Teszteld tovább a tengernél!

divanytours_teszteldKifizeti-e rezzenéstelen arccal a kapucsínót a hvari kikötőben, amikor már úgyis mindegy? Leesik-e neki Palmizanán, hogy a világ legjobb helyére került, vagy teljesen rezisztens? Olyan kérdések, amelyeket hiba nem feltenni. Dívány Tours – a legjobb horvát helyek és a leglélekbevágóbb kérdések. Teszteld tovább a tengerparton!

Egyelőre maradunk Horvátországban. Konkrétumok jönnek (kiugróan érdekes helyekre fókuszálunk), de ha arra is kíváncsi vagy, nagy általánosságban hogyan szúrhatod el pároddal a nyaralást, akkor most vagy később olvasd el ezt a cikket is. Sőt, az ügynek lehetnek szexuális vonatkozásai, ezért még ezt is ajánlom a figyelmedbe. Ha pedig állsz elébe, és már az indulást tervezgeted, akkor mindent megtalálsz az odajutás módozatairól is – autópálya, kompok, buszok, pénzváltás.

 

divanytours_ikon_tesztHvar
Kifizeti-e rezzenéstelen arccal?

Csak optikai trükk lehet, hogy a város mindenhonnan lenyűgöző. Valamit biztos, hogy sunyítanak a helyiek… a reneszánsz terükkel aztán le is buknak: a tengertől távolodva egyre közelítenek egymáshoz hosszanti élei, amitől még méretesebbnek tűnik. Hát úgy könnyű.

hvarNézzük a másik irányból, és a világ máris reálisabb – illetve az a baj, hogy onnan is túl jól fest. És mehetünk bármerre, szűk utcákon fel, köházak közt le, parti sétányon el, pálmafának neki, kávézóba be…

Ami tenyérbemászó Hvarban, az a mediterrán laza nagyképűség. Ahogy kiteszik az ultraminimál dizájnfotelt a sok száz éves, fényesre talpazott kővel burkolt móló mellé, meg rittyentenek egy kertet és egy „medanszt” a tetőre. Hogy a kapucsínó dupla annyiba kerül… hát, arról az ausztrál hajóról meg nyakkendős indiai személyzet hordja az utasokat motorossal a partra, továbbá nem kell megkötni a kutyákat, ők itt önállóan léteznek szerteszét. Hvar a nagyvilág, sok száz éve, bár soha nem laktak itt többen tízezernél.

Számoljunk reálisan! Az, hogy dupla annyi, két kávéra vetítve még mindig csak egy ezres plusz magyar pénzben. A nyaralási költségek tükrében nem dönt semmiről, ráadásul most már mindenképp ki kell fizetni. A reakció csupán az alapvető életfilozófiát és lazaságot tükrözi. E tulajdonságok későbbi viták során lényegbevágóak lehetnek. Ha párunk mosolyogva fizet (vagy nézi a fizetést mosolyogva), akkor valószínűleg laza. Esetleg nagyon gazdag, ami szintén lehet előnyös.

 

divanytours_ikon_lovePalmizana
Feltűnik-e neki, hova került?

Lehet, hogy vannak még ugyanilyen jó helyek, de attól még Palmizana a legjobb. Romantikusnak soroltuk, de alapvetően teszt is: aki Palmizana szigetén nem ismeri fel, hogy hova került, azzal komoly bajban leszünk, ha valami jó dologról meg akarjuk majd értetni vele a későbbiekben, hogy jó.

palmizana_hajoA sziget kishajóval közelíthető Hvar városából, ami már eleve romantikus, ráadásul nélkülözi a giccset, mert a hvari hajósok szikár gyerekek, és nem várható, hogy beöltöznek és dalra fakadnak, mint egy velencei gondolás. Ellenben lábbal kormányoznak, és dalmát slágert hallgatnak a rádióból.

Palmizanán nincsenek utak, csak ösvények, néhol őserdei hangulatban. Nem véletlen az érzés: száz éve egy olasz–horvát botanikus trópusi növényeket, orchideákat és számtalan lepkefajt telepített ide. Azok a kis színes, méregdrágán bérelhető, orchideák közé bújó bungalók ma is a család birtokában vannak. Natúr természet, de rendelhetsz is azért az egzotikus étteremben.

Szavazz a mozzarellás-paradicsomos szendvicsre, és megérted, hogy az egyszerűség nem fokozható élvezet. De vajon ő is érti? A palmizanaiak értik, itt a meztelen „bícselés” régebbi hagyomány, mint a lepkék. Már az illírek is így csinálták, akik állítólag jártak errefelé.

 

divanytours_ikon_infoHvar
Némi információ a városról 

A város az azonos nevű sziget délnyugati részén fekszik – pazar öböl, a Pokol-szigetek zöld karéjával övezve (közéjük tartozik Palmizana is). Kellett mindenkinek, legyen görög, velencei, római vagy spanyol… utóbbiak erődöt is húztak, hogy lehessen ágyúzni. Ez feltehetően jó pótcselekvés volt, amikor épp nem kereskedtek. De azért általában inkább kereskedtek. Most meg nagyjából elvannak a turistákból.

 

Megközelítés:

autóval: Splitből komppal, nagyjából kétórás út Stari Gradig, onnan még húsz perc aszfalton;

autó nélkül: katamaránnal Splitből közvetlenül Hvarra, egy órán belül.

 

Ne hagyd ki:

• azokat a kis, párszemélyes éttermeket a város fölé kúszó sikátorokban;

• a kapucsínót a dizájnfotelben, a kikötő egyik szállodájának teraszán;

• a spanyol erődöt az óváros fölött a panorámával;

• a polipsalátát és Palmizanát!

 

Amire számíts:

• valamivel drágább, mint a horvát átlag, és ez a valamivel akár kiugró is lehet bizonyos helyeken;

• azért minden évben vissza akarsz majd menni;

• mivel mások is, főszezonban nagyon tele van.

 

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra