéljük és megéljük.

Szakemberek szerint ez a tanulmány azt jelzi, hogy minél többet álmodoznak utazásról az emberek, és minél szívesebben szerveznek utazást, annál valószínűbb, hogy minden egyes nap, amit máshol töltenek el, különleges lesz. Úgy kell az utazást elképzelni, mint a karácsonyt. Különlegesség az életünkben, vagyis amikor utazunk, minden egyes nap ünneppé változik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek