Így hat valójában a fagylalt a torokfájásra

GettyImages-1303826226

Vannak, akik arra esküsznek, hogy a fagylalt enyhíti a torokfájást, a szakemberek azonban vitatkoznak velük.

Minden rosszban van valami jó. Így van ez a torokfájással is, ami kiváló indok lehet ahhoz, hogy egy kis fagylaltot egyen az ember. Ez azonban inkább csak a kedélyállapotodon segíthet, és nem a betegségeden. Lássuk, hogy mi történik valójában, amikor a torokfájásra fagylaltot eszel.

Segíthet a fagylaltevés a torokfájáson?

A fagylalt fogyasztása hideg, nyugtató hatású érzetet nyújt, ami enyhítheti a torokfájást. De csupán átmenetileg, aztán viszont fordul a kocka, és tovább ronthat az állapotodon.

A legtöbb fagylalt magas cukortartalmú, ezáltal fokozhatja a gyulladást, és gyengítheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Ez azzal függ össze, hogy a cukorbevitel csökkentheti a fehérvérsejtek hatékonyságát, amelyek döntő szerepet játszanak a betegségek elleni védekezésben – különösen azokban az esetekben, amikor a torokfájást vírus vagy baktérium okozza.

Ha fáj a torkod, nem a fagylalttól leszel jobban
Ha fáj a torkod, nem a fagylalttól leszel jobbanAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Van különbség fagylalt és fagylalt között?

Ha a fentiek dacára a torokfájásodat fagylalttal akarod „kezelni”, itt van néhány szempont, amit ajánlott figyelembe venned:

  • Válassz alacsony cukortartalmú fagylaltot. Minél alacsonyabb a fagylalt cukortartalma, annál kevésbé irritálja a torkot, és okoz gyulladást. A legjobban talán egy cukormentes fagyival jársz.
  • Kerüld a tejalapú termékeket. Ha érzékeny vagy a tejre, a tejes fagylaltok fokozhatják az immunrendszeredre nehezedő stresszt. Ilyen esetben a tejmentes alternatívák, például a kókusztejből vagy mandulatejből készült fagylaltok mellett érdemes döntened. Ezek nyugtatják a torkot, de nem okoznak kellemetlen tüneteket.
  • Maradj a sima textúráknál. Kerüld a ropogós, kemény textúrájú fagylaltokat, melyek irritálhatják a fájó területet. „Válassz sima és krémes textúrájú fagylaltot” – javasolják a szakemberek.
  • Helyettesítsd a fagyit sorbet-val. A gyömölcsalapú sorbet általában alacsonyabb zsírtartalmú és tejmentes, ami előnyösebb lehet torokfájás esetén. Ez a hűsítő édesség gyakran valódi gyümölcs felhasználásával készül, ezért alapvető vitaminokat és antioxidánsokat tartalmazhat, ami hozzájárulhat a torok megnyugtatásához. De itt is érvényes, hogy a magas cukortartalmat kerülni kell.

Jó a fagylalt a mandulagyulladásra?

Hideg és krémes állagának köszönhetően a fagylalt némi enyhüléssel hozhat mandulagyulladás esetén. Egy mandulaműtét után pedig valóságos feloldozást jelenthet. Kutatások megállapították, hogy a mandula eltávolítását követően a gyerekeknél a posztoperatív fájdalmat is enyhítheti.

A mandulaműtét után segíthet enyhíteni a fájdalmat
A mandulaműtét után segíthet enyhíteni a fájdalmatfpphotobank / Getty Images Hungary

A hideg vagy a meleg ételek jobbak torokfájásra?

Torokfájás esetén a hideg és a meleg (de nem túl forró) ételek egyaránt segíthetnek, de a preferenciák egyénenként változóak lehetnek. Vannak, akik a fagylaltot találják kellemesebbnek, míg másoknak inkább egy meleg leves vagy mézes tea jön be.

Milyen ételek okozhatnak gyulladást a torokban?

Ezekre az ételekre és italokra különösen érvényes, hogy torokfájással küzdve tanácsos messziről elkerülnöd őket:

  • Fűszeres, csípős ételek: Fogyasztásuk gyulladáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet.
  • Savas ételek és italok: Savasságuk miatt torokirritációt válthatnak ki.
  • Forró italok: A túl forró italok megperzselhetik a torok nyálkahártyáját, ami gyulladást okozhat.
  • Tejtermékek: A tejtermékek fogyasztása után jobban fájhat a torkod.
  • Alkohol: Az alkohol kiszáríthatja a torkot, és súlyosbíthatja az irritációt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra