Ekkor tarthatod meg a talált pénztárcát legálisan

GettyImages-113713550

Gyerekként gyakran álmodoztunk arról, hogy elásott kincset találunk, felnőttként már beérnénk néhány bankjeggyel is. Ám valójában egyiket sem lehetne legálisan egyből elraknunk, egy tömött pénztárcát pedig végképp nem.

Nem csak a mesékben fordul elő, hogy valaki pénztárcát talál, a közösségi oldalakon működő csoportokban is látszik, hogy időnként megesik az ilyen. Vannak, akik megpróbálják megtalálni annak a tulajdonosát, mert szinte látják maguk előtt a pénztárnál megszeppenve álló idős nénit, aki nem tud fizetni. Mások csak csöndben elrakják, mivel az ő szemük előtt inkább az lebeg, mi minden tudnának venni az „ajándék” pénzből.

De vajon mit kell tenni a talált pénztárcával? Milyen esetben tarthatjuk meg? És ha nem akarjuk, akkor hogyan juttathatnánk vissza a gazdájának?

Csak így tarthatod meg a talált pénztárcát
Csak így tarthatod meg a talált pénztárcátDaniel Tamas Mehes / Getty Images Hungary

Mint minden talált tárgy esetében, a pénztárca további sorsát is jogszabály irányítja, pontosan szabályozva van, hogy mi a teendő ezzel. A Polgári Törvénykönyv szerint három feltétele van annak, hogy megtarthassuk a talált tárgyat, így a bankókkal tömött pénztárcát is, írja dr. Újváry Zsolt ügyvéd. Az első, hogy mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszakaphassa a jogos tulajdonosa. A második, hogy megvárjuk, hogy a tárgy tulajdonosa, a találástól számított 1 éven belül jelentkezik-e a dologért. A harmadik pedig, hogy amennyiben megpróbáljuk felkutatni a tulajdonost, és szándékunkban áll kivárni az egy évet, akkor a megfelelő helyen történő átadáskor tennünk kell egy nyilatkozatot arról, hogy igényt tartunk a talált tárgyra.

Hátha meglesz a tulajdonos

Aki talál egy pénztárcát, annak nyolc napja van arra, hogy könnyes búcsút vegyen attól, és leadja a megfelelő helyen. A jogszabály szerint ennyi időn belül kell ugyanis a talált tárgyról gondoskodni. De hová is adjuk le?

Nem kell magánnyomozóvá válni és felkutatni a tulajdonost, bár ezt időnként megkönnyíti, hogy vannak, akik a személyes irataikat is a tárcájukban tartják. Ilyenkor egyszerűen csak értesíteni kell őt a jó hírről, hogy meglett az elveszettnek hitt buksza. A tárgyat a szabályok szerint odaadhatjuk a tulajdonosának, továbbá annak, aki igazolja, hogy jogosult azt átvenni, valamint a találás helye szerinti jegyzőnek, a polgármesteri hivatalban.

Ma már többször találkozhatunk olyan esettel, hogy a becsületes megtaláló közzétette azt a médiában, közösségi oldalakon, és meg is lett az eredeti gazdája a tárgynak.

Van, hogy a közösségi oldalakon találják meg a pénztárca tulajdonosát
Van, hogy a közösségi oldalakon találják meg a pénztárca tulajdonosátXavier Lorenzo / Getty Images Hungary

Bár azt hihetnénk, hogy kevesen vannak, akik visszaadnának egy pénzzel tömött tárcát, egy egész világra kiterjedő kutatás szerint az emberek becsületesebbek annál, amit gondolunk róluk. A világ minden táján szándékosan elhagytak pénztárcákat; üresen, kevés pénzzel és nagy összeggel.

Az eredmény szerint minél több pénz volt a tárcában, annál többen adták azt vissza a benne jelzett tulajdonosának.

Itt azonnal le kell adni

Amennyiben a jegyzőnél adtunk le egy talált tárgyat, és nem jelentkezett érte a tulajdonosa három hónapon belül, akkor vissza kell nekünk adnia, ám még ekkor sem lesz a miénk, csak a dolog használatára válunk jogosulttá. Ez egy pénzzel teli pénztárca esetében nehezen értelmezhető, egyébként pedig a tulajdonszerzés csak a találástól számított egy év elteltével történik meg jogilag.

Amennyiben olyan helyen találtuk a tárgyat, ami jogi néven „közönség számára nyitva álló” helyen van, vagyis buszon, vonaton, pályaudvaron, múzeumban, hivatalban stb., akkor másként kell eljárnunk a talált pénztárcával. Ilyenkor a jármű vagy hely üzemeltetőjének kell azt leadnunk, méghozzá azonnal. Vagyis itt nem működik a nyolcnapos határidő, és nem is szerezhetünk rajta tulajdont semmiképpen.

Jótett helyébe jót várj

A megtalálónak jutalom jár
A megtalálónak jutalom járDaniel Tamas Mehes / Getty Images Hungary

A felsoroltakból már láthatjuk, hogy milyen esetekben lehet jogszerűen miénk a talált pénztárca. Ha a talált dolog nagyobb értékű (vagyis a mi esetünkre vonatkoztatva nagyobb összeg található a pénztárcában), akkor is kapnunk kell jutalmat, ha visszaadjuk a talált pénzt.

Amennyiben mindent megtett a megtaláló egy nagyobb értéknél, hogy felkutassa a tulajdonosát, akkor méltányos összegű találódíjra tarthat igényt. Ez a szabály olyan erős, hogy a megtaláló akár meg is tagadhatja a dolog átadását a tulajdonosnak mindaddig, míg a jutalmát meg nem kapja.

Ha szívesen olvasnál arról, hogy miként teljesítettek a magyarok a pénztárcateszten, kattints ide!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek