Kritizál, manipulál: 5 jellemző, ami segít felismerni a mérgező embereket

GettyImages-154018843

Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy bizonyos emberek mellett kényelmetlen, nyomasztó és szorongató érzés fog el. Egyszerűen nem jó a közelükben lenni, és sokszor mi magunk sem értjük, miért. Honnan ismerhetjük fel, hogy mérgező emberrel van dolgunk?

Ismersz olyan embert, aki valahogy mindig negatív érzéseket kelt benned? Gyakran leszel feszült, zaklatott a közelében? Ezek a nyomokat általában a mérgező emberek hagyják bennünk, akiket a legtöbbször nem is olyan egyszerű felismernünk. Milyen jelekből tudhatod, hogy egy toxikus személy hálójába ragadtál?

#1 Kiszámíthatatlanul viselkednek

Mindannyiunknak vannak időnként jobb és rosszabb időszakai. A mérgező emberek viselkedése azonban túlmutat a természetes hullámvölgyeken, lételemük a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság. Ígérnek valamit, majd nem tartják be. Hiába beszélsz meg velük valamit, másnap úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Egyszerűen sosem tudhatod, mire számíthatsz, mi fog történni legközelebb, hogyan állnak majd hozzád.

#2 Nem lehet megbeszélni velük a konfliktusokat

Nézeteltérések minden emberi kapcsolatban felbukkanhatnak, hiszen

egy mély és őszinte kapcsolódás mércéje sosem az, hogy mindenben egyet kell értsünk, hanem az, hogyan kezeljük, ha valamiben különbözőséget tapasztalunk.

A mérgező emberek egyrészt megpróbálhatják teljesen kitörölni ezeket a különbségeket, azáltal, hogy azt közvetítik felénk, hogy csak az a jó, amit ők gondolnak, mondanak vagy tesznek. A másik véleménye, szava és igényei csak másodlagosak. Ha esetleg fel is üti a fejét egy konfliktus, akkor pedig elzárkóznak attól, hogy konstruktívan megbeszéljék azt. Gyakran keltenek inkább bűntudatot, vagy éppen teljes egészében áthárítják a felelősséget a másikra.

#3 Kritizálnak és minősítenek

A folyamatos kritizálás óriási romboló erővel bír az emberi kapcsolatokra. A mérgező emberek előszeretettel hangosítanak ki minden apró hibát, minden egyes tévedésre felhívják a figyelmet. Nem ritka az sem, hogy ezt mások előtt teszik, ezzel nyilvánosan megalázva a másikat. A kritikák egyik legalattomosabb módja az, amikor viccbe csomagolva vagy dicséretnek álcázva ássák alá az önbizalmunkat.

A folyamatos bántás, a másik önbizalmának csökkentése és a manipuláció a toxikus személyek legfőbb lételemei
A folyamatos bántás, a másik önbizalmának csökkentése és a manipuláció a toxikus személyek legfőbb lételemeiMixmike / Getty Images Hungary

#4 Manipulálnak

Az érzelmi bántalmazás egyik formája a gázlángolás, amely során a másik fél folyamatosan kétségbe vonja az igazadat, hiteltelenít, egészen addig, míg végül már te magad sem hiszel a saját érzéseidnek, gondolataidnak, benyomásaidnak. Ez a fajta manipuláció rendkívül káros, hiszen ha nem lépünk ki ebből időben, akkor teljesen elveszíthetjük a hitet önmagunkban és a józan ítélőképességünkben.

#5 Nem tisztelik a határaidat

Hiába kéred meg őket valamire, nem tartják tiszteletben. Bár jelzed feléjük a szükségleteidet és igényeidet, mintha meg sem hallanák. Ők akarnak irányítani mindent, esetleg még azt is meg akarják szabni, kivel mikor találkozhatsz vagy beszélhetsz. A határaid teljes figyelmen kívül hagyása a mérgező emberek egyik legkönnyebben felismerhető jellemzője. Ha ezt tapasztalod, mindenképp érdemes óvatosnak lenned a másikkal!

Mérgező személyekkel bármikor összesodorhat minket az élet, és a legtöbbször nem könnyű felismernünk őket. Legyen szó munkatársról, barátról, családtagról vagy a párunkról, fontos, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat a mérgező viselkedéstől azáltal, hogy igyekszünk megfelelő határokat húzni velük szemben. Ha pedig nincs más kiút, akkor megszakítani a kapcsolatot a másikkal.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője, a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra