Az egyik legnagyobb kedvencünk rettenetes hatással van a termékenységre – te mennyit eszel belőle?

Szabó Eszter
Olvasási idő kb. 5 perc

A termékenység kérdése a legtöbbünk életében előbb-utóbb felmerül: vannak, akiknek jó hírekkel együtt, másoknak hatalmas kihívásként. Nem árt ezért tudni arról, hogy a kutatások szerint mivel csökkentjük esélyeinket nap mint nap arra, hogy egészséges utódaink legyenek.

Hogyan nehezítheti meg a teherbe esést a gyorsételek fogyasztása címmel készült nemrég egy ausztrál tanulmány, melynek eredményei szerint a nők által fogyasztott ételek összefügghetnek a meddőség kockázatával.

A kutatók egy nemrég megjelent tanulmányban bizonyították, hogy a gyorsétteremben kapható ételek rendszeres fogyasztása a fogamzóképes korú nők meddőségi kockázatának kétszeres növekedésével jár. Ráadásul az elégtelen gyümölcsfogyasztás 50 százalékkal növelte a meddőség kockázatát, miközben a napi többszöri gyümölcsevés csökkentette a fogantatáshoz szükséges időt.

A tanulmány egyelőre csak összefüggést talált az étrend és a meddőség között; további kutatásokra van szükség annak bizonyítására, hogy bizonyos élelmiszerek milyen közvetlen hatással vannak a meddőség kockázatára.

Dr. Raj Mathur, a Brit Termékenységi Társaság titkára kiemelte, hogy az új tanulmány hasznos „a klinikusok és a teherbe esést tervező nők számára egyaránt”.

„Ez összhangban van más kutatásokkal, amelyek azt mutatják, hogy az általános táplálkozási szokásod befolyásolhatja a termékenységet”

– emelte ki a téma kapcsán a szakember, hozzátéve: „Úgy tűnik, ezeknek a tanulmányoknak az üzenete az, hogy a feldolgozott élelmiszerek rosszat, a friss gyümölcsök és zöldségek pedig jót tesznek a termékenységnek.” 

A Human Reproduction című folyóiratban közzétett kutatásban közel 5600, 18 és 43 év közötti nő vett részt Ausztráliából, Új-Zélandról, az Egyesült Királyságból és Írországból, akik mindannyian az első terhességük korai szakaszában voltak. Az ezeket a nőket gondozó szülésznők azt az utasítást kapták, hogy interjúkat készítsenek velük arról, hogyan táplálkoztak a fogantatás előtti hónapokban, és jegyezzék fel, mennyi időbe telt, amíg a nők teherbe estek, miután elkezdték próbálkozni.

A tanulmány szerint a párok meddőnek minősülnek, ha a próbálkozást követő egy éven belül nem tudnak teherbe esni (illetve 35 év felett ez fél évre csökken). Tehát bár a vizsgálatban részt vevő nők mindegyike terhes volt, 8 százalékuk a terméketlen kategóriába esett, mivel egy évnél tovább tartott a teherbeesés.

„A fő megállapítás az, hogy a meddőség kockázata 8 százalékról 12 százalékra nőtt a legalacsonyabb mennyiségben gyümölcsöt fogyasztó nőknél”

– mondta el a tanulmány vezető szerzője. Claire Roberts, az ausztrál Adelaide Egyetem Robinson Kutatóintézetének tudományos munkatársa. „Ez az ugrás 50 százalékos növekedést jelent a meddőség kockázatában” – tette hozzá Roberts.

„Mindezeken túl 8-ról 16 százalékra nőtt a meddőség kockázata azoknál a nőknél, akik hetente négy vagy több adag gyorsétteremben kapható fogást fogyasztottak”

– fűzte hozzá meglepő megfigyelésüket Roberts.

Mi lehet a fazékban?
Mi lehet a fazékban?Constantinis / Getty Images Hungary

A csapat nemcsak az esélyeket latolgatta, hanem azt is megvizsgálta, hogy a nőknek mennyi időbe telt teherbe esni.

A napi háromszor vagy többször gyümölcsöt fogyasztó nők például fél hónappal hamarabb estek teherbe, mint azok, akik egy hónapon belül csak néhányszor ettek gyümölcsöt. Hasonlóképpen, azok a nők, akik hetente négyszer vagy többször fogyasztottak gyorséttermi ételeket, például hamburgert, pizzát, sült csirkét és csipszeket, átlagosan egy hónappal később estek teherbe azokhoz képest, akik egyáltalán nem ettek ilyesmit. 

Más élelmiszerek fogyasztása, beleértve a zöld leveles zöldségeket és a halat, nem volt összefüggésben a meddőség kockázatával vagy azzal, hogy a nőknek mennyi időbe telt a teherbe esés. A kutatókat azonban meglepte, hogy ezeknek az egészséges ételeknek nincs mérhető hatása – árulta el Roberts.

A tanulmányt a szakemberek olyan tényezőkhöz igazították, mint az életkor, az anya dohányzása, az alkoholfogyasztás és a testtömegindex, hogy az adatok végül csak az étrendnek a meddőségre és a fogantatáshoz szükséges időre gyakorolt hatását tükrözzék.

Bár a csapat nem vizsgálta, hogy ezek az ételek miért befolyásolják a nők teherbe esésének esélyét, Roberts szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a nők vérkeringéséből származó zsírsavak befolyásolhatják a petesejt minőségét.

„Az elfogyasztott fogások bekerülhetnek a petesejtekbe, és ez befolyásolhatja, hogy a peték megtermékenyülhetnek-e vagy sem”

– foglalta össze a szakember. „A gyorséttermi menük magas zsír-, cukor- és sótartalommal is rendelkeznek, ami megváltoztathatja az anyagcserét” – zárta beszámolóját. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek