uszaly-kintOtt áll egy uszályból és két bárkából a Pesti alsó rakparthoz kötve, hasonló a plázsrendezvényhez, de úszó- és gyermekmedencékkel kiegészítve – jó itt a Dunán strandolni, és Buda látványában fürdeni.

Az ötlet azon ügynökségekben merült fel, melyek Budapest európai kulturális fővárosi pályázatát készítették. Amikor Pécs nyerte a pálmát, az uszálystrand kitalációja elúszni látszott. Ám mégsem, mert a Sygma ügynökség a Studio Metropolitana szellemi támogatásával mégiscsak azon volt, hogy megvalósítsa a tervet. Igen racionálisan abból indult ki, hogy itt a Duna a dunai lehetőségekkel. Jól jön ez az itt lakóknak, vonzó az ide látogató turistáknak, ráadásul illeszkedik a főváros fürdőhagyományaihoz. Sőt, még a megszépítő múlttal is megfejelhető, a Margit híd déli lábánál a két világháború között volt már egy fürdőstég.


uszaly-panorama

A tervező, a Városi Tájkép Csoport a mai igényekhez igazodott. A vízi élményekhez kell a vetítővászon, a büféhez a dj-pult. Hogy tudja mindenki, városiak és külföldiek: Budapest jó hely. A felismerés tudatosulásához vezető mézesmadzag az ingyenes belépő. Júliusban. Augusztusban és szeptemberben már fizetni kell – még nem tudni, hogy ezret vagy ezerötszázat.

Váltás kétóránként

uszaly-napozokMost a nyári hőségtől elcsigázottan ballag az ember a rakparton, amikor felcsillan a ki nem hagyható lehetőség: itt gatyára, bikinire vetkőzhetek és fürdőzhetek. Két órát, hogy másoktól se vegyem el a vízbe mártózás örömét.

Csupán egy facecontrollon kell átesni – a hajóhíd elején egy jól megtermett biztonsági őr végigmér, leginkább az arcod szemléli. Ha nem vagy benyomva, akkor mehetsz. Odébb csinos kis hoszteszlányok fogadnak, csuklódra papírpántot ragasztanak. Van ötféle: sárga, narancs, zöld, piros és lila. Ezek jelzik az idősávokat.

Kétóránként közlik, kiknek, mely színűeknek illik elhagyniuk a strandot, hogy ne legyen tumultus, hogy jöhessenek az új vidámak. Reggel nyolctól este nyolcig vagyunk nyitva – mondja Krippóné Németh Zsuzsa, a hajó megbízott üzemvezetője. – Ügyelünk arra, hogy a vendégek kulturáltan, színvonalasan szórakozzanak. Ezért fogadtunk fel hoszteszeket, uszodamestereket, mentőhajósokat, elsősegélynyújtókat és biztonsági szolgálatot teljesítőket. Este nyolctól kilencig takarítunk, majd kezdődik a mozi – vasárnap a Made in Hungariát vetítjük, és utána jön a diszkó: dj Dvorák hajnalig. Közben a medencéket színátmenetes megoldással a mély bordóból a rózsaszínűig, a tintakékből az égszínkékig világítjuk. Ezt a Lánchídon közlekedők is megcsodálhatják.

Téli álom

Amint Krippóné mondja, augusztustól már nem lesz mozi, helyette előadóestek, kulturális rendezvények követik egymást. A diszkó marad. S ha minden álmuk valóra válik, nem zárnak be szeptember végén, hanem téliesítik az uszálystrandot, üvegfalú szaunákat helyeznek el, a medencéket zárják, és lajtos kocsin szállított termálvízzel töltik fel.


Apropó, ha korogna a gyomrod…

u5…a büfében vehetsz óriásszendvicset 750 Ft-ért, görög salátát 1000-ért, ihatsz hozzá gyömbért, kólát, tonikot vagy csapolt sört 400-ért, 250-ért egy kisfröccsöt, és 900-ért egy kupica erőset.

De vannak különlegességek is, mint például a tengeri halnyárs fokhagymás vajjal grillezve (1800 Ft), füstölt gomolya sajt grillezve (1500 Ft) vagy matutka (másként tócsni, lepcsánka) 750-ért, és 600-ért rántott hagymakarika vagy pirítós padlizsánkrémmel. A kávé 300-ba, a kapucsínó 400-ba, egy gombóc fagyi 220 forintba kerül.

Viszont ha vécére kell menned, elég nagy utat kell megtenned, vissza a rakpartra, ott jobbra, a mobilba, amely azért nincs a vízen, mert itt könnyebb üríteni. Már a mobilvécét.


Fotó: Kölcsényi Csaba

Mustra