Figyelmeztet a rendőrség, már csak pár napod maradt, hogy ezt megtedd

GettyImages-1299147853

Az elmúlt napok téliesre fordult időjárása után senki nem halogathatja tovább, hogy a nyári gumikat télire cserélje.

A rendőrség figyelmeztet: még egy jó mintázatú nyári gumival se kockáztassa meg senki, hogy télen, a jeges, csúszós utakon közlekedjen, hiszen komoly baleseteket okozhat.

Ebben az évben már november végén eléggé alacsony a napi középhőmérséklet ahhoz, hogy a nyári gumikat télire cseréljük – írja a police.hu. Amikor tartósan 7 °C alá csökken a hőmérséklet, a hideg időben, a jeges, havas utakon kulcsfontosságú, hogy a gumi ne keményedjen meg, hiszen a futófelületen minél jobban kell tapadnia – ez pedig akkor lehetséges, ha a gumi puha marad.

A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy a nyári gumikat időben télire cseréljük
A biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen, hogy a nyári gumikat időben télire cseréljükmladenbalinovac / Getty Images Hungary

A gyártók a kilencvenes évektől kezdve fektettek igazán hangsúlyt a téli és a nyári gumi tervezésére és gyártására – korábban egyszerűen az autók teljesítménye nem érte el a mai mértéket, így elegendő volt, ha a téli abroncs durvább mintázatú, rücskösebb, mint a nyári. A kilencvenes években viszont megjelent a lamellás mintázat és a szilikátadalék a gumikeverékekben, és ez technológiai áttörést hozott a gumigyártásban, nem utolsósorban pedig biztonságosabbá tette az autók tapadását.

A két gumitípus összetételében jócskán különbözik, így nem szerencsés megkockáztatni azt, hogy a hó vagy latyak eltömítse a mintázatot, vagy hogy a hideg időjárás miatt megkeményedjen a gumi, és így kipörögjön az autónk kereke.

Aki nem nagy teljesítményű autóval vagy terepjáróval közlekedik, számára jó választás lehet a négy évszakos gumi is – írja a rendőrség oldala. Ebből viszont mindenképpen a legjobbat válasszuk, ha télen-nyáron biztonságban akarjuk tudni magunkat és a családunkat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra