Ilyen idő vár ránk télen: nagyot tévedtek a meteorológusok

GettyImages-640950904

Megjelent a legfrissebb meteorológiai előrejelzés a 2023–24-es téllel kapcsolatban. Lássuk, mi várható.

Európában is beköszöntött a tél a hosszúra nyúlt enyhe őszi  időjárást követően, a napokban már tartóssá váltak az éjszakai fagyok is. A várakozások szerint ez nem változik a következő pár hétben sem. Van azonban, amit eddig nem láttak előre. 

Megdöbbentő módon a Föld mindkét féltekéjén egyszerre lesz jelen a hideg időjárás, ez a szokatlan mintázat komoly vizsgálatokra sarkallta az amerikai kutatókat is. A hideg okát is felfedték a legújabb jelentésükben. A vizsgálatok szerint az északi területeken nagy kiterjedésű, erős légnyomási anomáliák alakulnak ki, amelyek az északi sarkkörből dél felé szorítják ki a hideg levegőt, így az egyaránt érinti majd Európa és az amerikai kontinens északi felét.

Nyilvánosságra hozták a 3 hónapos meteorológiai előrejelzést
Nyilvánosságra hozták a 3 hónapos meteorológiai előrejelzéstkaochan_madeleine / Getty Images Hungary

Jó hír a síelőknek

Az El Niño hatásai immár minden kétséget kizáróak, az elmúlt hónapok tisztán mutatják, hogy idén ismét a bőrünkön érezhetjük a kisfiú hatásait, ami főként az USA és Nyugat-Európa országait érinti majd. 

Hét év után tért vissza a Kisfiú

Az El Niñót világszerte rettegik. A pár évente feltűnő légköri jelenséggel kapcsolatban a meteorológusok már tavasszal figyelmeztettek, nyáron pedig már riasztást is adtak ki. Az időjárásra gyakorolt hatásairól nemrégiben mi is írtunk, és immár bizonyos, hogy az idei tél hóhelyzetére is komoly befolyást gyakorol majd.  

Ennek ellenére Európa közepén is érezhető lesz, hogy a 2023–24-es tél más lesz, mint az elmúlt évek vége, és ez az El Niño ismételt megjelenésének köszönhető. A legfrissebb vizsgálatok szerint ez nagy mennyiségű csapadék és hideg levegő betörését okozza majd a bolygó északi féltekéjén.

Bizony, idén télen Európában is havazni fog!

A Copernicus Eu projekt ECMWF adatai alapján a kutatók egyetértenek abban, miszerint a havazás leginkább a skandináv régiót érinti majd, ugyanis itt áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű, hosszabb ideig tartó hideg. Bár az El Niño-hatásnak köszönhetően jelenleg az átlagosnál melegebb az idő Közép-Európában, az egyre gyakoribbá váló hideg napoknak köszönhetően itthon is számíthatunk havazásra több alkalommal a tél során. A meteorológusok szerint az alpesi régióban és a délkelet-európai térségben egyaránt a korábbiaknál több hóra készülhetünk. 

A tavasz várhatóan korán és melegen érkezik majd, ha gyengébben, de még jövőre is érezhető lesz az El Niño légköri viszonyokra gyakorolt hatása. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra