Masszázságy, sörpad és kutya: hihetetlen, miket hagyunk a BKV járatain

GettyImages-1382633506
Olvasási idő kb. 5 perc

Több mint 50 éve működik a BKV talált tárgyak osztálya. Ennyi idő alatt sok meglepő és szívmelengető történet tanúi voltak az itt dolgozók.

Előfordult már veled is, hogy leszálltál a buszról, villamosról, és amikor az ajtók bezáródtak, akkor jöttél rá, hogy bizony az esernyődet fent felejtetted? Semmi nincs veszve, hiszen előfordulhat, hogy egy jóindulatú utasnak feltűnik a gazdátlan ernyő, és leadja a vezetőnek, akitől a talált tárgyak osztályára kerül a BKV Akácfa utcai központjába. 

Szeptember és december a csúcsidő

A rendelkezésre álló adatok szerint a Budapesti Közlekedési Vállalatnál 1968. január 1-je óta fogadják az elveszett holmikat a talált tárgyak osztályán. Egy körülbelül 95 négyzetméteres alagsori és egy 140 négyzetméteres földszinti helyiség van tele polccal, ahol helyet kapnak az elveszett tárgyak. Megdöbbentő szám, de a tavalyi évben, azaz 2023-ban összesen 15 606 gazdátlan csomag került ide. Átlagosan csupán minden negyedik kerül vissza jogos tulajdonosához.

A leggyakrabban iratokat, hátizsákot, tornazsákot, esernyőt, mobiltelefont, szemüveget és kulcsokat hagynak el az utasok.

Akadnak kiemelt időszakok is; szeptemberben az iskolatáskák maradnak szép számmal a járműveken, míg karácsonykor, az ajándékvásárlás hevében, amikor több csomagot cipelünk egyszerre, szintén fenn maradhat egy-két szatyor a buszon.

A talált tárgyak negyede kerül csak vissza a tulajdonosához
A talált tárgyak negyede kerül csak vissza a tulajdonosáhozBKV Zrt.

Mankó, fogsor és sörpad is van a talált tárgyak között

A talált tárgyak megőrzési ideje három hónap. Ha ennyi idő alatt nem jelentkeznek érte, akkor vagy értékesítik vagy megsemmisítik őket. Fontos tudni, hogy ha például az a gyanúd, hogy az iratokkal teli tárcádat felejtetted a közlekedési eszközön, akkor a talált tárgyak osztályán valamilyen fényképes igazolvánnyal – például útlevéllel – vagy születési anyakönyvi kivonattal igazolnod kell, hogy az adott dokumentum tényleg a tiéd. Ilyen típusú tárgyak szinte mindennap kerülnek be az osztályra, ám vannak olyanok, amelyekre nehezen található magyarázat. Előfordult, hogy összecsukható masszázságy, sörpad, fogsor, sövényvágó, szexuális segédeszköz, festmény, babakocsi vagy tűzoltókészülék került a talált tárgyak osztályára. De találtak már kardot és felfújható, unikornisos gumimatracot is.

A kollégák egymás közt szokták mondani: lehet, hogy egy-két járaton csodák szoktak történni, hiszen találkoztak már elhagyott mankóval, járókerettel és gerincmerevítővel is.

Az sem ritka, hogy nagyobb értékű eszközöket felejtenek a tömegközlekedés járművein; gyakori, hogy mobiltelefon marad a buszon, villamoson, de az is megesett már, hogy laptopot, professzionális fényképezőgépet, illetve exkluzív karórát adtak le a becsületes megtalálók a járművezetőnél.

Több száz négyzetméteren gyűjtik a gazdátlan darabokat
Több száz négyzetméteren gyűjtik a gazdátlan darabokatBKV Zrt.

Sőt, telefonáltak már azért, mert kutya vagy egy doboz egér maradt fent a járművön, ám ebben az esetben az állatok nem az Akácfa utcába kerülnek, hanem értesítik az állatvédőket, akik megteszik a szükséges lépéseket, és biztonságba helyezik a kis kedvenceket. Előfordult, hogy az ügyben érdeklődtek, hogy a gyermeküket bevitték-e az osztályra, ám a kollégák egyenesen a rendőrséghez irányították a szülőket. 

Milliókat adott le a becsületes megtaláló

Az is megesett, hogy kész vagyont hagytak fent a járművön, és a becsületes megtaláló gondolkodás nélkül leadta a sofőrnek.

Egy Ukrajnából menekült hölgy például az egyik járaton felejtett több mint 10 millió forintnak megfelelő valutát, és a saját, valamint a gyermekei összes iratát. A járművezető megtalálta és leadta, másnap pedig beszállították a talált tárgy kezelőségre.

A hölgy telefonszáma is az iratok között volt, ezért azonnal fel tudták hívni, és néhány órán belül hiánytalanul visszakapta az értékeit. De az is megesett, hogy pénzzel teli tárca került vissza eredeti tulajdonosához a becsületes megtalálóknak köszönhetően. A tulajdonosok általában nagyon hálásak a visszakapott tárgyakért, volt, hogy egy külföldi hölgy annyira megörült, hogy táncra perdült az ügyféltérben, majd végigcsókolta a munkatársakat. 

Vajon hová indult az utas egy karddal, amit aztán a járművön felejtett?
Vajon hová indult az utas egy karddal, amit aztán a járművön felejtett?BKV Zrt.

Ha kíváncsi vagy, milyen tárgyakat hagytak el vonaton, olvasd el ezt a cikkünket is. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek