Neki köszönhettük a Família Kft.-t és a Lindát is: Szurdi Miklósra emlékezünk

DMOHA20180314011

Hosszan tartó betegséget követően elhunyt Szurdi Miklós: halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be a Facebookon.

A 73 évesen elhunyt Szurdi Miklós színészként, forgatókönyvíróként, színházigazgatóként és rendezőként egyaránt dolgozott több évtizeden átívelő pályafutása során. 

Hosszú betegség után hunyt el Szurdi Miklós

„Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszan tartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük, Miklós, hogy nekünk is voltál!” – áll a bejegyzésben.

Az 1950-ben született művész két diplomát is szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen:

színész szakon 1974-ben, rendező szakon két évvel később diplomázott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntetett Szurdi Miklós a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt, pályáját azonban Kecskeméten és Szolnokon kezdte rendezői minőségében. 

Tévésorozatai révén emlékeznek majd rá a legtöbben

1983-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat és a Magyar Televízió rendezőjeként forgatott játékfilmeket, tévéfilmeket és tévésorozatokat, mellette pedig továbbra is rendezett színházban, Veszprém és Székesfehérvár mellett Budapesten a Nemzetiben és a Fiatalok Színházában egyaránt.

Nevét tévésorozatai révén ismerik talán a legnagyobb tömegek: a Linda hét epizódját rendezte, de színészként is feltűnt a sorozatban. Emellett Szurdi az Angyalbőrben író-rendezője és a Família Kft., az első magyar szitkom rendezője is volt.

Mindhárom sorozat felejthetetlennek bizonyult a maga nemében: a Linda James Bond-intrókat karikírozó főcíme, a hősnő legendás kiáltása túlzás nélkül milliók számára örök emlék, de a kiskatonák életét humorral bemutató Angyalbőrben rajongótábora is hatalmas volt annak idején.

A Família Kft. volt legismertebb sorozata

A legnagyobb sikert azonban a nyolc évadon át sugárzott Família Kft. hozta Szurdinak tévés viszonylatban. Az „eddig, eddig, eddig vagyok” vagy a „Vili, te nagyon hülye” szókapcsolatok gyakorlatilag önálló életre keltek, amolyan magyar Rém rendes család volt a magyar szitkom, mely Kárász Zénó vagy a Spáh ikrek nevét megismertette a magyarokkal. 

Szurdi Miklós négyszer nősült, házasságaiból összesen hat gyermeke született. Ahogyan egy interjúban fogalmazott: gyermekei édestestvérekként szeretik egymást. Most mellettük közönsége is gyászolja őt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra